marți, aprilie 16, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăEditorialUn proiect de lege, adoptat de Senat, pune ciocârlia și turturica în...

Un proiect de lege, adoptat de Senat, pune ciocârlia și turturica în bătaia puștii

Societatea Ornitologică Română atrage atenția asupra faptului că de Senatul României a trecut, fără dezbatere, un proiect de lege care pune păsările cântătoare în bătaia puștii.

Încă din vara acestui an, Societatea Ornitologică Română solicita retragerea propunerii legislative pentru modificarea și completarea Legii vânătorii și a protecției fondului cinegetic nr. 407/2006 – B147/2021, despre care spunea că, dacă va fi adoptată în forma propusă, amenință existența a zeci de specii de păsări din România.

Propunerea legislativă de modificare a legii vânătorii, a fost postată pentru consultare publică în data de 14 aprilie 2021 pe site-ul Senatului României și se puteau aduce opinii până la data de 14 iunie 2021. Însă, în surprinzător și ilegal, de pe 25 mai 2021 nu s-au mai putut încărca opinii pe site-ul Senatului, iar propunerea legislativă a fost scoasă de la consultare publică.

De ce e nocivă această propunere legislativă? Pentru că ea vine cu două modificări majore, care pot afecta existența unor specii de păsări cântătoare, dar și facilitarea dobândirii calității de vânător, prin diminuarea timpului de stagiatură.

După cum remarcăm, vânătoarea continuă să rămână una dintre cele mai importante preocupări ale aleșilor poporului, pentru că, se știe că una dintre pasiunile multor politicieni din forurile legislative este, cu certitudine, folosirea puștii.

Specialiștii SOR arată că, prin modificările aprobate în Senat, turturicile și ciocârliile de câmp sunt, efectiv, puse în bătaia puștii, fără nicio limitare. Iată ce spun ei:

Dacă în forma inițială a legii pentru specia gârlița mare (Anser albifrons) exista o cotă anuală de circa 50.000 de indivizi, în noua formă propusă această cotă anuală este înlocuită cu o cotă zilnică de 10 exemplare pentru fiecare vânător. În acest fel s-a estimat că pentru gârlița mare într-un sezon de vânătoare în noua formă se poate ajunge teoretic la o cifră de 865.920 de exemplare recoltate, adică de peste 17 ori mai mare decât în forma inițială a legii.

Situația e la fel de îngrijorătoare și pentru o specie cu un statut de conservare nefavorabil, turturica (Streptopelia turtur). Aceasta a înregistrat un declin accentuat în Europa în ultimele decenii, fapt pentru care a dobândit statutul de specie vulnerabilă, atât la nivel European cât și global. Cota în sezoanele trecute era de aproximativ 40.000 de exemplare. În noua formulă, se poate ajunge la 900.000 de exemplare.

Situația e similară și pentru o specie care se poate confunda cu ușurință cu alte specii care nu sunt admise la vânătoare, ciocârlia de câmp (Alauda arvensis). Cota după vechiul mecanism era de circa 400.000 de exemplare. Însă în forma actuală se poate ajunge la 1.141.950 exemplare.”

Acestea sunt concluziile specialiștilor, pe care politicienii nu le-au luat în seamă în momentul trecerii proiectului de lege prin Senat. Urmează votul în Camera Deputaților și, dacă modificările menționate vor trece și de acest filtru, vom avea de-a face cu un veritabil dezastru în domeniul biodiversității.

În această luptă pentru conservarea faunei se implică nu doar Societatea Ornitologică Română, ci și organizații de mediu, care văd riscul pe termen lung.

Agent Green, de exemplu, solicită de urgență reanalizarea și dezbaterea publică a propunerii legislative pentru modificarea și completarea Legii vânătorii și a protecției fondului cinegetic nr. 407/2006, care, spun ei, „va duce la împușcarea a zeci de mii de păsări în România și abandonul statului în exercitarea rolului asumat pentru menținerea stării de conservare a acestor specii

 

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare