marți, aprilie 16, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInstantaneu PoliticTrei state membre NATO și UE se tem că vor fi următoarea...

Trei state membre NATO și UE se tem că vor fi următoarea țintă a Rusiei în cazul unei ofensive militare de succes în Ucraina

O nouă invazie rusească în Ucraina ar reprezenta o amenințare militară pentru întreaga Europă, dat fiind faptul că ar fi sporită presiunea pe statele NATO din est, transmite Agenția Externă de Spionaj a Estoniei.  

Conform unui raport anual publicat marți, amenințările directe cu războiul au devenit în ultimele 12 luni ,,parte integrantă”  a politicii externe a președintelui Rusiei, Vladimir Putin.

O confruntare militară directă pe parcursul acestui an între Rusia și unul dintre cele 3 state baltice, printre care Estonia, e puțin probabilă, dar ,,e probabilă apariția unor varii tipologii de crize hibride”, a avertizat Mikk Marran, șeful Serviciului de Informații Externe al Estoniei.

De asemenea, este foarte posibil ca aliatul Rusiei, Belarus, să folosească din nou refugiații drept o armă pentru a pune presiune asupra Uniunii Europene – unde problema migranților cauzează dispute interne între statele membre.

,,Prezența trupelor rusești în Belarus necesită o atenție sporită”, a scris Marran în prefața raportului la care am făcut referire mai sus, text în care se analizează amenințările și provocările cauzate de Rusia, China și problematica terorismului în ceea ce privește componenta de securitate.

Amenințarea rusească a predominat în cadrul analizei, întrucât Vladimir Putin a masat peste 100 de mii de militari în jurul Ucrainei.

,,Conform evaluării noastre, trupele rusești sunt pregătite de la jumătatea lunii februarie să demareze o operațiune militară amplă împotriva Ucrainei”, se mai transmite în raport.

,,Chiar dacă un război în Ucraina nu va reprezenta o amenințare imediată pentru Estonia sau NATO, presiunea militară și politică pe care Rusia ar pune-o asupra statelor baltice ar putea crește pe termen lung dacă Rusia ar obține un succes diplomatic și/sau militar în ceea ce privește criza ucraineană”, mai prevede raportul.

,,Chiar dacă conducerea Rusiei poate fi convinsă să renunțe la agresiunea militară, Estonia și alte țări occidentale trebuie să se pregătească pentru o presiune militară din ce în ce mai solidă din partea Rusiei – amenințările directe de război au devenit o parte integrantă a politicii externe a Rusiei lui Putin în ultimul an”, se atrage atenția în raport.

Astfel, Mikk Marran a spus că agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a „dus la cea mai puternică confruntare cu Occidentul din ultimele decenii și ar putea duce, de asemenea, la exercitarea presiunii Rusiei în alte zone în lunile următoare”.

Estonia, Letonia și Lituania, state ce s-au aflat în trecut în sfera de influență sovietică, dar care sunt acum membre ale NATO și UE, se tem că ar putea reprezenta următoarea țintă pentru Rusia în cazul în care va desfășura o ofensivă militară de succes împotriva Ucrainei.  

După momentul în care Rusia a anexat Crimeea, NATO a trimis trupe militare în fiecare dintre statele baltice, dar și în Polonia. Marea Britanie se află la conducerea trupelor din Estonia, SUA în cazul celor din Polonia, iar Canada și Germania în cazul trupelor din Letonia, respectiv Lituania. Trupele în cauză au menirea de a descuraja Rusia în a încerca să atace vreun stat NATO. De asemenea, informațiile potrivit cărora Rusia e pe punctul să declanșeze o ofensivă majoră militară împotriva Ucrainei, au determinat Washington și Londra să sporească în ultimele zile capabilitățile militare pe flancul estic al NATO. (sursa: AICI)

Sursă foto: BBC

 

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare