vineri, aprilie 19, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăEditorialNoi tăieri ilegale în Codrii Iașilor. Agent Green sesizează Corpul de Control

Noi tăieri ilegale în Codrii Iașilor. Agent Green sesizează Corpul de Control

Chiar dacă Curtea de Apel București a decis suspendarea amenajamentelor silvice în Codrii Iașilor, o echipă de activiști ai asociației Agent Green a surprins „la datorie” o firmă de exploatare care ignoră legea. În consecință, asociația de mediu solicită intervenția Corpului de Control al prim-ministrului României, pentru a constata aceste abuzuri.

Activitățile ilegale din Codrii Iașilor au fost înregistrate cu ajutorul unei camere de luat vederi, care arată felul în care exploatările ilegale continuă, în ciuda deciziei judecătorești care suspendă aceste activități în zonă. Investigatorii Agent Green au mers în pădurea Bârnova din județul Iași, unde au remarcat că Romsilva împreună cu agenții economici parteneri continuă măcelărirea pădurilor, în ciuda deciziei Curții de Apel București, care interzice acest lucru.

La fața locului, cei care tăiau pădurea spun că nu au fost anunțați de faptul că exploatările forestiere sunt ilegale în zonă. Și nu e prima abatere de acest fel. Asociația de mediu surprinsese deja firma Rebo Forest încălcând decizia instanței în perioada 3-13 iulie. În cadrul acestei ultime confruntări cu tăietorii de arbori, reprezentantul Romsilva – Direcția Silvică Iași a declarat, referindu-se la tăierile ilegale, că: ”Dacă comandați o ciorbă și sunteți la jumătatea farfuriei, eu cred că terminați mâncarea, nu?

Agent Green chemat poliția și Garda Forestieră pentru a constata ilegalitatea și pentru a cerceta nivelul prejudiciului produs. Curtea de Apel București a decis la 2 iulie 2021 în favoarea Agent Green în proces cu  Romsilva, Ministerul Mediului și Agenția de Protecția Mediului din Iași, tăierile de arbori fiind interzise acum pe 19.232 de hectare administrate de Romsilva prin Ocolul Silvic Dobrovăț și Ocolul Silvic Lunca Cetățuii.

Zona a fost declarată sit de importanță comunitară prin Ordinul Ministerului Mediului și Dezvoltării Durabile Nr.1964 din 13 decembrie 2007 ca parte integrantă a rețelei ecologice europene Natura 2000 în România pentru habitate și păsări. Este o arie naturală (păduri de foioase, păduri în tranziție, pășuni, pajiști, terenuri arabile, pâraie tributare văii Bârladului) încadrată în bio-regiunea continentală a Podișului Central Moldovenesc ce adăpostește și conservă o gamă diversă de floră spontană și faună sălbatică. Aria naturală dispune de două tipuri de habitate naturale (păduri de fag de tip Asperulo-Fagetum și Păduri dacice de stejar și carpen) ce asigură condiții de hrană și viețuire mai multor specii de mamifere mici, păsări și insecte și protejează elemente floristice rare. În mod inexplicabil, ministerul a uitat complet că prin propriul ordin Bârnova a devenit acum 13 ani o arie de protecție specială avifaunistică și în consecință aria nu are plan de management și s-au aprobat tăieri care vor lăsa fără habitat exact speciile de păsări pentru care aria protejată a fost desemnată.”, arată Agent Green într-un comunicat.

Pentru aceste abateri repetate de la prevederile legale, Agent Green solicită corpului de control al prim-ministrului să verifice prestația Ministerului Mediului, a Gărzii Forestiere, a Gărzii de Mediu, a Agenției de Protecția Mediului și a Romsilva în cazul Codrilor Iașilor. În același timp, asociația de mediu solicită Ministerului Mediului să renunțe la planurile de construcție de noi drumuri forestiere. Cele patru drumuri forestiere în curs de realizare nu au nici aviz de mediu și nici o evaluare adecvată de mediu, după cum arată specialiștii Agent Green.

Sursă foto: captură din filmarea realizată de Agent Green în Codrii Iașilor.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare