marți, aprilie 16, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneÎNGRIJORĂRI: Grupurile de trafic de persoane au început să se activeze la...

ÎNGRIJORĂRI: Grupurile de trafic de persoane au început să se activeze la granițe

Războiul din Ucraina a alungat din țară grupuri de persoane care acum sunt vulnerabile. Femei și copii fără protecție pot deveni, în aceste condiții, ținta rețelelor transnaționale de trafic de persoane. Rețeaua de ONG-uri împotriva Traficului Internațional de Persoane atrage atenția asupra situației.

Un comunicat de presă emis de RO-TIP arată că riscul ca femeile și copiii refugiați de la graniță ar putea deveni țintele rețelelor de trafic de persoane și îi sfătuiesc pe toți voluntarii care ajută acum în problema refugiaților să fie extrem de atenți cu privire la persoanele care se oferă să ia acasă femei și copiii din Ucraina.

Există deja, spun experții, cazuri de recrutare la frontiera județului Galați:

Constatăm cu dezamăgire că, deși ne aflăm într-o situație umanitară fără precedent, grupurile de criminalitate organizată româno-ucrainene au început să se activeze în zonele de graniță. Atragem atenția ucrainenilor aflați în mișcare, autorităților și voluntarilor care lucrează la frontieră, asupra acestui risc. Fiind un grup de persoane vulnerabile, format în majoritate din femei și copii, acesta reprezintă o țintă sigură pentru rețelele transnaționale de trafic de persoane. Menționăm că  pe 26 februarie, ne-au fost semnalate informații cu privire la existența unor cazuri de recrutare la frontiera județului Galați.”, se arată în comunicatul RO-TIP.

Iată câteva capcane în care refugiații ar putea să cadă, în lipsa unei atenții sporite a autorităților și voluntarilor:  inducerea în eroare pentru oferirea unor servicii gratuite de cazare sau transport,  promisiunea unui fals loc de muncă în alt oraș sau în alt stat membru UE,  solicitarea unor servicii, uneori imorale, în schimbul unui pretins ajutor în vederea reîntregirii familiale sau metoda “loverboy”.

 

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare