vineri, iunie 14, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăEditorialAgent Green: "Ultimele trupuri de păduri seculare sunt măcelărite"

Agent Green: „Ultimele trupuri de păduri seculare sunt măcelărite”

Organizația de mediu Agent Green atrage atenția asupra faptului că se taie din nou în Codrii Iașilor. Voluntarii asociației de mediu au descoperit că au început tăierile ultimilor arbori din apropierea orașului.

Pădurea de lângă Iași este tot mai rară și mai mică, lucru care se poate vedea foarte clar dintr-o filmare cu drona realizată de voluntarii Agent Green. Asociația spune că va ataca în instanță aceste noi tăieri, dar se arată îngrijorată cu privire la soarta ultimelor păduri seculare, care se taie în neștire la nivelul întregii țări.

Ultimele trupuri de păduri seculare sunt măcelărite. Pădurea care se vede din dronă este plămânul marelui oraș care se vede pe fundal și va dispărea dacă nu te implici. Mâine vor fi scoase la licitație restul de parcele unde încă nu se taie dar unde arbori au fost deja marcați pentru tăiere. Agent Green va ataca în instanță aceste noi tăieri planificat., arată Agent Green.

Nu e prima dată când asociația de mediu reușește să oprească măcelul din Codrii Iașilor. Tăierile în această pădure seculară, situată la câțiva kilometri de orașul Iași, s-au desfășurat în neștire de-a lungul timpului, sub privirile liniștitoare ale Ministerului Mediului.

În anul 2020, aceeași organizație de mediu atrăgea atenția asupra faptului că defrișările din codrii Iașilor sunt o problemă uriașă, iar autoritățile statului consimt tacit la acest măcel. Practic, se arăta că la mijloc era vorba de o pădure seculară, unde Ministerul Mediului aprobase exploatarea a sute de mii de metri cub, deși nu existau studii de evaluare.

Se taie ultimele parcele cu păduri seculare cu vârsta medie de 120-160 de ani. Ministerul Mediului a aprobat exploatarea a peste 750.000 metri cubi de lemn pentru actualul deceniu fără studii de evaluare adecvată şi strategică. În lipsa acestor evaluări obligatorii, Comisia Europeană a demarat un infringement împotriva României, procedurile urmând să conducă la sancţiuni aspre care vor fi stabilite de Curtea Europeană de Justiţie în cursul acestui an”, arăta Agent Green în luna septembrie a anului 2020.

Trebuie spus că aria naturală dispune de două tipuri de habitate naturale (păduri de fag de tip Asperulo-Fagetum şi Păduri dacice de stejar şi carpen) ce asigură condiţii de hrană şi vieţuire mai multor specii de mamifere mici, păsări şi insecte şi protejează elemente floristice rare.

Speța a ajuns în instanță pe 1 octombrie 2020, Direcția Silvică Iași, Ocolul Silvic Dobrovăț, Ocolul Silvic Lunca Cetățuii și Agenția de Protecție a Mediului Iași fiind chemate să explice de ce au permis tăierea unei păduri seculare.

Cazul s-a judecat luni bune și a ajuns la Curtea de Apel București, care a dat câștig de cauză organizației de mediu Agent Green și a dispus în luna mai a anului 2021 suspendarea tăierilor de pădure în aria protejată Bârnova – Repedea (codrii Iașilor).

Iată că situația continuă să fie complicată în zonă chiar și în ciuda acestei victorii în instanță, iar ultimele păduri seculare sunt realmente în pericol.

CARMEN DUMITRESCU
CARMEN DUMITRESCU
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare