vineri, aprilie 26, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăEditorialUSR anunță un pachet de legi antiplagiat: "Există o inflație a titlurilor...

USR anunță un pachet de legi antiplagiat: „Există o inflație a titlurilor de doctor în România”

Pentru că plagiatul este un fenomen tot mai des identificat în rândul demnitarilor României, USR anunță că lucrează la un pachet de măsuri care să descurajeze furtul intelectual.

Inițiativa vine din partea parlamentarilor USR Simona Spătaru, Ștefan Pălărie și Cristian Seidler, care promit că vor depune un pachet de legi antiplagiat în debutul noii sesiuni parlamentare. Acesta ar include trei inițiative care aduc modificări la Legea Salarizarii Unice, la Legea privind Depozitul legal de documente și la Legea Educației Naționale în ceea ce privește funcționarea CNATDCU și sancțiunile aplicate școlilor doctorale.

Noile măsuri vin în continuarea propunerilor de modificare a Legii învățământului, depuse de USR, anul trecut, care prevedeau anularea posibilității ca un plagiator să renunțe la titlul de doctor în mod voluntar.

Ne aflăm iată, din nou, într-un mare scandal de corupție intelectuală care zdruncină fotoliul de premier. După cazul Victor Ponta sau Gabriel Oprea, iată, avem cazul Nicolae Ciucă. Pentru a împiedica fuga de responsabilitate, la sfârșitul anului trecut, am propus măsuri de modificare la Legea învățământului, respectiv să se anuleze posibilitatea ca un plagiator să renunțe la titlul de doctor în mod voluntar. Acea prevedere fusese introdusă în Legea învățământului, special pentru Victor Ponta, de către actualul ministru al Învățământului, Sorin Cîmpeanu. Am identificat, cel puțin, două probleme mari: o inflație a titlurilor de doctor în România și o legislație slabă, care protejează pe cei care plagiază”, a declarat Simona Spătaru, senator USR.

La rândul său, deputatul USR, Cristian Seidler, a evidențiat creșterea exponențială a numărului de doctorate din România, mai ales în ultimii ani.

Concret, în 1990, 1.500 de români aveau titlul de doctor. În următorii zece ani, au fost acordate încă 30.000 de titluri de doctor, iar din 2000 până în 2006, alte 30.000.

Nu putem să nu observăm că, de-a lungul timpului, legile salarizării au încurajat acest fenomen prin faptul că s-au primit bani suplimentari pentru simpla deținere a titlului de doctor.  Istoric vorbind, exista un spor de 15% din salariul de bază, iar din 2017 avem un spor de 50% din salariul minim pe economie. În momentul de față, vorbim undeva la 750 de lei pe lună pentru deținerea titlului științific de doctor. Sunt două mari ipoteze cu care lucrăm: ipoteza în care pentru ocupare unui post, e nevoie de deținerea titlului științific de doctor. În acest caz, nu se justifică plata suplimentară pentru deținerea unei diplome fără de care nu s-ar fi putut ocupa acel post; a doua ipoteză este aceea în care pentru exercitarea atribuțiilor la locul de muncă, nu i se cere prin fișa postului respectiv să dețină un titlu științific de doctor. Acela nu este util, neapărat, în desfășurarea activității. În cazul acesta, de ce am da bani suplimentari pentru ceva ce nu e necesar?”, a precizat Cristian Seidler.

Senatorul USR, Ștefan Pălărie, a arătat efectele inflației titlurilor de doctor acordate:

Inflația nu este numai numerică, mai avem o problemă de calitate. Avem mai mulți doctori în științe decât conținut intelectual de calitate, ori acest lucru trebuie să înceteze. Motiv pentru care avem în grupul de lucru pe pachetul de legi antiplagiat mai multe modificări”.

Ștefan Pălărie susține că se vor avea în vedere trei obiective importante. Pe de o parte, vorbim despre Legea Depozitului legal de documente. Astăzi, Biblioteca Națională deține câte un volum al fiecărei lucrări de doctorat în format fizic. Pe viitor, acestea ar urma să fie stocate în variantă digitrală, astfel încât să nu aglomereze spațiul Bibliotecii Naționale, iar lucrările să fie ușor de găsit.

O altă modificare pe care cei de la USR o au în vedere vizează Legea Educației Naționale, care va cuprinde sancțiuni drastice pentru școlile doctorale care nu se supun legii în vigoare și care nu trimit exemplarul digital către Biblioteca Națională. A treia măsură vizează funcționarea CNATDCU, care ar trebui să-și crească gradul de transparență.

 

REDACTIA
REDACTIAhttps://investigatoria.ro/
Investigatoria este un site on-line de investigație, reportaje și știri cu acoperire națională, care își propune să aducă în România conceptul de “jurnalism constructiv “. Practic, el pune laolaltă problema și soluția ei, astfel încât să genereze schimbare autentică în societate. Încă de la început, publicația a abordat subiecte dificile care au avut impact nu doar la nivelul traficului, ci și la nivelul efectelor. S-au scris investigații din domeniul traficului de persoane, fraudelor din fonduri europene, spălării de bani, corupției și traficului de influență. Pe termen lung, Investigatoria își propune, așa cum susține și prin motto, să pună realitatea sub lupă și să dea un cadru inovativ de înțelegere a lumii, exact așa cum e ea: cu lumini și umbre.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare