luni, noiembrie 11, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneEmilia Șercan: "Sorin Cîmpeanu revine la ceea ce știe mai bine: mușamalizarea...

Emilia Șercan: „Sorin Cîmpeanu revine la ceea ce știe mai bine: mușamalizarea plagiatelor și acoperirea plagiatorilor”

Jurnalista Emilia Șercan continuă să atragă atenția asupra faptului că ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, face eforturi constante de a-i susține pe cei care au practicat furtul academic.

O nouă tentativă de acest gen ar fi proiectul de a obliga universitățile să verifice toate lucrările de doctorat susținute din 1900 și până în 2016 pe baza unor criterii proprii.

După lansarea proiectului de verificare a tezelor de doctorat in integrum, care a fost repede sancționat de societatea civilă și apoi de Klaus Iohannis, Cîmpeanu revine acum cu proiectul care obligă universitățile să verifice „într-un termen rezonabil, un an spre exemplu”, cele 63.552 de teze de doctorat scrise în 26 ani (1990-2016), iar în acest sens, unitățile de învățământ superior vor implementa o strategie proprie anti-plagiat.

25 de milioane de lei sunt alocați de Ministerul Educației acestui scop, care, după spusele jurnalistei, nu va fi atins de fapt, pentru că nu vom putea vorbi despre o strategie națională unitară, care să permită o evaluare obiectivă a lucrărilor, ci despre criterii proprii fiecărei universități.

Dublul academician ministru Sorin Cîmpeanu revine la ceea ce știe mai bine: mușamalizarea plagiatelor și acoperirea plagiatorilor printr-o foarte frumoasă mimare a luptei anti-plagiat. Ce vrea dublul academician Cîmpeanu, pe scurt: să oblige universitățile care au acordat titluri de doctor să analizeze „într-un termen rezonabil, un an spre exemplu”, cele 63.552 de teze de doctorat scrise în 26 ani (1990-2016);fiecare universitate din România își va face propria strategie anti-plagiat și o va implementa cum crede de cuviință;

Deci nu tu strategie națională, unitară, astfel ca o teză în îmbunătățiri funciare să fie evaluată în mod identic și la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, și din Iași, și din Cluj-Napoca și din Timișoara;ochii publicului și al universităților este luat cu faptul că ministerul va aloca suma de 25 mil. lei celor 56 de universități cu școli doctorale pentru finanțarea verificărilor – adică aproximativ 90.000 euro / universitate sau 80 de euro/teză, bani care ar trebui să acopere de la personal administrativ și digitalizarea lucrărilor până la plata evaluatorilor.„, arată Emilia Șercan.

Mai mult, jurnalista și-a exprimat, ironic, curiozitatea cu privire la gestul ministrului Educației de a anunța că a cerut verificarea propriei teze de doctorat.

Asta ar veni ca urmare a unei eventuale temeri a ministrului că jurnalista va pune sub lupă chiar lucrarea lui, motiv pentru care încearcă să tragă de timp.

Dacă ministrul a anunțat săptămâna trecută că și-a băgat la cerere propria teză în verificări ca nu cumva să-mi treacă prin cap să mă duc la Biblioteca USAMV să o citesc? Ar avea justificare să-mi spună că nu mi-o pot da, că, na, e în analiză, nu-i așa?„, a mai punctat Șercan.

REDACTIA
REDACTIAhttps://investigatoria.ro/
Investigatoria este un site on-line de investigație, reportaje și știri cu acoperire națională, care își propune să aducă în România conceptul de “jurnalism constructiv “. Practic, el pune laolaltă problema și soluția ei, astfel încât să genereze schimbare autentică în societate. Încă de la început, publicația a abordat subiecte dificile care au avut impact nu doar la nivelul traficului, ci și la nivelul efectelor. S-au scris investigații din domeniul traficului de persoane, fraudelor din fonduri europene, spălării de bani, corupției și traficului de influență. Pe termen lung, Investigatoria își propune, așa cum susține și prin motto, să pună realitatea sub lupă și să dea un cadru inovativ de înțelegere a lumii, exact așa cum e ea: cu lumini și umbre.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare