marți, decembrie 3, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneConstrucțiile din beton de pe plaja Corbu au fost blocate

Construcțiile din beton de pe plaja Corbu au fost blocate

E o lungă perioadă de timp de când o parte a societății civile, dar și o parte a scenei politice se concentrează asupra blocării construcțiilor din beton de pe plaja sălbatică Corbu. Campaniile de strângeri de semnături inițiate de ecologiști au fost completate de apeluri din partea unor parlamentari pentru oprirea construcțiilor de la malul mării, iar acum Prefectura Constanța anunță, în sfârșit, că a cerut în justiție anularea certificatului de urbanism și a autorizației de construire emise de primarul Comunei Corbu, precum și suspendarea și oprirea executării lucrărilor până la soluționarea pe fond a cauzei.

Construcția unui ansamblu de 30 de vile pe plaja sălbatică Corbu a generat multă revoltă în rândul opiniei publice, mai ales că autoritățile de resort au emis autorizațiile necesare acestui proiect. Potrivit unor fotografii postate chiar pe site-ul oficial al dezvoltatorului, vilele sunt construite chiar pe plajă, lângă mare, fiind vorba despre un total de 240 de apartamente distribuite în 30 de case, fiecare cu acces privat şi vedere spre mare. Cele 8 apartamente din fiecare casă sunt distribuite pe 2 niveluri, având suprafeţe între 81,85 mp şi 134,75 mp şi terase incluse. Dezvoltatorul (Zargana) chiar se laudă cu acest proiect și susține că vrea să aducă în fața clienților posibilitatea unică de a locui pe o plajă sălbatică.

Recent, parlamentari USR au cerut Prefecturii Constanța să atace în justiție actele care au permis emiterea autorizațiilor de construcție pentru așa zisul „sat pescăresc” de pe plaja sălbatică Corbu, aflată în patrimoniul UNESCO. N-a trecut mult timp și Prefectura Constanța a anunțat, în răspunsul la o interpelare adresată de parlamentari USR că a cerut instanței suspendarea lucrărilor de pe plaja sălbatică până când lucrurile se vor clarifica.

Salut decizia Instituției Prefectului de a ataca în contencios administrativ construirea ansamblului imobiliar de pe plaja virgină Corbu. Este semnalul clar că presiunea publică asupra tuturor nenorocirilor urbanistice funcționează. Și că, atunci când aducem argumente concrete, aceste dezastre imobiliare trebuie să înceteze. Așteptăm acum cu nerăbdare decizia instanței”, spune senatorul USR de Constanța, Remus Negoi.

Stelian Ion a vorbit și el în repetate rânduri despre masacrarea ariei protejate de la malul mării și a solicitat inclusiv premierului Nicolae Ciucă să trimită corpul de control la Corbu.

Până când Tribunalul Constanța se va pronunța pe tema anulării acestor acte, acestea sunt suspendate de drept, iar șantierul de la Corbu trebuie oprit. Orice centimetru de beton turnat în plus după suspendarea autorizației reprezintă infracțiune. Vom continua demersurile, vom analiza posibilitățile de recuperare a acestor terenuri, solicitând inclusiv premierului Nicolae Ciucă să trimită de urgență corpul de control la Corbu. Toți funcționarii care au fost de acord cu betonarea acestei suprafețe însemnate din aria protejată, trebuie trași la răspundere. Asta nu este dezvoltare, ci masacru împotriva unei arii protejate!”, explică deputatul USR de Constanța, Stelian Ion.

Potrivit unui comunicat transmis presei de USR, argumentele care au fundamentat solicitarea transmisă Prefecturii Constanța sunt următoarele:
• Este interzisă înstrăinarea plajelor, care fac obiectul exclusiv al proprietății publice, către un particular (art. 136 alin. (3) din Constituția României);
• Este interzisă amplasarea oricăror construcții pe terenuri acoperite de dune, așa cum este cazul în situația de față (art. 60 alin. (3) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 202/2002);
• A fost intabulat în mod nelegal terenul pe care se ridică betoanele de către administrația publică locală în august 2005, fiind parte integrantă a Plajei Corbu, care este o zonă protejată Natura 2000, fiind parte a Rezervației Biosferei „Delta Dunării”;
• În mod abuziv, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD), aflată în subordinea Ministerului Mediului, a avizat favorabil acest proiect imobiliar prin Avizele nr. 41/24.09.2020 și 42/24.09.2020, cu încălcarea prevederilor legale menționate și ignorarea completă a modului în care această construcție va afecta ecosistemul natural.

CARMEN DUMITRESCU
CARMEN DUMITRESCU
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare