joi, martie 28, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInstantaneu PoliticPregătiri de război. Polonia intensifică sprijinul acordat Ucrainei, atât militar, cât și...

Pregătiri de război. Polonia intensifică sprijinul acordat Ucrainei, atât militar, cât și umanitar, luând în calcul primirea unui număr considerabil de refugiați

Polonia a anunțat că va intensifica sprijinul pe care-l va acorda Ucrainei, atât în contextul conflictului ruso-ucrainean, luând în calcul inclusiv primirea unui număr considerabil de refugiați, dar și pe fondul crizei sanitare.

În ceea ce privește sprijinul militar, Polonia s-a oferit să furnizeze Ucrainei muniție, în condițiile în care crește îngrijorarea în legătură cu ceea ce premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a catalogat „neo-imperialismul rusesc”.

Paweł Soloch, șeful Biroului Securității Naționale al președintelui Poloniei, a precizat că Varșovia este pregătită ca în orice moment să furnizeze Ucrainei zeci de mii de piese de muniție defensivă, dar întrebarea privitoare la când și cum vor fi livrate ține acum de partea ucraineană. (sursa: AICI)

De asemenea, adjunctul ministrului polonez de Interne, Maciej Wąsik, a anunțat că Polonia ar putea primi 1 milion de refugiați ucraineni în cazul în care ar izbucni războiul cu Rusia.

Dacă va izbucni un război în Ucraina, trebuie să fim pregătiți să primim un influx de refugiați autentici, oameni care fug de infern, de moarte, de atrocitățile războiului, a zis Wąsik.

„Ca guvernanți, trebuie să fim pregătiți pentru cel mai teribil scenariu, iar ministrul de Interne a făcut deja pași pentru a ne pregăti pentru venirea unui val de până la 1 milion de refugiați ucraineni„, a adăugat oficialul polonez.

Wąsik a mai precizat că, în baza Convenției de la Geneva, Polonia ar fi obligată să ofere protecție unor astfel de persoane și a subliniat că țara sa nu va fugi de această responsabilitate.

Când este vorba într-adevăr despre refugiați, trebuie să-i ajutăm, asta fiind legea internațională, dar este vorba și despre principii ce țin de coexistența oamenilor civilizați, de principiile unei culturi europene creștine„, a mai explicat oficialul polonez.

În urmă cu câteva zile, premierul polonez, Mateusz Morawiecki, amintea că „din 2015, Polonia a emis cel mai mare număr de permise de ședere pentru imigranți, comparativ cu celelalte state europene”.

„De la anexarea Crimeei, Polonia a devenit o casă pentru peste 1 milion de ucraineni, care au fost forțați să-și părăsească țara din cauza politicii agresive a Rusiei. Polonia a devenit de asemenea un loc sigur pentru mii de bieloruși care au cerut azil politic din cauza persecuției din partea regimului Lukashenko. Toți cei care, în mod legal, doresc să vină în Polonia (pentru a se stabili – n.red.), pot conta pe ajutorul nostru”, a conchis premierul Poloniei. (sursa: AICI)

Nu în cele din urmă, Polonia a anunțat că va trimite Ucrainei 120 de tone de ajutor umanitar. Un convoi format din 29 de camioane a plecat luni, 31 ianuarie, către Kiev, pentru a livra echipamente medicale, 2 milioane de măști sanitare, paturi de campanie, pături și lenjerie de pat. (sursa: AICI)

Anunțurile referitoare la sprijinul pe care Polonia îl va acorda Ucrainei au venit în urma întâlnirii dintre președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky,  și omologul polonez, Andrzej Duda. Vizita a avut ca obiectiv o coordonare deplină și eficientă între Polonia și Ucraina în fața situației tensionate create de Rusia la frontierele cu țări vecine din Est și Vest.

 

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare