vineri, aprilie 26, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăEditorialTrafic de influență la Ministerul Dezvoltării

Trafic de influență la Ministerul Dezvoltării

Viorel Dinu, consilier la Ministerul Dezvoltării, a intrat în atenția procurorilor DNA pentru o infracțiune de luare a unei mite de 80.000 de lei pentru a nu constata niște nereguli. Acum, urmărirea penală a fost extinsă, iar consilierul este cercetat și pentru trafic de influență.

Consilierul are un palmares destul de bogat în infracțiuni. Pe 27 octombrie, procurorii arătau că acesta ar fi fost reținut pentru 24 de ore pentru că, în cursul anului precedent, Viorel Dinu ar fi pretins și primit, printr-un intermediar, de la administratorul unei societăți comerciale, un autoturism de lux, în valoare de aproximativ 80.000 de euro.

Autoturismul ar fi fost pretins și primit de consilier pentru a nu constata nereguli ce ar fi atras sancțiuni, inclusiv suspendarea contractelor pe care una dintre societățile comerciale administrate de omul de afaceri le avea încheiate cu două primării din țară. Aceste contracte de execuție lucrări erau finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Local.

O zi mai târziu, pe 28 octombrie, procurorii au extins acțiunea penală și au adăugat în lista infracțiunilor comise de consilier și traficul de influență.

Potrivit procurorilor, la mijloc este o altă speță. În luna iunie 2021,  Viorel Dinu ar fi pretins și ar fi primit suma de 50.000 lei, prin intermediar, de la același om de afaceri din speța precedentă, susținând că are influență asupra unor funcționari publici din cadrul Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC).

Astfel, el ar fi promis că îi va determina pe aceștia să admită o contestație formulată de firma la care omul de afaceri era director executiv, ca urmare a excluderii de la o licitație la care firma participase, contestație care a fost admisă.

Cu acest prilej, acțiunea penală s-a pus în mișcare și față de afacerist, care se află sub control judiciar pentru 60 de zile, sub acuzația de dare de mită. În ceea ce-l privește pe Viorel Dinu, acesta a fost prezentat Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, cerere care a fost și admisă de instanță.

INVESTIGATORIA a verificat și declarațiile de avere ale lui Viorel Dinu. Acesta nu și-a trecut autoturismul luat mită în declarația de avere, astfel în anul 2020, acesta părea să nu dețină nicio mașină personală.

Declarație de avere Viorel Dinu – 2020

Am găsit, însă, într-o declarație mai veche o Toyota Corolla din 2007, obținut prin cumpărare.

Declarație de avere Viorel Dinu -2013

De asemenea, remarcăm că acesta obținea de la Ministerul Dezvoltării un salariu de aproape 89.000 lei pe an și tichete de vacanță. Soția lui lucrează la Centrul pentru Tineret București, de unde încasează și ea puțin peste 66.000 lei.

Ciudat este și faptul că, deși într-o declarație de avere recentă acesta arată că deține o clădire cumpărată în București în anul 1999, aceasta nu apare deloc în declarațiile de avere mai vechi, unde consilierul pare a fi chiar un individ modest din punct de vedere financiar, pentru că nu deține bunuri imobile sau economii.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare