sâmbătă, aprilie 20, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăEditorialDesființarea de fațadă a SIIJ a stârnit reacții virulente în Parlament din...

Desființarea de fațadă a SIIJ a stârnit reacții virulente în Parlament din partea Opoziției: ,,Astăzi a vorbit fantoma lui Dragnea!”

Proiectul de lege al coaliţiei USL privind desfiinţarea SIIJ a trecut luni, 21 februarie, de votul din Camera Deputaţilor, urmând ca Senatul să acorde votul final. S-au înregistrat 205 voturi pentru, 90 împotrivă și o abținere.

USR și Forța Dreptei sunt formațiunile politice ce s-au opus vehement față de proiectul actual privind desființarea SIIJ, reclamând că este o desființare de fațadă. Mai mult, USR a dat de înțeles că va ataca proiectul de lege la CCR.

Astfel, fostul președinte al USR Dan Barna a susținut un discurs virulent în plenul Parlamentului, acuzând majoritatea parlamentară că a sfidat sutele de mii de români care au ieșit în stradă între 2017 și 2019 pentru o justiție corectă.

,,Nu sunt foarte multe lucruri de spus după votul de astăzi. (…) Astăzi, de la acest microfon, a vorbit fantoma lui Liviu Dragnea hăhăind de bătaia de joc pe care aţi arătat-o românilor. Astăzi, după ce România se luptă să redevină stat european, după ce sute de mii de români au ieşit zile întregi în stradă după Ordonanţa 13, dumneavoastră le spuneţi într-o majoritate ridicolă, toţi în aceeaşi barcă, în spatele unui PSD în care PNL a devenit argat în gospodăria lui de partid, în care partidul ăla de galerie votează alături de PSD când îi face semn.

Astăzi arătăm încă o dată că, dacă este o şansă pentru această ţară, aceasta este România europeană reprezentată de USR. Discursul pe care l-am văzut astăzi a fost despre ‘să ne facem judecători pe nume personal’. Majoritatea aceasta ridicolă a mai dat încă un picior în spate Justiţiei din România, transformând judecătorii în instrumente. Şi vă mai miraţi că oamenii nu vă mai cred, vă miraţi că oamenii privesc Parlamentul ca pe o adunătură de netrebnici, vă miraţi că ne pleacă tinerii din ţară. Păi aţi votat încă un argument pentru ca generaţiile acestea care astăzi termină facultatea să spună: ‘Nu sunt şanse în această ţară’, pentru că până şi justiţia vreţi să o aşezaţi, domnilor din PSD-PNL, cu lichelele de breloc, vreţi să vi le aşezaţi la buzunar. Ăsta este mesajul pe care l-aţi dat, asta e desfiinţarea SIIJ pe care aţi făcut-o! N-aţi desfiinţat nimic! V-aţi dat justiţia la buzunar”, a precizat Dan Barna.

De asemenea, fostul ministru al Justiţiei Stelian Ion a declarat că, prin actualul proiect, SIIJ va fi înlocuită ,,de un mecanism mult mai puternic şi mult mai nociv”.

,,Practic, ne întoarcem într-o perioadă de la începutul anilor 2000, în perioada Năstase – Rodica Stănoiu, când dosarele se instrumentau prin indicaţii preţioase date de la partid, prin timorarea magistraţilor curajoşi, care nu acceptau să protejeze baronii locali (…), cum judecătorii, magistraţii curajoşi îndrăzneau să vorbească erau sancţionaţi pe rând. În perioada aceea a funcţionat acea reţea ticăloasă coordonată de politicianul PSD Cătălin Voicu. Acolo vreţi să ne duceţi acum. Chipurile se desfiinţează SIIJ, dar ce nu a îndrăznit să facă nici Liviu Dragnea, îndrăzneşte să facă actuala guvernare”, a mai afirmat deputatul USR.

Nu în cele din urmă, preşedintele Forța Dreptei, Ludovic Orban, a catalogat proiectul actual privind desființarea SIIJ drept o ,,caricatură” preluată de la UDMR, formațiune care a pledat încă de la început pentru înființarea unei noi Secții Speciale în cadrul Parchetului General.

,,Nu voiam să iau cuvântul, dar, până la urmă, am luat decizia să iau cuvântul, pentru că mi-a fost insultată inteligenţa prin vorbăria goală despre desfiinţarea SIIJ-ului. Hai să le spunem românilor că nu se desfiinţează niciun SIIJ. Se desfiinţează de formă. De fapt, se merge pe o formulă care este propusă de UDMR. Acum că PSD sprijină acest nou SIIJ este normal, pentru că ei au inventat SIIJ-ul ca nu cumva DNA-ul şi DIICOT-ul să poată să cerceteze pe competenţa specifică acestor Parchete. (…) Mă surprinde faptul că ia cuvântul reprezentanta foştilor mei colegi, care cred că e şi semnatara atacului nostru la CCR împotriva legii de înfiinţare a SIIJ-ului, să laude această caricatură de proiect, care n-are nicio legătură cu desfiinţarea SIIJ-ului”, a afirmat Orban.

Totodată, Orban le-a transmis parlamentarilor USR  ,,să înghită proiectul” în forma sa actuală, reproșându-le că s-au opus față de varianta precedentă ce ar fi dus la desființarea SIIJ.

,,De asemenea, şi asta le-o spun colegilor de la USR, Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege privind desfiinţarea SIIJ-ului care a fost hotărâtă în vechea coaliţie de guvernare şi care presupunea întoarcerea dosarelor pe competenţe, aşa cum e normal, la Parchet, la DNA şi la DIICOT. Presupunea în schimb un aviz care să fie dat Secţia de procurori pentru procurori şi de Secţia de judecători pentru judecători, la trimiterea în judecată a magistratului. N-a fost bun proiectul. S-a trimis sesizare la Comisia de la Veneţia. Luaţi şi înghiţiţi proiectul ăsta, că nu v-a convenit proiectul care a fost votat de Camera Deputaţilor, cât exista o altă majoritate”, a conchis Orban.

Proiectul de lege stipulează că posturile aflate în schema de funcţii şi de personal a secţiei speciale la data intrării în vigoare a legii rămân în schema Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi vor fi preluate de Secţia de urmărire penală şi criminalistică.

Conform actului normativ, urmărirea penală se efectuează de procurori anume desemnaţi de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la propunerea plenului Consiliului Superior al Magistraturii, pentru o perioadă de patru ani, potrivit procedurii prevăzute.

Pot fi desemnaţi să efectueze urmărire penală în aceste cauze care îi privesc pe magistraţi procurorii care îndeplinesc următoarele condiţii: au grad profesional corespunzător Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, au o vechime de cel puţin 15 ani în funcţia de procuror, au calificativul ,,foarte bine” la ultimele două evaluări profesionale şi nu au fost sancţionaţi disciplinar în ultimii 3 ani, au o conduită morală ireproşabilă, au o experienţă profesională semnificativă în supravegherea sau efectuarea urmăririi penale. Mai pot fi desemnaţi, de asemenea, pentru a efectua urmărirea penală în aceste cauze şi procurorii care funcţionează în cadrul secţiilor de urmărire penală ale Parchetelor de pe lângă Curţile de apel care au vechime de cel puţin 12 ani în funcţia de procuror.

O altă prevedere care a inflamat opoziţia este cea în baza căreia judecătorii CCR, deși nu au statut de magistrați, nu vor putea fi anchetați de DNA, ci de noua structură care va înlocui SIIJ. De asemenea, mai multe asociații de magistrați au explicat în repetate rânduri că dosarele ce vizează procurori și judecători trebuie să fie instrumentate de DNA, DIICOT și Parchetul General în funcție de tipologia infracțiunii. (sursa: AICI)

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare