marți, aprilie 23, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInstantaneu PoliticDungaciu analizează anunțul retragerii parțiale a Rusiei de la granița cu Ucraina:...

Dungaciu analizează anunțul retragerii parțiale a Rusiei de la granița cu Ucraina: ,,Nu a fost niciodată vorba despre o invazie propriu-zisă!”

În contextul anunțului Moscovei potrivit căruia au început să fie retrase o parte dintre trupele rusești masate la granița cu Ucraina, analistul de politică externă Dan Dungaciu a atras atenția, într-o intervenție telefonică la Antena 3, că, în opinia lui, ,,nu a fost niciodată vorba despre o invazie propriu-zisă”, ci despre ,,o presiune pe negocieri”.

În acest sens, Dungaciu a trecut în revistă concesiile pe care Ucraina a început să le facă în negocieri în vederea dezescaladării tensiunilor cu Rusia.

,,Trupele Federației Ruse au fost masate la frontiera Ucrainei pentru a deschide negocieri și pentru a crea o atmosferă de negocieri în care iminența invaziei să fie prezentă. Faptul că o parte dintre trupe se retrag înseamnă că ceva s-a întâmplat în acele negocieri, lucru pe care l-am putut vedea și noi, inclusiv ieri cu ocazia vizitei cancelarului german la Kiev, unde s-a vorbit explicit despre faptul că Ucraina acceptă Acordul de la Minsk, chiar o soluție în cadrul Acordului de la Minsk, iar anterior ambasadorul Ucrainei la Londra a vorbit despre o posibilă renunțare la aderarea la NATO, o declarație evident coordonată cu Kievul, pentru că dacă nu era coordonată, atunci acel ambasador zbura în a doua secundă de la post.

Așadar, semnalele pe care Ucraina le transmite către partea occidentală evident că sunt receptate și de către Federația Rusă. Asta înseamnă că negocierile merg pe drumul cel bun din perspectiva Moscovei, a Washingtonului și a statelor europene. Nu e foarte clar dacă și din perspectiva Ucrainei, dar lucrurile arată așa cum arată. Mai adaug aici că au început să vină și promisiunile de finanțare a economiei Ucrainei, care se află într-o situație deplorabilă, deci vorbim despre o compensație financiară pentru anumite cedări strategice. Asta a înțeles Federația Rusă și a făcut și ea un pas de bunăvoință ca urmare a cedărilor pe care le-a văzut, le-a simțit din partea Ucrainei”, a zis Dungaciu.

De asemenea, Dan Dungaciu a punctat faptul că administrația Biden va avea de câștigat electoral din neînceperea războiului ruso-ucrianean.

,,Domnul Biden va fi prezentat în perspectiva alegerilor din noiembrie ca cineva care a reușit să pună pumnul în pieptul furtunii și să oprească o invazie iminentă. Americanii, prin cele mai importante elemente de comunicare din presa mainstream, au ridicat cât se poate de sus ștacheta iminentei invazii. Din acest punct de vedere, dacă e atât de iminentă o invazie și tu reușești să o oprești, evident că și prestația ta în politică externă e remarcabilă, iar tot ceea ce s-a întâmplat în Afganistan poate să fie într-un fel pus între paranteze. Așadar, administrația Biden va ieși bine din această negociere, pentru că va ieși drept administrația americană care, cu resurse puține, fără să trimită soldați pe teren, a evitat un război devastator.

Deci iată o mare victorie a unui lider autentic. Republicanii vor ieși mai prost pentru că au plecat de la ideea că domnul Biden e prea slab pentru a-l opri pe Putin și iată că s-au înșelat. În realitate, din punctul meu de vedere, nu a fost niciodată vorba despre o invazie propriu-zisă, dar în politică totul se joacă. 16 februarie nu se va mai discuta din moment ce Federația Rusă face pași înapoi. Că face pași înapoi din cauza lucrurilor care s-au obținut în negocieri e altceva. Că va fi vândută situația ca pași înapoi determinați de presiunile americane și occidentale pe care Federația Rusă nu putea să nu le ia în serios, asta e deja o chestiune ce ține de politică și nu de relațiile internaționale ca atare”, a completat analistul de politică externă.

Pe final, Dan Dungaciu a reliefat că Rusia, din pricina faptului că nu are ce pune pe masa negocierilor, a fost nevoită să apeleze la singurul resort de care dispune cu adevărat, cel al forței militare.

,,După părerea mea, nici nu se punea vreodată problema ca o confruntare militară între Federația Rusă și restul lumii să se petreacă. A fost presiunea pe frontiera Ucrainei, a fost o presiune pe negocieri. Federația Rusă, în afară de forță militară, nu are ce să pună pe masă atunci când negociază. E singurul element pe care e capabilă să-l pună pe masă. Acesta era singurul, l-a folosit, a reușit să obțină un oarecare avantaj. Și celelalte părți au obținut oarecare avantaje. Prin urmare, putem spune că e victoria diplomației, dar o victorie a diplomației în absența reală a unei iminente invazii”, a conchis Dan Dungaciu.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare