Ionel Arsene, cunoscut publicului cu precădere pentru implicarea în două dosare de trafic de influență, este și cel care decide modul în care sunt cheltuiți banii publici ai județului Neamț. Astfel, o scurtă trecere în revistă a cheltuielilor publice ne arată că serviciile religioase se situează în topul investițiilor din bani publici la nivel județean.
14.535.110,00 lei au fost virați din bugetul județului Neamț în buzunarele Bisericii în anul 2021, o sumă astronomică la prima vedere, însă mult mai mică decât cea alocată serviciilor religioase de Consiliul Județean Neamț anul trecut. În 2020, Arsene rupea din bugetul public nu mai puțin de 26.495.800,21 lei pentru mântuire.
De altfel, analizând contul de Facebook al președintelui Consiliului Județean Neamț, remarcăm smerenia afișată public din sărbătoare în sărbătoare. Chiar duminica aceasta, Arsene publica pe contul său personal un citat dintr-un psalm, cu următorul conținut: „De aceea, îi zic Domnului: Refugiul meu, Fortăreața mea, Dumnezeul meu în care mă încred”.
Ionel Arsene a devenit religios în ultimii ani ai existenței sale, înainte fiind mai preocupat să-și extindă influența politică la nivelul județului Neamț și s-o folosească în scopuri personale, după cum au arătat procurorii DNA.
Ionel Arsene a fost trimis în judecată de procurorii DNA Bacău în 2018 pentru două fapte de trafic de influență. El este acuzat că ar fi primit 100.000 de euro de la Gheorghe Ștefan, spunând că poate interveni la Horia Georgescu, atunci președintele ANI, influențând astfel starea de incompatibilitate a lui Culiță Tărâță.
Arsene mai este acuzat de faptul că ar fi cerut 3 milioane de lei de la administratorul unei firme private în anul 2015. În schimbul banilor primiți, acesta ar fi intervenit pe lângă un secretar de stat din Ministerul Mediului.
Problemele penale nu l-au împiedicat, însă, pe Arsene să revină în fruntea Consiliului Județean Neamț, unde împarte banul public după bunul plac și să încaseze o indemnizație de 164.268 lei, tot din bani publici.
Astfel, în timp ce învățământul special beneficiază de doar 4.876.851,18 lei din bugetul public, iar învățământul primar de numai 1.707.359,79 lei, bisericile, drumurile și podurile ocupă un loc de cinste printre cheltuielile Consiliului Județean Neamț.