sâmbătă, aprilie 27, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInstantaneu PoliticUn senator republican critică hotărârea Israelului de a nu vinde Ucrainei un...

Un senator republican critică hotărârea Israelului de a nu vinde Ucrainei un sistem defensiv ce ar fi descurajat Rusia

Senatorul republican Lindsey Graham a criticat Israelul pentru refuzul de a vinde Ucrainei un sistem defensiv ce ar fi contribuit la descurajarea Rusiei din a declanșa actuala invazie la scară largă.

,,Nu există un susținător al Israelului mai mare decât mine, însă ei au cerut rachete și se pare că Israelul a spus nu. Voi vorbi la telefon cu partea israeliană. Știți, noi susținem Israelul cu Iron Dome”, a zis Graham pentru Fox News, sugerând că SUA așteaptă o implicare mai activă din partea aliatului său de lungă durată.

,,Putin este un criminal. Este un criminal de război. El distruge o națiune suverană numită Ucraina. Și dacă nu înțelegem corect Ucraina și Rusia, atunci chinezii vor invada Taiwanul, iar iranienii vor apela la o bombă. Așadar, este în interesul tuturor ca Ucraina să se poată apăra singură”, a conchis Graham. (sursa: AICI)

Israelul ar fi refuzat vânzarea sistemului de apărare antirachetă Iron Dome către Ucraina, potrivit unor informații prezentate în urmă cu 2 săptămâni de renumitul jurnalist și autor israelian Nadav Eyal.

Israel ar fi refuzat să vândă o asemenea capabilitate militară pentru a nu supăra Rusia. Israelul se ferește să nu ajungă în relații tensionate cu Rusia, un aliat-cheie al Guvernului președintelui Siriei Bashar al-Assad.

,,Ucraina a înaintat inițial cererea către SUA, deoarece sistemul de apărare în cauză a fost dezvoltat de Israel împreună cu Pentagonul”, a adăugat Eyal.

„Kievul a început o campanie de presiune asupra Washingtonului pentru a facilita un acord. De asemenea, ucrainenii au cerut oficial SUA să desfășoare sisteme americane de rachete Patriot și de tip Iron Dome pe teritoriul lor în primăvara anului trecut, înainte ca o invazie rusească să devină o posibilitate reală”, a spus jurnalistul.

Cu toate acestea, acordul dintre cei SUA și Israel „nu permite vânzarea tehnologiei către terți fără consimțământul reciproc”, a adăugat Eyal.

Israelul a folosit sistemul de apărare Iron Dome pentru a intercepta rachete cu rază scurtă de acțiune și rachete lansate de grupurile de rezistență palestiniene din Fâșia Gaza în luna mai 2021. (sursa: AICI)

Sursa foto: Anas Baba/AFP via Getty Images

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare