miercuri, noiembrie 6, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăEditorialCazierul de mediu ar putea fi introdus în România

Cazierul de mediu ar putea fi introdus în România

Doi parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă, prin care s-ar introduce și în România cazierul de mediu. Practic, cei care încalcă legislația de mediu ar putea să figureze într-o evidență națională și penalizați.

Oana Cambera și Dragoș Popescu au depus o inițiativă legislativă privind instituirea unui registru național de mediu și a unui cazier de mediu, precum și a unui sistem de puncte de penalitate pentru cei care încalcă legislația de mediu. Inițiativa ar putea fi finanțată chiar prin PNRR, care acordă mediului o importanță deosebită.

Cazierul de mediu, precum și sancțiunile complementare pentru cei care încalcă legislația în materie, se referă atât la persoane fizice și juridice, cât și la unități administrativ-teritoriale și instituții publice. S-ar realiza astfel o lege-cadru, iar guvernul ar putea ulterior reglementa prin acte normative secundare condițiile de punere în aplicare a acestor noi mecanisme legale.

„În momentul de față, nu există la nivel național nicio formă de trasabilitate a infracțiunilor și contravențiilor în domeniul mediului, iar în ultimii ani suntem martorii unor fenomene extinse de criminalitate de mediu în România, care ne afectează sănătatea și mediul în care trăim. Legislația-cadru europeană face pași rapizi în direcția reducerii acestor fenomene și considerăm că România trebuie să acționeze cât mai rapid, mai ales în contextul investițiilor ce se vor face prin PNRR în domeniu”, a spus, cu privire la inițiativa sa, parlamentarul Dragoș Popescu.

Potrivit celor doi inițiatori, cazierul de mediu este destinat persoanelor juridice (unități administrativ-teritoriale, precum şi asociații, acţionarii şi reprezentanții legali ai persoanelor juridice) care au săvârşit fapte sancţionate contravenţional sau penal pentru încălcarea legislației de mediu, de gestionare a deșeurilor, a calității aerului, a emisiilor industriale și substanțelor chimice periculoase, a zgomotului ambiant, a biodiversității și biosecurității, precum şi cele care privesc disciplina privind protecția mediului.

Certificatul de cazier de mediu va fi necesar pentru încheierea asigurărilor, participarea la licitații publice și pentru emiterea actelor de reglementare de mediu.

„Sunt necesare mecanisme care să aibă ca efect descurajarea încălcărilor legislației de mediu, cum ar fi sancționarea graduală pe bază de puncte, suspendarea autorizației de mediu sau interdicția altor drepturi pe o anumită perioadă. Nu poți aplica însă aceste mecanisme fără date, fără o evidență atât a autorizațiilor, cât și a faptelor pentru care s-au aplicat sancțiuni. Primul pas în acest sens este să avem date, respectiv Registrul de mediu, pe care îl introducem prin lege și în baza căruia se va institui certificatul de cazier de mediu”, susține Oana Cambera.

Registrul național electronic de mediu e o bază de date gratuită și deschisă publicului ce conține toate reglementările care stau la baza desfășurării unei activități cu impact asupra mediului. Registrul va putea fi consultat de toate instituțiile, persoanele fizice / juridice, societatea civilă interesată pentru a se asigura conformitatea cu legea și sesizarea instituțiilor interesate cu privire la posibile încălcări ale legii.

 

REDACTIA
REDACTIAhttps://investigatoria.ro/
Investigatoria este un site on-line de investigație, reportaje și știri cu acoperire națională, care își propune să aducă în România conceptul de “jurnalism constructiv “. Practic, el pune laolaltă problema și soluția ei, astfel încât să genereze schimbare autentică în societate. Încă de la început, publicația a abordat subiecte dificile care au avut impact nu doar la nivelul traficului, ci și la nivelul efectelor. S-au scris investigații din domeniul traficului de persoane, fraudelor din fonduri europene, spălării de bani, corupției și traficului de influență. Pe termen lung, Investigatoria își propune, așa cum susține și prin motto, să pună realitatea sub lupă și să dea un cadru inovativ de înțelegere a lumii, exact așa cum e ea: cu lumini și umbre.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

2 COMENTARII

  1. […] Cazierul de mediu ar putea fi introdus în România. Doi parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă, prin care s-ar introduce și în România cazierul de mediu. Practic, cei care încalcă legislația de mediu ar putea să figureze într-o evidență națională și penalizați.Oana Cambera și Dragoș Popescu au depus o inițiativă legislativă privind instituirea unui registru național de mediu și a unui cazier de mediu, precum și a unui sistem de puncte de penalitate pentru cei care încalcă legislația de mediu. Inițiativa ar putea fi finanțată chiar prin PNRR, care acordă mediului o importanță deosebită.Cazierul de mediu, precum și sancțiunile complementare pentru cei care încalcă legislația în materie, se referă atât la persoane fizice și juridice, cât și la unități administrativ-teritoriale și instituții publice. S-ar realiza astfel o lege-cadru, iar guvernul ar putea ulterior reglementa prin acte normative secundare condițiile de punere în aplicare a acestor noi mecanisme legale, scrie Investigatoria. […]

  2. […] Cazierul de mediu ar putea fi introdus în România. Doi parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă, prin care s-ar introduce și în România cazierul de mediu. Practic, cei care încalcă legislația de mediu ar putea să figureze într-o evidență națională și penalizați. Oana Cambera și Dragoș Popescu au depus o inițiativă legislativă privind instituirea unui registru național de mediu și a unui cazier de mediu, precum și a unui sistem de puncte de penalitate pentru cei care încalcă legislația de mediu. Inițiativa ar putea fi finanțată chiar prin PNRR, care acordă mediului o importanță deosebită. Cazierul de mediu, precum și sancțiunile complementare pentru cei care încalcă legislația în materie, se referă atât la persoane fizice și juridice, cât și la unități administrativ-teritoriale și instituții publice. S-ar realiza astfel o lege-cadru, iar guvernul ar putea ulterior reglementa prin acte normative secundare condițiile de punere în aplicare a acestor noi mecanisme legale, scrie Investigatoria. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare