vineri, martie 29, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneOtrava din supermarket: carne cu reziduuri de antibiotice și bacterii multirezistente

Otrava din supermarket: carne cu reziduuri de antibiotice și bacterii multirezistente

O situație scăpată de sub control revine în atenția publică. Animals International a testat variate mărci comune de carne din pui, porc și vită dar și ouă produse în ferme din România și comercializate în supermarketuri, iar rezultatele arată multe dintre produse conțin bacterii rezistente și chiar multirezistente la antibiotice, dar și cu reziduuri de antibiotic la limita detectabilității. 

Potrivit Animals International, s-a purtat chiar o corespondență pe această temă cu ANSVSA, din care rezultă că instituția subordonată direct premierului României nu ia foarte în serios situația și susține că nu ar fi descoperit niciodată rezultate de acest fel în cursul analizelor făcute până acum.

Asta face ca Animals International să se adreseze Consiliului Suprem de Apărare a Țării, de vreme ce problema este realmente una de siguranță națională, iar instituția direct responsabilă (ANSVSA) a ales să o mușamalizeze.

Problema este una de siguranță națională cu o prognoză sumbră, pe care ANSVSA o ține sub preș, desi pune în pericol viața tuturor cetățenilor consumatori de animale. Statul și industria neagă realitatea dar asta nu schimbă cu nimic gravitatea situației care necesită intervenția rapidă a CSAT”, avertizează Gabriel Păun, directorul Animals International.

Potrivit unui comunicat emis vineri de Animals International, s-a realizat o investigație în două etape pe această temă, împreună cu echipa Inspectorul PRO a PRO TV. În prima, produsele au fost testate de reziduuri de antibiotice. Din 11 probe analizate, în 5 dintre ele laboratorul a confirmat prezența de reziduuri de antibiotic în limita detectabilității într-o probă de ouă și în 4 probe din diferite produse din carne de pui. În a doua etapă, organizația a testat direct prezența bacteriilor rezistente la antibiotice în 7 probe de carne de pui, porc și vită. 6 dintre acestea conțin bacterii rezistente la antibiotic. E. coli a fost găsită în ciocănele de pui, cârnat de porc și mușchi filet. Stafilococul auriu multirezistent la antibiotic (cunoscut ca super-bacteria) a fost identificat în cârnatul de porc, carnea tocata amestecată din porc și vită, filet de pui și burger de vită. Producătorii vizați au fost contactați după primirea rezultatelor. A urmat o perioadă de corespondență între reporterul PRO TV și producătorii care au pus pe piață produsele testate. Toți producătorii au refuzat un interviu filmat și au transmis doar răspunsuri în scris.

Din corespondența cu ANSVSA am luat la cunoștință că astfel de rezultate nu au fost niciodată identificate. Dar noi am gasit probleme grave la ambele runde de testare. Asta pune la îndoială credibilitatea analizelor făcute în România. Consider că este o eroare guvernamentală că ANSVSA reglelementează și controlează în același timp întreg domeniul siguranței alimentare. Totodată, în mare liniște ANSVSA a preluat toate atribuțiile de la alte instituții, inclusiv de la Institutul de Sănătate Publică, monopolizând acest domeniu crucial pentru siguranța alimentară și punând în pericol vieți. Acestea sunt deficiențe pe care CSAT-ul trebuie să le corecteze de urgență”, recomandă Păun.

Sursa: www.naturaumanafilm.ro

Animals International atrage atenția asupra faptului că România este singurul stat membru din Uniunea Europeana care permite ca farmaciile veterinare să poată fi deținute de orice persoană.

Vorbim despre un cadru legislativ imperfect care dă oricui dreptul să vândă medicamente pentru animale care de multe ori sunt și pentru uzul oamenilor. Colegiul Medicilor Veterinari a dat statul în judecată la Curtea Europenă de Justiție pentru acest motiv, adică încălcarea directive 2006/123/CE. Deși a castigat procesul încă din 2018, legislatia romanească nu a fost inca modificată. Este vorba de OUG 70 din octombrie 2017 și aprobat prin legea 155/2018.”, arată ONG-ul.

Mai mult, la 28 ianuarie anul acesta a intrat în vigoare noul Regulament CE 2019/6 care interzice administrarea profilacitcă a antibioticelor în fermele de animale, dar pe care România nu o aplică.
Ori România are o tradiție lungă în administrarea de antibiotic fără diagnostic precis la oameni și profilactic la animalele de fermă.

Starea deplorabilă a sistemului de sănătate este doar o parte știută a problemei care a condus la creșterea rezistenței bacteriilor la antibiotice. Partea nevăzută și care este la originea vastei majorități de bacterii rezistente la antibiotice este legată de condițiile infecte din fermele de animale: igienă, densitate și climat.

Nu s-a mai inventat niciun antibiotic din anii 80. Se schimbă doar denumirea comercială a antibioticelor, atât. Am ajuns la fundul sacului. Bacteriile pe care le-am găsit în carne pot îmbolnăvi și ucide oamenii. Este clar că cel mai sigur și mai sănătos mod de hrănire este multitudinea de opțiuni pe bază de plante”, este de părere Păun.

În aceste condiții, Animals International solicită CSAT să declare problema bacteriilor multirezistente de siguranță națională și să impună Guvernului măsuri urgente de corectare a deficiențelor de reglementare și control în interesul sănătății publice. De asemenea, cere guvernului să interzică imediat comercialiarea antibioticelor fără prescripție și să revizuiască standardele de creștere a animalelor de fermă, precum și corecta aplicare a acestora astfel încât utilizarea antibioticelor să nu mai fie necesară

 

REDACTIA
REDACTIAhttps://investigatoria.ro/
Investigatoria este un site on-line de investigație, reportaje și știri cu acoperire națională, care își propune să aducă în România conceptul de “jurnalism constructiv “. Practic, el pune laolaltă problema și soluția ei, astfel încât să genereze schimbare autentică în societate. Încă de la început, publicația a abordat subiecte dificile care au avut impact nu doar la nivelul traficului, ci și la nivelul efectelor. S-au scris investigații din domeniul traficului de persoane, fraudelor din fonduri europene, spălării de bani, corupției și traficului de influență. Pe termen lung, Investigatoria își propune, așa cum susține și prin motto, să pună realitatea sub lupă și să dea un cadru inovativ de înțelegere a lumii, exact așa cum e ea: cu lumini și umbre.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare