joi, aprilie 25, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneVlad Gheorghe: "În Caraș-Severin se taie și se fură. Ce face Direcția...

Vlad Gheorghe: „În Caraș-Severin se taie și se fură. Ce face Direcția Silvică? Nimic.”

Exploatarea parcurilor naționale de către companii afiliate politic a devenit o practică oarecum obișnuită în România. Un astfel de caz revoltător se întâmplă în Caraș-Severin, potrivit relatărilor europarlamentarului Vlad Gheorghe din partea grupului Renew Europe.

Parcul Național Semenic – Cheile Carașului este o arie protejată de interes național, situată pe teritoriul județului Caraș-Severin. Parcul a fost declarat arie protejată în anul 2000, prin Legea nr.5 din 6 martie 2000 și dispune de o varietate de habitate, pădurile de fag, stejar și carpen fiind cele mai impresionate dintre ele.

Tocmai această bogăție a zonei a determinat interesul crescut pentru exploatare, deși vorbim despre o arie protejată și despre un parc național. Iar autoritățile din zonă nu mișcă un deget, deși activitatea infracțională din zonă este uriașă.

Explicațiile sunt revoltătoare și ele vin chiar din partea europarlamentarului Vlad Gheorghe, care, alături de colegii lui, încearcă de mult timp să tragă un semnal de alarmă cu privire la aceste aspecte.

De altfel, se conturează și mai multe plângeri penale pe tema abuzurilor care se petrec pe linie de Mediu în Caraș-Severin.

Încă de anul trecut am interpelat toate instituțiile cu atribuții în domeniu privind lipsa măsurilor privind activitatea infracțională care duce la distrugerea fondului forestier din județ. Cu atât mai mult cu cât vorbim despre arii protejate, precum Parcul Național Semenic – Cheile Carașului. Ce credeți, nu am primit niciun răspuns, deci echipa mea a revenit, că nu ne lăsăm așa ușor. Din ce în ce mai clar însă se conturează o frumoasă acțiune în instanță. Plângerile penale au acest ”dar” de a-i face mai dornici pe funcționarii publici să treacă la treabă.„, arată europarlamentarul.

În spatele acestor abuzuri revoltătoare stau, se pare, interese politice și încrengături de partid. Firma cea mai relevantă în domeniul exploatărilor forestiere din județ

Cine are firma cu cea mai mare capacitate de exploatare a masei lemnoase din Caraș-Severin? Conform informațiilor publice, este vorba despre socrul liderului PSD de Timiș, Alfred Simonis. Conform declarației de avere a deputatului Simonis, în 2019 soția a primit de la tatăl afacerist cu lemne o donație de 60.000 de euro. Cine este șeful Direcției Silvice din Caraș-Severin? Ion Tabugan, deputat în 2008 pe listele PNL, trecut apoi la UNPR-ul lui Gabriel Oprea, reales pe liste comune cu PSD în 2012 și apoi, după ce UNPR a fuzionat cu PMP, reales pe lista acestuia în 2016. În iunie 2018, a trecut la ALDE. revenind în 2020 înapoi în PNL.„, mai arată Vlad Gheorghe.

Cei de la USR susțin că vor face plângeri penale pentru protejarea parcului național de interesele politice ale puternicilor din zonă.

REDACTIA
REDACTIAhttps://investigatoria.ro/
Investigatoria este un site on-line de investigație, reportaje și știri cu acoperire națională, care își propune să aducă în România conceptul de “jurnalism constructiv “. Practic, el pune laolaltă problema și soluția ei, astfel încât să genereze schimbare autentică în societate. Încă de la început, publicația a abordat subiecte dificile care au avut impact nu doar la nivelul traficului, ci și la nivelul efectelor. S-au scris investigații din domeniul traficului de persoane, fraudelor din fonduri europene, spălării de bani, corupției și traficului de influență. Pe termen lung, Investigatoria își propune, așa cum susține și prin motto, să pună realitatea sub lupă și să dea un cadru inovativ de înțelegere a lumii, exact așa cum e ea: cu lumini și umbre.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare