vineri, aprilie 19, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInstantaneu PoliticRadu Carp punctează că există și riscuri pentru Occident atunci când sancționează...

Radu Carp punctează că există și riscuri pentru Occident atunci când sancționează Rusia

Politologul Radu Carp, profesor al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București, a precizat miercuri, pentru B1TV, că Occidentul, atunci când decide sancțiuni împotriva Rusiei, are o misiune extrem de dificilă, întrucât, la un moment dat, ,,sancțiunile se pot întoarce împotriva celui care sancționează”.

În acest sens, Radu Carp a enumerat câteva riscuri pe care Occidentul și le asumă atunci când sancționează Rusia.

,,Față de momentul 2014, când au fost impuse sancțiuni în 3 valuri succesive, dar primul val a fost cel decisiv, astăzi avem o altă filosofie a sancțiunilor. E vorba de sancțiuni graduale. UE pe această abordare merge. Rusia face un pas, apoi și UE face un pas în chestiunea sancțiunilor. Rusia mai face un pas, urmează noi sancțiuni și mai dure decât cele din primul val. Deja e cunoscut ce anume din economia rusă ar avea probleme. Așadar, eu nu sunt îngrijorat atunci când văd un rând de sancțiuni, pentru că știu sigur că vor urma și altele. Știu sigur și că Putin nu se va opri aici. Însă, nu știm unde se vor opri sancțiunile. De la un moment dat, sancțiunile se pot întoarce împotriva celui care sancționează. De pildă, această blocare a sistemului SWIFT nu face altceva decât să reorienteze Rusia înspre China, iar acesta e un motiv de îngrijorare pentru occidentali. Dacă se blochează pe termen lung conducta Nord Stream, crește prețul gazului în Europa. E foarte complicat să dai sancțiuni. De asemenea, dacă Marea Britanie ar sancționa firmele ruse care sunt cotate la bursa din Londra, trebuie menționat că ele au o capitalizare foarte mare și afectează întreaga activitate bursieră”, a explicat Radu Carp.

Amintim că președintele SUA, Joe Biden, a prezentat ieri primele sancțiuni îndreptate direct împotriva Rusiei, asta după ce autocratul de la Kremlin, Vladimir Putin, a semnat documentele prin care recunoaște independența regiunilor separatiste ucrainene Donețk și Lugansk.

,,Voi anunța sancțiuni mult mai ample, împreună cu aliații, decât am făcut-o în 2014. Iar dacă Rusia va continua cu această invazie, suntem pregătiți să mergem și mai departe! Cine pentru numele lui Dumnezeu crede că îi dă lui Putin dreptul de a declara noi așa-numite țări din teritoriile care aparțin vecinilor săi?! E o încălcare flagrantă a legii internaționale și e necesar un răspuns ferm din partea comunității internaționale. (…)

Anunț prima tranșă de sancțiuni pentru Rusia, ca răspuns la acțiunile sale de ieri. (…) Vom continua să escaladăm sancțiunile dacă Rusia va continua.

-Vom implementa blocade asupra a 2 instituții financiare ruse, VEB și Banca Militară.

-Vom impune sancțiuni asupra datoriei suverane, iar asta înseamnă că practic Guvernul rus nu va mai putea să se împrumute din Vest, nu va putea să se împrumute din piețele europene.

-Începând de mâine și zilele care vor urma, vom impune sancțiuni la adresa elitelor și familiilor lor. Dacă tot se bucură de avantajele politicii corupte a Kremlinului, trebuie să simtă și durerea acestor sancțiuni!

-Am lucrat îndeaproape cu Germania pentru a ne asigura că Nord Stream 2 nu va continua, așa cum am promis.

Pe măsură ce Rusia se pregătește la următoarea mișcare, și noi facem același lucru. Rusia va plăti un preț și mai mare dacă va continua agresiunea sa, inclusiv sancțiuni adiționale.

SUA vor continua să pună la dispoziția Ucrainei asistență defensivă. SUA vor continua să reasigure aliații NATO ca răspuns la decizia Rusiei de a nu-și retrage forțele din Belarus, iar astfel am autorizat forțe adiționale care erau deja staționate în Europa pentru consolidarea partenerilor noștri din țările baltice. Permiteți-mi să fiu clar, acestea sunt mișcări defensive! Nu avem nicio intenție de a intra într-un conflict armat cu Rusia. Dorim doar să trimitem un mesaj foarte clar că SUA, împreună cu aliații, vor proteja fiecare părticică de teritoriu NATO și că ne vom respecta angajamentele luate față de NATO”, a declarat Joe Biden.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare