joi, martie 28, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneRăsturnare de situație în cazul Săvulescu: Grecia refuză extrădarea, iar condamnatul se...

Răsturnare de situație în cazul Săvulescu: Grecia refuză extrădarea, iar condamnatul se victimizează

Reacția inadecvată a Ministerului Justiției din România determină, iată, o răsturnare de situație destul de neplăcută pentru statul român în cazul afaceristului Dragoș Săvulescu, condamnat în România la cinci ani și jumătate de închisoare cu executare.

La începutul lunii august, omul de afaceri, condamnat în dosarul retrocedărilor ilegale de la Mamaia și Constanța, a fost reținut în timpul unei vacanțe în Grecia, după ce o persoană din anturajul său a postat o fotografie pe o rețea de socializare, indicând locul.

Săvulescu fusese condamnat de instanța din România la cinci ani și jumătate de închisoare, după ce a fost găsit vinovat în dosarul retrocedărilor din Mamaia și Constanța, alături de Radu Mazăre sau Cristi Borcea. Prejudiciul din dosarul respectiv se ridică la 114 milioane de euro. Ulterior pronunțării sentinței, Săvulescu a fugit la Napoli, iar Curtea de Apel de la Napoli a convertit sentința acestuia într-una cu suspendare.

Situația era, deci, destul de complexă, de vreme ce Săvulescu e liber într-o țară și urmărit în alta, așa că, la momentul prinderii lui în Grecia, Ministerul Justiției avea obligația sa informeze instanta de executare din România despre existența hotărârii de recunoaștere și de preluare a pedepsei în Italia cu consecințele și efectele legale aferente, precum retragerea tuturor formelor de executare emise în baza hotărârii de condamnare, respectiv mandatul european de arestare și mandatul de executare a pedepsei.

Dar, în fapt, aceste formalități nu au fost îndeplinite de Ministerul Justiției, condus la momentul acela de Stelian Ion, astfel că Săvulescu a fost arestat în Grecia în baza unui mandat european de arestare care, conform legii, trebuia retras imediat după ce hotărârea de condamnare a fost recunoscută de Italia. Asupra acestor detalii juridice atrăgea atenția atunci fostul ministru al Justiției, Ana Birchall.

Citește și: Ana Birchall avertizează că Săvulescu ar putea solicita daune de la statul român pentru arestare ilegală în Grecia

Acum, la aproximativ o lună de la acel moment, autoritățile elene demonstrează că analiza respectivă era corectă, justiția din Grecia refuzând extrădarea lui Dragoș Săvulescu. Mai mult, acesta se victimizează public acum și susține că e pregătit să facă dezvăluiri incendiare după ce va reveni la Milano. Săvulescu se declară victima unei „mascarade judiciare”, a cărei victimă ar fi de 16 ani.

Autoritățile române au ignorat abuziv legislația italiană și europeană prin menținerea unui mandat de arestare în situația în care nu aveau autoritatea de a face acest lucru. Sunt recunoscător instanței din Grecia pentru corecta aplicare a legii„, a transmis Săvulescu, citat de ProSport.

Fostul ministru al Justiției, Ana Birchall, pune toată această situație pe seama „neștiinței de carte” a celor care au avut frâiele ministerului de resort în timpul desfășurării acestei spețe și crede că dacă Săvulescu va cere daune statului român și va câștiga, atunci ele ar trebui plătite din buzunarul lui Stelian Ion.

De ce instanța din România NU a sesizat CJUE? Sigur că și MJ, în calitate de autoritate centrală de informare putea să informeze instanța din România! Sper că și CSM poate analiza aceasta speță, că de la ministrul justiției nu am nicio așteptare să înțeleagă o procedură de extrădare, dacă așteaptă să fie „solicitat”… cu o invitație specială, eventual și parfumată, nu?„, a precizat Ana Birchall, în reacție la această evoluție a cazului Săvulescu.

 

 

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare