joi, aprilie 25, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăEditorialBOR se delimitează de "mimarea creștinismului" de către liderii AUR

BOR se delimitează de „mimarea creștinismului” de către liderii AUR

Biserica Ortodoxă Română revine cu precizări legate de utilizarea credinței ca instrument politic de către partide politice, cu referire indirectă la AUR.

Un comunicat al BOR referitor la poziționarea în raport cu modul în care e confiscată credința în scopuri politice și ideologice exprimă poziția fermă a Biroului de Presă al Patriarhiei Române de a se dezice de apologiile iresponsabile ale exponenților unor regimuri politice trecute sau prezente.  Singurul partid de pe firmamentul politic care folosește religia în scopuri electorale este AUR. Ca atare, BOR face referire la comportamentul public al liderilor AUR.

Reacția vine după ce George Simion a declarat public că a fost ajutat de Biserică în campania electorală.

Redăm textul integral al Bisericii Ortodoxe Române.

Creștinismul autentic asimilat, exprimat într-un mod de viață fondat pe o gândire luminată de cuvintele lui Hristos și hrănită de cunoaștere, nu parazitată de ignoranță, lene intelectuală și spirituală, sau întunecată de umbrele ideologiilor politice și ale patologiilor credinței de tip magic (bigotismul, formalismul religios, ritualismul sterp), acest creștinism sănătos care celebrează alteritatea prin respect acordat celuilalt, nu se exprimă niciodată obraznic, agresiv și agramat de la înălțimea unui reper public.

Creștinismul ca mod de viață rodește în plan personal și social bunătate, politețe, bună-cuviință, bun-simț. Noblețe. Adică o stilistică a decenței și o conduită morală aristocratică, nu huliganică. Singura care onorează numele de creștin. Alternativele hâde la această manifestare publică a credinței reale exprimă doar surogate de creștinism confiscat politic și ideologic, de care Biserica se dezice ferm.

Biserica se dezice, la fel de ferm, de orice apologie iresponsabilă făcută exponenților unor regimuri politice dictatoriale din trecut sau din prezent, indiferent de faptul că aceștia au mimat sau mimează public creștinismul, concomitent cu acte grave de opresiune sau încălcare a principiilor unei societăți democratice și reverențioase față de valorile creștine pe care s-a edificat.

Biroul de Presă al Patriarhiei Române

REDACTIA
REDACTIAhttps://investigatoria.ro/
Investigatoria este un site on-line de investigație, reportaje și știri cu acoperire națională, care își propune să aducă în România conceptul de “jurnalism constructiv “. Practic, el pune laolaltă problema și soluția ei, astfel încât să genereze schimbare autentică în societate. Încă de la început, publicația a abordat subiecte dificile care au avut impact nu doar la nivelul traficului, ci și la nivelul efectelor. S-au scris investigații din domeniul traficului de persoane, fraudelor din fonduri europene, spălării de bani, corupției și traficului de influență. Pe termen lung, Investigatoria își propune, așa cum susține și prin motto, să pună realitatea sub lupă și să dea un cadru inovativ de înțelegere a lumii, exact așa cum e ea: cu lumini și umbre.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare