vineri, martie 29, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneEconomistul Cosmin Marinescu: "Modul de rezolvare a crizei prețurilor la energie va...

Economistul Cosmin Marinescu: „Modul de rezolvare a crizei prețurilor la energie va prefigura viitorul economic al Uniunii”

Economistul și profesorul universitar Cosmin Marinescu susține într-o postare pe blogul său că soluționarea problemei energiei este cheia economiei de după pandemie. În acest sens, specialistul salută decizia Comisiei Europene de a adopta Actul delegat privind includerea energiei nucleare și a gazelor naturale în taxonomia europeană.

România s-a implicat în procesul de adoptare a acestei măsuri la nivel european, iar economistul Cosmin Marinescu susține că astfel se deschid noi ferestre de oportunitate în următorii ani, ce pot asigura României o securitate energetică consolidată, prin exploatarea echilibrată a resurselor energetice comunitare.

Creșterea fără precedent a prețurilor energiei în UE demonstrează că, indiferent de sursele de energie, majoritatea statelor membre se confruntă cu aceeași problemă. Perpetuarea crizei energetice actuale poate genera riscul ca multe industrii europene să recurgă la relocări și la dezvoltarea de noi capacități de producție în afara Uniunii„, atrage atenția Cosmin Marinescu.

Deși în ultima decadă producția de energie din surse regenerabile a crescut la nivelul Uniunii Europene, economistul demonstrează cu grafice că dependența UE de importurile de energie s-a menținut. Astfel criza energetică ar putea fi mult mai nocivă pentru economie decât a fost pandemia.

Cosmin Marinescu susține că trecerea către energia verde nu trebuie să permită competitorilor de pe piața mondială să profite, în timp ce nota de plată este achitată de economiile europene și de cetățenii statelor membre.

Modul de rezolvare a crizei prețurilor la energie va prefigura și viitorul economic al Uniunii. Poate că este momentul unei revizuiri de tip fine-tuning a calendarului european de „înverzire” a economiei sau chiar momentul unei reevaluări a instrumentelor și mecanismelor prin care alegem să parcurgem drumul asumat al tranziției verzi„, mai arată economistul.

REDACTIA
REDACTIAhttps://investigatoria.ro/
Investigatoria este un site on-line de investigație, reportaje și știri cu acoperire națională, care își propune să aducă în România conceptul de “jurnalism constructiv “. Practic, el pune laolaltă problema și soluția ei, astfel încât să genereze schimbare autentică în societate. Încă de la început, publicația a abordat subiecte dificile care au avut impact nu doar la nivelul traficului, ci și la nivelul efectelor. S-au scris investigații din domeniul traficului de persoane, fraudelor din fonduri europene, spălării de bani, corupției și traficului de influență. Pe termen lung, Investigatoria își propune, așa cum susține și prin motto, să pună realitatea sub lupă și să dea un cadru inovativ de înțelegere a lumii, exact așa cum e ea: cu lumini și umbre.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare