miercuri, aprilie 24, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInterviu“Am pierdut 11 ani din viață învățând niște lucruri pe care nu...

“Am pierdut 11 ani din viață învățând niște lucruri pe care nu le pot aplica” – Spitalul Județean din Alexandria a angajat nefrolog fără a avea Compartiment de Nefrologie

De ani de zile se discută în Teleorman despre reticența medicilor tineri de a-și desfășura activitatea în acest județ. Motivele invocate au ținut întotdeauna de sărăcia zonei, nu și de faptul că în unitatea spitalicească unii dintre medicii tineri sunt ținuți cu anii în alte specializări decât cele pentru care s-au pregătit, pentru că spitalul nu are, de fapt, compartimente care să le asigure aplicarea cunoștințelor în domeniile lor. Asta afectează și pacienții, care trebuie să facă mai multe drumuri la medicul de familie pentru a se interna în spital.

În acest sens, neregulile se întind pe perioade lungi de timp, iar activitatea tinerilor medici este limitată la ceea ce spitalul poate oferi, în ciuda faptului că unii dintre ei ar avea potențialul de a face exact lucrurile pentru care s-au pregătit. Este și cazul unui tânăr medic specializat în Nefrologie, care și-a desfășurat rezidențiatul în Compartimentul de Nefrologie al spitalului. Pe durata rezidențiatului, Consiliul Județean Teleorman a aprobat o nouă structură organizatorică a Spitalului Județean de Urgență, în urma căreia Compartimentul de Nefrologie a fost desființat.

Cu toate acestea, proaspătul nefrolog și-a început activitatea în spital la o altă secție, cea de Medicină Internă. În ciuda numeroaselor discuții cu conducerea spitalului și chiar a petițiilor transmise către Ministerul Sănătății, medicul în cauză este în continuare încadrat la secția de Medicină Internă, ceea ce îi limitează substanțial activitatea, iar potențialul său nu poate fi atins în aceste condiții. De altfel, nici de analizele necesare unei diagnosticări corecte a pacienților nu se pot face, în situația dată.

Este vorba despre medicul specialist în nefrologie, Andreea Apostol, angajată la Spitalul Județean de Urgență din Alexandria din data de 1 ianuarie 2016, prin examen de rezidențiat pe post susținut în anul 2015. Conform ordinului de confirmare în rezidențiat, aceasta a obținut un post în specialitatea Nefrologie a Spitalului Județean din Alexandria, având ca unitate de îndrumare pe perioada rezidențiatului Spitalul Universitar de Urgență București.

Conform adeverinței de confirmare în rezidențiat este certificat faptul că unitatea de încadrare este Spitalul Județean de Urgență din Alexandria -Compartimentul de Nefrologie. Totuși, Andreea Apostol nu lucrează în acel compartiment, ci în Secția de Medicină Internă, unde nu are independența necesară pentru a-și pune în aplicare cunoștințele. Și, deși i s-a promis în mod repetat că acel compartiment va fi reînființat, nici în ziua de astăzi lucrurile nu sunt în regulă și medicul își desfășoară activitatea într-o altă secție decât cea în care figurează în acte.

Este un spital unde nu prea vin medici tineri, dar eu am decis să fac asta. Din păcate, nu prea pot să fac lucruri, pentru că mă izbesc de niște ziduri, cum ar fi faptul că neexistând Compartimentul de Nefrologie, vin pacienți trimiși de medicul de familie cu bilet către Nefrologie pentru internare, iar eu nu pot să operez în sistem, să îi internez cu acel bilet. Trebuie să-i trimit înapoi la medic, să-și modifice biletul pentru Medicină Internă și uite așa se fac drumuri suplimentare. Sunt oameni care vin de departe și asta evident că afectează pacienții. Nu pot să cer niște lucruri care țin de Nefrologie, niște investigații de exemplu. Spitalul încă nu lucrează ce aș vrea eu să lucreze. Nu îi acuz. Neavând până acum nefrolog, spitalul nu a mai făcut astfel de investigații pentru pacienți. Nu-mi pare rău că am decis să lucrez în Teleorman, îmi place ceea ce fac. Pe de altă parte, aș putea sta foarte liniștită și să îmi iau salariul, cum fac atâția, și sunt sigură că ar merge lucrurile și așa. Dar ar fi păcat… Am pierdut 11 ani din viață învățând niște lucruri pe care nu le pot aplica.”, a povestit Andreea Apostol pentru INVESTIGATORIA.

Pe lângă dificultatea presupusă de internarea pacienților, nici analizele pe care spitalul le poate face nu sunt suficiente pentru diagnosticarea corectă a pacientului nefrologic. Andreea Apostol ne-a explicat exact cum stau lucrurile:

Pentru a investiga corect un pacient nefrologic, am nevoie de proteine pe 24 de ore. La momentul acesta, în Spitalul Județean nu se lucrează această analiză. Este o analiză necostisitoare, până în 50 de lei și să zic că aș avea nevoie de 3 sau 4 pe săptămână. Deci sunt niște sume mici. A propus să se facă un contract cu un laborator privat din județ și încă nu s-a întâmplat nimic. Am propus asta prin ianuarie-februarie și iată că nici azi nu s-a întâmplat nimic. Plus că mi s-au invocat și altele: că dacă facem niște contracte extra, o să fie voci care o să spună că nu e ok, cu toate că sunt și alte contracte în spital care, în aceleași condiții, funcționează totuși. ”

Pentru a înțelege pe deplin situația de la Spitalul Județean de Urgență din Alexandria, redacția INVESTIGATORIA l-a contactat pe medicul Alexandru Dobre, managerul spitalului și singurul în măsură să ne explice de ce au apărut astfel de situații în cel mai mare spital din Teleorman.

Acesta ne-a spus că acel Compartiment de Nefrologie e desființat încă de dinainte ca el să devină manager la spitalului și că pandemia a încurcat planurile unității spitalicești de a se reorganiza. Promite, însă, că acest lucru se va pune în ordine, dar numai dacă valul al patrulea al pandemiei nu va suprasolicita prea mult spitalul.

Compartimentul de Nefrologie a fost desființat din anul 2013, pentru că nu mai era doctor. În momentul de față, noi avem o doamnă doctor. Nu-l puteam reînființa fără doctor. Doamna doctor a venit chiar înainte de pandemie și, fiind pandemia, n-am putut să-l reînființăm, dar având secție de dializă, noi avem oricum alocate 5 paturi pe nefrologie. Între timp, o să facem și demersurile pentru a modifica și structura spitalului, care se modifică la Ministerul Sănătății. Dar fiind perioadele acestea cu pandemia, n-am avut timpul necesar pentru reînființarea Compartimentului de Nefrologie. Noi oricum am adunat actele, trebuie să le trimitem la minister și să vedem când ni le aprobă, pentru că, în momentul ăsta, începe valul patru. În momentul de față, noi avem toată structura modificată de DSP, deci e foarte greu de făcut modificare de structură în condițiile actuale, asta nu înțelege doamna doctor. Dar o să le facem.”, a susținut Alexandru Dobre, la solicitarea publicației noastre.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare