duminică, noiembrie 10, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneHaosul din armata rusă, detaliat de un general (r): „Greșeli tactice și...

Haosul din armata rusă, detaliat de un general (r): „Greșeli tactice și de logistică, lipsă de cooperare între categoriile de forțe armate!”

Generalul (r) Alexandru Grumaz, președinte al Centrului de Analiză și Studii de Securitate, a analizat astăzi, la B1TV, haosul din armata rusă, factorii care vor determina consecințele invaziei rusești din Ucraina, cât și negocierile ce s-au purtat și se poartă în vederea posibilei dezescaladări a conflictului.

Astfel, Alexandru Grumaz a trecut în revistă 7 factori decisivi în determinarea rezultatului războiului din Ucraina.

,,La ora actuală istoria indică 7 factori care vor determina rezultatul și consecințele războiului Rusiei asupra Ucrainei. Dacă ne uităm, acești factori sunt:

-dacă Rusia cucerește și reușește să preia controlul Kievului și dacă da, atunci cât durează acest control

-impactul sancțiunilor asupra Rusiei,

-probabilitatea sau mai bine zis improbabilitatea unei lovituri de stat împotriva președintelui Rusiei, Vladimir Putin

-posibilitatea ca în fața unui astfel de risc Putin să ia măsuri disperate precum ordonarea unei lovituri tactice nucleare

-rolul diplomatic și economic al Chinei

-durata de atenție a Occidentului pentru această criză, iar aici mă refer la cât va fi în stare Vestul să ofere arme defensive Ucrainei

-daunele colaterale ale războiului în termeni economici, militari și diplomatici, dar și daunele în ceea ce privește plecarea refugiaților din Ucraina.

Puneți aceste componente împreună și veți vedea cât de profunde și cât de importante vor fi urmările în câteva săptămâni. Aceasta e prima mare criză de la al Doilea Război Mondial. După părerea mea este o imagine a primului Război Rece cu China partener principal și cu Rusia, partenerul mai mic, într-un război fierbinte în Europa de Est și nu în Asia. Ca să clarific, avem un război între SUA și China, Rusia e un partener mai mic al acestui război, dar în Europa, nu în Asia. E cam ceea ce s-a întâmplat în 1950 în Coreea. Nu știm cum va decurge criza în acest moment. După elementele pe care le avem de la departamentul de informații militare ale armatei SUA, războiul va mai dura undeva între o săptămână și o lună, iar dacă îi ascultăm pe diplomații europeni durata e undeva la o lună. Dacă ne uităm mai bine la mapa verde a președintelui Comitetului Întrunit al Șefilor de State Majore din Armata Statelor Unite, generalul Mark A. Milley, războiul va dura în intervalul 5-10 ani”, a zis analistul militar.

Totodată, generalul în rezervă a precizat că forțele ucrainene au în prezent un avantaj moral față de cele rusești, detaliind în acest sens o serie de elemente ce relevă haosul modului în care a acționat până acum Kremlinul, dar și problemele serioase ale armatei ruse cu privire la componenta logistică.

În ceea ce privește tactica invadatorilor ruși, Alexandru Grumaz a reliefat că aceștia aplică sistemul pe care l-au folosit inclusiv în Siria.

,,Până acum, rușii nu și-au atins obiectivele în această confruntare cu ucrainenii din cauza unor greșeli de logistică, greșeli tactice, lipsei de cooperare dintre categoriile de forțe armate, mă refer la aviație și forțele terestre. În ceea ce privește logistica, avem cea mai mare parcare de tehnică militară din lume, 60 de km de tehnică militară care nu poate să ajungă la Kiev din cauza faptului că se încurcă în ambuteiaje de tancurile și echipamentele distruse, rușii au intrat cu alimente pentru 3 zile în Ucraina și iată că suntem la 14 zile și aceste alimente s-au terminat de mult, nu au venit altele, nu au combustibili, nu au muniție, liniile sunt atacate în permanență de forțele ucrainene. Intenția lor e să atace orașele, deși dacă ocupi un oraș nu ai câștigat un război. Orașul e un trofeu care se ia la sfârșitul unui război, deci în momentul în care ai ocupat țara poți să iei și un astfel de trofeu. Or, la momentul acesta vedem bombardamente haotice în orașe precum cele din nord, bombardamente haotice în Mariupol, bombardamente în zonele de sud, la Nikolaiev, care e un punct esențial care deja nu a putut fi ocupat având în vedere că forțele unei brigăzi tactice ocolesc pe la est acest oraș și vor să-l înconjoare cu ținta Odesa. Odesa înseamnă de fapt că Ucraina a fost separată de Marea Neagră. Din informațiile mele, Armata a 14-a din Transnistria a început pregătirile pentru o eventuală incursiune în Ucraina. Va fi o dezvoltare a unor modalități de luptă neconvenționale, tăierea curentului, blocarea liniilor de alimentare cu alimente, blocarea culoarelor de evacuare a refugiaților. Toate acestea sunt exact pe sistemul pe care rușii l-au folosit în Siria, mă refer la blocarea orașelor unde erau insurgenții și ținerea lor sub asediu. Exact acest lucru se întâmplă. Numai că la Kiev nu au reușit. La Kiev e o mare problemă, atacă pe 2 flancuri, est și vest, au reușit până la urmă să ocupe aeroportul Antonov, aflat la 20 de km de Kiev, au reușit să aducă 30 de elicoptere de atac în zona respectivă și elicoptere de desant, dar la ora actuală nu pot să atace pentru că trupele nu au combustibil, nu au logistica asigurată. E foarte greu când planifici o astfel de operațiune de război. Nu există sincronizare și au permis adesea ca succesele timpurii pe care le-au avut să se transforme în eșecuri din cauza forțelor ucrainene. Nu au câștigat ucrainenii, nici rușii, nici nu știm ce se va întâmpla, dar la ora actuală forțele ucrainene au un avantaj moral asupra forțelor rusești. Rușii nu au ocupat aerian Ucraina, ceea ce pentru ei e o mare problemă. Să ai 300 de avioane de jur împrejurul Ucrainei, în baze aeriene, și să nu ai supremația aeriană… Mai e o problemă, terminarea munițiilor de precizie, rachetele de croazieră sunt limitate la 250-300 maximum la ora actuală în depozitele Federației Ruse, piloții care zboară deasupra Ucrainei au 100 de ore de pregătire. Păi un pilot occidental are între 180 și 200 de ore de pregătire”, a completat Grumaz.

Pe final, Alexandru Grumaz a menționat că, în opinia lui, s-a avansat mult prea mult cu războiul pentru ca negocierile ce se poartă să dea vreun rezultat.

,,În 2015, când au început negocierile pentru Crimeea, Obama și Cameron s-au retras de la discuții și i-au lăsat pe francezi și pe nemți să continue aceste discuții împreună cu Rusia și Ucraina. Or, lași un stat care are interese economice cum e Germania sau un stat francez care are afinități față de Kremlin să negocieze. Negocierea s-a finalizat printr-un Tratat Minsk 2, care federaliza Ucraina. Niciun președinte ucrainean, că-l cheamă Porosenko, Zelensski nu va accepta să federalizeze Ucraina. La ora actuală lucrurile au luat o cale fără întoarcere odată cu începerea războiului și odată cu dificultățile pe care Rusia le are în înaintarea și ocuparea Kievului, care e de fapt cheia acestui război și darea jos a regimului Zelenski. E extrem de dificil la ora actuală să te întorci la negocieri. Eu nu cred în aceste negocieri, deși singurii oameni care au mai putut trata aceste negocieri cu Putin au fost Erdogan și premierul Israelului, care are și un interes, acela de a rezolva problema legată de acordul cu Iranul, în legătură cu care israelienii nu sunt de acord la ora actuală ca SUA să revină în el. Așadar, e foarte complexă această situație la ora actuală. Astăzi la Versailles se discută despre formula strategică, despre energie și despre facilitatea europeană pentru pace, care înseamnă bani în plus pentru o terță țară pentru elemente de apărare. Așadar, s-a complicat atât de mult scena geopolitică la ora actuală. Nu mai e o problemă doar de război în Ucraina, ci o problemă de securitate globală”, a conchis Grumaz.

Sursa foto: AICI

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare