joi, aprilie 25, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInstantaneu PoliticVlad Gheorghe: "Fără reformele din justiție, România ar putea fi penalizată de...

Vlad Gheorghe: „Fără reformele din justiție, România ar putea fi penalizată de UE”

Europarlamentarul USR, Vlad Gheorghe, atrage atenția că noul program de guvernare al cabinetului propus la București poate duce la sancțiuni europene, dacă nu se respectă indicațiile privind reformele din justiție.

România se află încă sub supravegherea Uniunii Europene prin mecanismul de cooperare și de verificare (MCV), introdus în 2007 ca să remediem problemele sistemului judiciar și să continuăm lupta împotriva corupției. După ce în ianuarie 2017 am primit recomandări care să ducă la ridicarea MCV-ului, guvernul condus atunci de Sorin Grindeanu a adoptat faimoasa Ordonanță de Urgență 13 privind amnistia și grațierea anumitor fapte de corupție, iar modificarea legilor justiției în următorii doi ani au anulat progresele României la acest nivel”, amintește Gheorghe, unul dintre juriștii care au contestat cu succes la Curtea Constituțională acele modificări.

Deficiențele din justiție împiedică punerea în aplicare a legislației, a politicilor și a programelor UE = pe scurt, românii nu se bucură pe deplin de drepturile lor de cetățeni ai UE.

Un exemplu este intrarea României în spațiul Schengen, pentru care suntem tehnic pregătiți de ani buni. Cât timp încă avem MCV românii nu vor avea aceeași ușurință de mișcare în spațiul de liberă circulație precum cetățenii statelor membre deja parte a acestuia”, punctează europarlamentarul român.

Există chiar în Parlamentul European voci din partidele acum la guvernare care uită condițiile clare pe care România trebuie să le îndeplinească în urma celor mai recente rapoarte MCV. Aceste condiții nu sunt opționale, ci obligatorii, la fel ca tratatele europene și deciziile Curții de Justiţie a Uniunii Europene”, a mai spus Vlad Gheorghe din grupul Renew Europe, referindu-se în principal la desființarea Secției Speciale de Investigare a Infracțiunilor din Justiție.

Desființarea SIIJ este cerută explicit de toate organismele europene de resort, iar noul program de guvernare nu respectă această cerință, ci prevede o reinventare a secției începând din martie 2022.

Carmen Avram, europarlamentar PSD, a declarat că România nu se află într-o situație gravă, precum Polonia sau  Ungaria, unde sunt acuzaţii că nu sunt respectate prevederile tratatelor UE. Nimic mai fals! În mai 2021 Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a dat o decizie clară privind Secția Specială, pe care CCR-ul condus de Valer Dorneanu a ignorat-o. Comisia Europeană a cerut Guvernului României clarificări privind această decizie care, citez, neagă dreptul UE. Or, acesta e primul pas procedural spre declanșarea procedurii de infringement, așa că nu suntem chiar așa departe de Ungaria sau Polonia, iar prezența în guvern a celor care au contribuit la OUG13 nu este de bun augur pentru România”, a mai remarcat Vlad Gheorghe.

Vlad Gheorghe, parte vătămată în dosarul 10 August amintește și că în noiembrie 2018 Parlamentul European a adoptat o rezoluție privind statul de drept din România, în care condamna intervenția violentă și disproporționată a poliției în timpul protestelor de la București.

Votul rezoluției a fost zdrobitor: 473 voturi pentru, 151 împotrivă și 40 abțineri. Și atunci liderul PSD Viorica Dăncilă a încercat să le spună liderilor europeni că statul de drept este respectat în România, dar liderii europeni nu judecă declarații, ci fapte. De aceea programul de guvernare trebuie să respecte cu strictețe cerințele din Raportul MCV privind desființarea Secției Speciale, numirea șefilor de mari parchete, anularea modificărilor la Legile Justiției și funcționarea CSM și a Inspecției Judiciare”, a conchis acesta.

REDACTIA
REDACTIAhttps://investigatoria.ro/
Investigatoria este un site on-line de investigație, reportaje și știri cu acoperire națională, care își propune să aducă în România conceptul de “jurnalism constructiv “. Practic, el pune laolaltă problema și soluția ei, astfel încât să genereze schimbare autentică în societate. Încă de la început, publicația a abordat subiecte dificile care au avut impact nu doar la nivelul traficului, ci și la nivelul efectelor. S-au scris investigații din domeniul traficului de persoane, fraudelor din fonduri europene, spălării de bani, corupției și traficului de influență. Pe termen lung, Investigatoria își propune, așa cum susține și prin motto, să pună realitatea sub lupă și să dea un cadru inovativ de înțelegere a lumii, exact așa cum e ea: cu lumini și umbre.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare