vineri, aprilie 19, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInstantaneu PoliticVictorie USR la ANI: Un primar PNL vizat de DNA a fost...

Victorie USR la ANI: Un primar PNL vizat de DNA a fost declarat incompatibil

În urma unei sesizări formulate de USR, Agenția Națională de Integritate a anunțat marți, 22 februarie, printr-un comunicat de presă, că primarul PNL al comunei Dumbrăvița din județul Brașov, Zachiu Popa, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 2016-2020.

Conform anunțului ANI, pe lângă faptul că deținea funcția de primar, în perioada 4 octombrie 2016- 8 septembrie 2020, Azchiu Popa a deținut și „calitatea de membru în Consiliul de Administrație a Grădiniței cu Program Normal Dumbrăvița, consiliu din a cărui componență a făcut parte și cumnata lui, director al unității de învățământ”.

Astfel, potrivit legislației, „calitatea de membru al consiliului de administrație este incompatibilă cu: a) calitatea de membri în același consiliu de administrație a soțului, soției, fiului, fiicei, rudelor și afinilor până la gradul IV inclusiv”.

Mai mult, printr-un comunicat lansat în urmă cu câteva zile, USR Dumbrăvița informa faptul că a depus o plângere penală la DNA împotriva lui Popa Zachiu, întrucât acesta blochează abuziv organizarea referendumului de demitere din funcția de primar.

,,Primarul comunei Dumbrăvița, Popa Zachiu, se agață cu dinții de funcție!

Deși peste 1.100 de cetățeni ai comunei au semnat pentru organizarea referendumului de demitere a sa, Popa Zachiu și secretarul general al comunei, Micu Costel, blochează în mod ilegal organizarea întregului proces!

Adică nu respectă voința cetățenilor și încalcă legea, invocând motive care nu țin de atribuțiile lor!

Lucrurile nu pot rămâne așa, motiv pentru care USR Dumbrăvița a depus plângere penală la DNA pe numele celor doi.

Concret, consilierii locali USR Dumbrăvița îi acuză pe cei doi că tergiversează includerea proiectului de hotărâre, propus de consilierii locali USR, pe ordinea de zi a sedinței Consiliului Local, privind desemnarea reprezentantului Consiliului Local în Comisia de organizare a referendumului.

Mai mult decât atât, primarul a declarat explicit că nu va permite niciodată includerea pe ordinea de zi a unui proiect care îi aduce lui prejudicii. Motiv pentru care a apelat la următorul tertip: a făcut o solicitare la ANI pentru a verifica compatibilitatea consilierilor locali USR, în calitate de inițiatori ai demersurilor pentru referendum, cu rolul de reprezentant al Consiliului Local în Comisia de organizare.

Legea este, însă, aceeași pentru toți, indiferent de cât se chinuie Popa Zachiu să o ocolească, iar locuitorii comunei Dumbrăvița merită un primar mai bun!

În paralel cu acțiunea în justiție, consilierii locali USR Dumbrăvița au inițiat și semnat alături de alți cinci consilieri convocarea unei ședințe extraordinare de Consiliu Local, pentru a supune la vot proiectul blocat la momentul respectiv de primar”, transmitea USR.

Nu în cele din urmă, redăm motivele în baza cărora USR Dumbrăvița a decis să strângă semnături pentru demiterea primarului PNL:

– Primarul în funcție refuză punerea în aplicare a legii fondului funciar. De 17 ani, procentajul celor ce şi-au primit titlurile de proprietate și au fost puși în posesie este sub 20%. Propunerea de buget din 2021 vine, din nou, fără alocarea fondurilor necesare cadastrării, ceea ce arată că, nici în acest mandat, eliberarea titlurilor de proprietate nu se află pe agenda administrației locale. În lipsa punerii în posesie, oamenii nu pot realiza tranzacții cu terenurile lor şi nu pot face investiții pentru a valorifica aceste terenuri. Mai mult, împotriva Primăriei există nenumărate acţiuni în instanţă pentru punerea în posesie, care generează cheltuieli de judecată suportate din bugetul local, adică din banii cetăţenilor.

– Conform Legii nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, timp de cel puțin doi ani, primarul în funcție s-a aflat în stare de incompatibilitate, ocupând funcția de membru în Consiliul de Administrație al Grădiniței din Dumbrăvița, consiliu din care face parte și cumnata lui, lucru interzis prin legea menţionată. Consilierii USR PLUS din Consiliul Local Dumbrăviţa au transmis o sesizare în acest sens către Agenția Națională de Integritate, precum şi către Instituția Prefectului Judeţului Brașov.

– Diferite lucrări de investiții au fost atribuite direct firmelor de casă, care au intrat, una după alta, în faliment, lăsând nefinalizată construcția vestiarelor şi bazinului de apă de la Vlădeni, lucrarea de cadastrare și altele, aducând astfel bugetului local prejudicii de sute de mii de euro.

– Lucrările la rețeaua de canalizare și apă, precum și la stația de epurare, sunt întârziate luni de zile din cauză că Primăria nu a înaintat, de mai bine de un an, documentaţia necesară eliberării avizelor pentru continuarea lucrărilor. Ani de zile nu s-au luat niciun fel de măsuri și nu s-a realizat nicio investiție pentru remedierea problemelor apărute la rețeaua de apă, astfel încât nu s-a putut asigura cantitatea de apă necesară populaţiei. Mai mult decât atât, în urma lucrărilor efectuate la reţeaua de apă şi canalizare, firma contractată de Primărie nu a făcut reparaţiile necesare, conform contractului, străzile au rămas pline de gropi, iar cetăţenii au suportat, din nou, consecinţele: pe de-o parte, au plătit din buzunarul lor reparaţiile pentru autoturismele avariate, iar pe de altă parte, lucrările au fost efectuate, în final, din bugetul local.

– Conducerea primăriei nu aplică legislația cu privire la gestionarea deșeurilor și nu ia măsuri pentru ca firma de salubritate să își îndeplinească obligațiile contractuale, precum colectarea și transportul separat al deșeurilor municipale, curățenia și întreținerea străzilor, deszăpezirea, etc. Singurul lucru pe care îl colectează această firma este taxa, iar colectarea deșeurilor se face cu mașina, angajații și combustibilul Primăriei Dumbrăvița. Începând din noiembrie 2020, în fiecare ședință de Consiliu Local, consilierii USR PLUS îi solicită Primarului să rezilieze contractul și să organizeze o nouă licitație pentru contractarea unui alt agent de salubritate, dar fără niciun rezultat.

– Nici siguranța cetățenilor nu este o prioritate pentru Primarul în funcție. Un grup local de bătăuși terorizează în mod constant o parte dintre cetățeni, ocupă abuziv spațiul public și consumă alcool, fără a fi luate niciun fel de măsuri. În schimb, Poliția Locală veghează la siguranța Primăriei, în loc să meargă în teren și să își îndeplinească atribuțiile ce îi revin prin lege.

– Deşi se află la al cincilea mandat, Primarul nu asigură transparența actului decizional și nu răspunde la solicitările cetățenilor, ceea ce înseamnă încălcarea mai multor legi: Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, Legea nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, Legea nr. 215/2001 privind administrația publică locală.

– Primarul continuă să propună Consiliului Local proiecte de hotărâre care nu respectă cadrul legal. Un exemplu recent este propunerea de actualizare a Planului Urbanistic General cu scopul de a extinde intravilanul localității. Propunerea încalcă prevederile legale, fapt confirmat și de către direcția Arhitect Șef din cadrul Consiliului Judeţean Braşov, prin răspunsul formulat la sesizarea transmisă de către grupul consilierilor locali USR PLUS.

Sursa foto: Zachiu Popa / Facebook

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare