Anunțul ministrului de Finanțe, Adrian Câciu, privind implementarea unui Cod fiscal în 2023 care să prevadă o taxare mai mare a bogăției, dar și introducerea de noi impozite a stârnit o dispută în coaliția de guvernare, PNL transmițând că, atât timp cât se află la guvernare, nu vor fi puse în practică asemenea măsuri.
Măsurile propuse de Câciu sunt: taxe mai mari pentru cei care dețin mai multe locuințe, taxe mai mari pentru cetățenii care dețin de la 3 automobile în sus, impozitarea bacșișului, impozitarea zahărului și regândirea facilităților fiscale pentru sectorul IT
Aceste propuneri au fost criticate și de deputatul PNL Cristian Băcanu, care a reproșat PSD că, în loc să crească gradul de colectare al impozitelor, preferă să se rezume la un ,,exercițiu de PR” prin măsurile lansate spre dezbatere.
,,Am citit și eu care sunt măsurile de modificare a Codului Fiscal propuse de marele ministru de Finanțe, dl. Câciu, și mărturisesc că sunt siderat: zici că suntem ori pe vremea comunismului, ori la începutul anilor 1990 când încă nu înțelesesem care e treaba cu inițiativa privată, cu economia liberă, de piață.
Ministrul de Finanțe reia unele obsesii PSD, care nu au fost puse în practică și care nu vor fi puse în practică atât timp cât PNL este în guvern: să impozităm bacșișul, să impozităm zahărul, să introducem impozitul progresiv, să impozităm suplimentar locuințele și mașinile. Asta e soluția PSD-ului? Să ia zahărul din ceaiul românilor? Atât au putut marii specialiști ai PSD-ului care lucrează în paralel la plafonarea sau subvenționarea prețului la unele alimente de bază? Să scumpească zahărul? Și ce mai urmează? Impozit pe cartofi? Taxa la fasole? A început cu o taxă marea plafonare a PSD-ului.
În traducere liberă, ce vrea să facă dl Câciu? Vrea să impoziteze munca, să impoziteze succesul, să impoziteze inițiativa privată și, în plus, un aliment de bază. Totul, ca să învrăjbească o categorie care are ceva mai multe resurse financiare împotriva unei categorii sociale cu mai puțini bani sau proprietăți. Că e mereu mai simplu să faci un exercițiu de PR și să introduci o taxă în loc să crești gradul de colectare a impozitelor și taxelor, în loc să ai grijă de investiții, să ajuți mediul privat și inițiativa privată. E mult mai simplu să te faci că muncești decât să adopți măsuri coerente care să încurajeze o creștere economică sănătoasă”, a scris Băcanu pe Facebook.
Nu în cele din urmă, Băcanu a transmis, într-o notă ironică, că Adrian Câciu ar fi creionat acel set de măsuri în urma consultărilor cu managementul companiei chinezești Huawei.
„Și mai am o dilemă: s-a consultat dl. Câciu cu managementul de la Huawei când a venit cu propunerile astea?”, a conchis liberalul.
Afirmația liberalului a venit în contextul în presa a dezvăluit că Adrian Câciu a fost agent de influență al Chinei, acesta pledând în mai multe rânduri în favoarea companiei Huawei, pentru a i se oferi permisiunea de a participa la licitația privind extinderea rețelei 5G în România.
Ministerul Transporturilor și Comunicațiilor punea în dezbatere publică în 2020 un proiect de lege privind eliminarea Huawei din cursa pentru dezvoltarea rețelei 5G în România. Ca reacție, compania chineză a mobilizat o întreagă rețea de propagandă.
Unul dintre vectorii de propagandă angrenați în campania coordonată de Huawei a fost chiar actualul ministru PSD de Finanțe, Adrian Câciu. Conform G4media, în declarația de avere a pesedistului Adrian Câciu, apare în 2020 un venit de 25.700 de lei din drepturi de autor de la McCann Profesional. McCann este agenția de Relații publice care s-a ocupat de promovarea Huawei în România, potrivit PaginadeMedia.ro.
În septembrie 2020, Huawei România distribuia un articol în care Adrian Câciu pleda pentru cauza companiei chineze.
Nu mai știți ce sa faceți… Taxe peste taxe.. Nu sunteți în stare sa faceți ceva pt oameni Numai împotriva lor Atâta știți atâta faceți De aia va huiduie lumea Va veni și o zi când o sa regretați