joi, aprilie 25, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăEditorialCentrul FILIA: "Situația accesului la întreruperi de sarcină în București este tragică"

Centrul FILIA: „Situația accesului la întreruperi de sarcină în București este tragică”

Unitățile sanitare de stat care făceau întreruperi de sarcină la cerere au încetat aceste servicii. De pe urma acestui fenomen profită clinicile private care cer chiar și 4500 de lei pentru asta. Centrul FILIA atrage atenția că această evoluție a situației va crește numărul de avorturi făcute la domiciliu, în condiții improprii.

Unitățile spitalicești care făceau întreruperi de sarcină la cerere în București, precum Maternitatea Giulești, Spitalul Polizu sau Spitalul Filantropia au renunțat să mai ofere astfel de servicii. În contrapondere, clinicile private continuă să le ofere, dar la prețuri exagerat de mari, astfel încât femeile cu venituri modeste nu își pot permite ajutor medical într-o astfel de situație.

În acest moment spitalele de stat din București nu mai asigură acest serviciu, iar clinicile private exploatează acest context. Am aflat astăzi că una dintre cele mai mari rețele de sănătate privată, Regina Maria, cere 4500 de lei pentru o întrerupere de sarcină la cerere. Anul trecut beneficiarele noastre ne-au semnalat că la MedLife România prețul unui avort la cerere este 3000 de lei.„, arată Centrul FILIA.

Situația este îngrijorătoare, numai și din perspectiva faptului că astfel de costuri vor determina femeile nu să renunțe la întreruperea de sarcină, ci să o facă acasă, în condiții total improprii, punând astfel în pericol viața multor femei.

Ni se pare inacceptabil că în București avortul la cerere în sistemul de sănătate de stat a devenit inaccesibil, iar clinicile și rețelele private de sănătate se folosesc de asta pentru a face profit de pe urma femeilor care nu au alte alternative. Suntem în momentul în care o femeie cu venituri medii din București nu își permite să acopere costurile unei proceduri de întrerupere de sarcină.„, mai arată Centrul FILIA.

Potrivit unor statistici, cifrele la vedere sunt dramatice, deși se poate ușor presupune că situația în fapt e mult mai gravă de atât. Astfel, în primele nouă luni ale anului 2021 au fost înregistrate 99 de cazuri de avort făcut acasă, în condiții improprii. Mai mult, de la începutul pandemiei, întreruperile de sarcină la cerere au fost mult mai greu de accesat.

Organizația face apel la Ministerul Sănătății, care nu ar fi luat nicio măsură în acest sens, lucru care agravează situația în România și o face cumva similară cu aceea din Polonia, fără a mai fi nevoie de o lege care să interzică avortul.

Mai mult, Centrul FILIA solicită lui Alexandru Rafila să implementeze seria de recomandări și măsuri propuse în ultimul an, să deblocheze accesul la avort medicamentos și să le ceară spitalelor de stat să asigure acest serviciu în timpul pandemiei.

REDACTIA
REDACTIAhttps://investigatoria.ro/
Investigatoria este un site on-line de investigație, reportaje și știri cu acoperire națională, care își propune să aducă în România conceptul de “jurnalism constructiv “. Practic, el pune laolaltă problema și soluția ei, astfel încât să genereze schimbare autentică în societate. Încă de la început, publicația a abordat subiecte dificile care au avut impact nu doar la nivelul traficului, ci și la nivelul efectelor. S-au scris investigații din domeniul traficului de persoane, fraudelor din fonduri europene, spălării de bani, corupției și traficului de influență. Pe termen lung, Investigatoria își propune, așa cum susține și prin motto, să pună realitatea sub lupă și să dea un cadru inovativ de înțelegere a lumii, exact așa cum e ea: cu lumini și umbre.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare