Jurnalista Emilia Șercan continuă să atragă atenția asupra faptului că ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, face eforturi constante de a-i susține pe cei care au practicat furtul academic.
O nouă tentativă de acest gen ar fi proiectul de a obliga universitățile să verifice toate lucrările de doctorat susținute din 1900 și până în 2016 pe baza unor criterii proprii.
După lansarea proiectului de verificare a tezelor de doctorat in integrum, care a fost repede sancționat de societatea civilă și apoi de Klaus Iohannis, Cîmpeanu revine acum cu proiectul care obligă universitățile să verifice „într-un termen rezonabil, un an spre exemplu”, cele 63.552 de teze de doctorat scrise în 26 ani (1990-2016), iar în acest sens, unitățile de învățământ superior vor implementa o strategie proprie anti-plagiat.
25 de milioane de lei sunt alocați de Ministerul Educației acestui scop, care, după spusele jurnalistei, nu va fi atins de fapt, pentru că nu vom putea vorbi despre o strategie națională unitară, care să permită o evaluare obiectivă a lucrărilor, ci despre criterii proprii fiecărei universități.
„Dublul academician ministru Sorin Cîmpeanu revine la ceea ce știe mai bine: mușamalizarea plagiatelor și acoperirea plagiatorilor printr-o foarte frumoasă mimare a luptei anti-plagiat. Ce vrea dublul academician Cîmpeanu, pe scurt: să oblige universitățile care au acordat titluri de doctor să analizeze „într-un termen rezonabil, un an spre exemplu”, cele 63.552 de teze de doctorat scrise în 26 ani (1990-2016);fiecare universitate din România își va face propria strategie anti-plagiat și o va implementa cum crede de cuviință;
Deci nu tu strategie națională, unitară, astfel ca o teză în îmbunătățiri funciare să fie evaluată în mod identic și la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, și din Iași, și din Cluj-Napoca și din Timișoara;ochii publicului și al universităților este luat cu faptul că ministerul va aloca suma de 25 mil. lei celor 56 de universități cu școli doctorale pentru finanțarea verificărilor – adică aproximativ 90.000 euro / universitate sau 80 de euro/teză, bani care ar trebui să acopere de la personal administrativ și digitalizarea lucrărilor până la plata evaluatorilor.„, arată Emilia Șercan.
Mai mult, jurnalista și-a exprimat, ironic, curiozitatea cu privire la gestul ministrului Educației de a anunța că a cerut verificarea propriei teze de doctorat.
Asta ar veni ca urmare a unei eventuale temeri a ministrului că jurnalista va pune sub lupă chiar lucrarea lui, motiv pentru care încearcă să tragă de timp.
„Dacă ministrul a anunțat săptămâna trecută că și-a băgat la cerere propria teză în verificări ca nu cumva să-mi treacă prin cap să mă duc la Biblioteca USAMV să o citesc? Ar avea justificare să-mi spună că nu mi-o pot da, că, na, e în analiză, nu-i așa?„, a mai punctat Șercan.