vineri, aprilie 19, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăEditorialJurnalista Emilia Șercan obligă la transparență Academia de Poliție și Ministerul de...

Jurnalista Emilia Șercan obligă la transparență Academia de Poliție și Ministerul de Interne

Jurnalista Emilia Șercan a câștigat în ultimele zile trei procese cu Academia de Poliție și cu Ministerul de Interne, toate pentru refuzul acestor instituții de a furniza informații de interes public.

Lupta jurnalistei Emilia Șercan cu opacitatea acestor instituții, care susțin că numele unor profesori ar fi date cu caracter personal este una mai veche, însă, de fiecare dată, aceasta reușește să puncteze victorii importante pentru întreaga presă din România, care se confruntă cu această lipsă de transparență a instituțiilor publice.

Emilia Șercan a scris marți despre experiența ei din tribunal și spune că va folosi ordinul judecătoresc pentru a obliga Ministerul de Interne și Academia de Poliție să aibă un raport corect cu demersurile jurnalistice care au legătură cu angajați din subordinea lor.

Aceasta susține că ar fi cerut de la Academia de Poliție copii după rapoartele, deciziile și procesele verbale ale Comisie de Etică a Academia de Poliție începând cu 2016 și până în mai 2020 și numele profesorilor care țineau cursurile obligatorii de etică și integritate academică la programele de master și la doctorat.

Acest proces mi-a dat o satisfacție și mai mare pentru că l-am pierdut la Tribunalul București, însă Curtea de Apel a casat sentința, a rejudecat și mi-a dat dreptate. Tribunalul București îmi respinsese cererea pe motiv că numele profesorilor sunt date cu caracter personal. La recurs am făcut o demonstrație juridică foarte bună, chiar am fost mândră de ea când am recitit-o ieri, în care am arătat de ce numele unor profesori care țin cursuri în universități publice nu pot fi considerate date cu caracter personal.„, și-a povestit experiența Emilia Șercan.

În privința procesului cu Ministerul de Interne, jurnalista a solicitat o copie după raportul Corpului de Control al Ministrului de Interne declanșat ca urmare a împuternicirii lui Marius Florin Mihăilă – rectorul de 6 zile al Academiei de Poliție, actualul șef de cabinet al ministrului Bode – ca șef al Inspectoratului Județean de Politie Sălaj și ca rector al Academiei de Poliție.

Aceasta arată că „Marius Florin Mihăilă a fost împuternicit ilegal la conducerea Academiei de Poliție de ministrul Marcel Vela, la cererea lui Lucian Bode, pe atunci ministru al Transporturilor, ajuns ulterior el însuși ministru de Interne. Iar Mihăilă a ajuns șeful de cabinet al lui Bode, cu care a fost coleg de liceu. „

Jurnalista spune că va folosi aceste decizii ale instanței pentru a obliga instituțiile publice menționate să furnizeze informații de interes public și să nu se mai opună principiului transparenței.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare