vineri, aprilie 19, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăEditorialVIDEO Victorie imensă a PAS pentru curățarea sistemului de justiție. BCS a...

VIDEO Victorie imensă a PAS pentru curățarea sistemului de justiție. BCS a părăsit plenul Parlamentului în semn de protest

Ministrul Justiției de la Chișinău, Sergiu Litvinenco, a anunțat joi, 10 februarie, o victorie importantă pentru reformarea sistemului de justiție din R. Moldova. Mai precis, Parlamentul R. Moldova a aprobat, prin vot final, mecanismul de evaluare a candidaților pentru funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii și al Consiliului Superior al Procurorilor. Opoziția, formată din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, a părăsit plenul Parlamentului, sub formă de protest, la scurt timp înainte de votare.

Litvinenco a atras atenția că mecanismul pentru verificarea integrității membrilor CSM și CSP este vital, întrucât cele 2 foruri decid ulterior ce fel de judecători și procurori sunt admiși în sistem.

,,Cu 63 de voturi, Parlamentul a dat undă verde pentru a începe procedura de verificare a integrității candidaților la funcția de membru în CSM și CSP. Este un moment foarte important pentru reformarea sistemică a justiției, așteptată ani în șir de către cetățeni. Am toată încrederea că vom reuși să realizăm acest prim-exercițiu, care este destul de ambițios, dar datorită căruia vom reuși să începem marea curățare a justiției de corupție. Este primordial să începem de sus, de la verificarea integrității membrilor CSM și CSP, pentru că anume aceste două foruri decid ce fel de judecători și procurori sunt admiși în sistem. Or, pentru ca să avem o justiție în care oamenii să aibă încredere, iar deciziile să nu se ia pentru anumite favoruri, avem nevoie de judecători și procurori cinstiți, integri și profesioniști.

Cum am mai spus, nu va fi deloc ușor. Se va opune rezistență din interiorul sistemului și nu doar. O dovadă în acest sens este și decizia de astăzi a socialiștilor de a părăsi ședința Parlamentului. Este curios, de ce nu acceptă acest pre-vetting? Îi sperie faptul că unii judecători și procurori, care le „apără” interesele, nu se vor mai regăsi în sistem? Nu ne vom lăsa intimidați de astfel de acțiuni. Suntem determinați să mergem înainte și să luptăm cu corupția judiciară până la capăt!”, a transmis Litvinenco pe Facebook.

Socialiștii și comuniștii au reclamat că nu au fost consultați cu privire la acest proiect de lege și au cerut amânarea votului. Însă, pretextul invocat de aceștia a fost imediat demontat de președinta Comisiei Juridice, Olesea Stamate.

,,Acum o săptămână, deși proiectul a fost elaborat de Ministerul Justiției, pe platforma parlamentară noi am organizat o consultare cu toți cei interesați și o consultare specială cu fracțiunile parlamentare. La această consultare nu a venit niciun reprezentant al opoziției. Acesta e interesul lor pentru acest proiect de lege”, a precizat Stamate într-o intervenție în plenul Parlamentului.

O reacție cu privire la atitudinea BCS a venit ulterior și din partea ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, care a atras atenția că socialiștii și comuniștii au demonstat că doresc pepetuarea sistemului actual.

,,Sigur că mi-am dorit consens cu opoziția socialistă pentru adoptarea legii despre prevetting. Și am încercat să-l obțin. Am tot purtat discuții cu ei. Și cu socialiști din Parlament și din afara Parlamentului. Am amânat pentru o săptămână adoptarea legii în lectura a doua. Dar nimic. Fără a deschide mai multe paranteze, nu pot să concluzionez decât că socialiștii, prin ceea ce au făcut azi, s-au poziționat tranșant de partea celor care-și doresc perpetuarea sistemului actual și nicidecum de partea celor ce-și doresc reformarea și curățarea sistemului. Între altele, acest sistem chiar astăzi a adoptat o decizie prin care a lipsit bugetul de stat de circa 200 de milioane de lei. Și cineva dorește să lase intact acest sistem…

Cu sau fără socialiști, suntem obligați să mergem înainte. Este mai important consensul în societate cu privire la reformă. Dar el există. Sunt sigur că cetățenii își doresc o țară cu judecători cinstiți și nicidecum cu judecători care tranzacționează interesele țării”, a scris Litvinenco pe Facebook.

Vedeți de la minutul 08:00 secvența în care BCS părăsește plenul Parlamentului:

În ceea ce privește proiectul de lege, prin victoria PAS din Parlament, mecanismul de selectare a candidaților la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, respectiv al Consiliului Superior al Procurorilor și organelor specializate ale acestora a fost modificat.

Astfel, integritatea candidaților va fi evaluată în temeiul unor cercetări extinse a activității profesionale, a respectării unor standarde de etică și profesionalism, precum și a lipsei unor acțiuni dubioase, care provoacă suspiciuni de corupție. De asemenea, Comisia de evaluare va analiza averile candidaților și ale persoanelor apropiate lor, proveniența acestora, precum și veniturile și cheltuielile candidaților.

Comisia de evaluare va fi constituită din șase membri. Trei dintre ei vor fi numiți de partenerii de dezvoltare. Ceilalți vor fi propuși de către Parlament, fiind respectat principiul de proporționalitate între majoritate și opoziție, reieșind din numărul de mandate obținute. (sursa: AICI)

 

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare