vineri, aprilie 19, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInstantaneu Politic„Autopurificarea Rusiei” a început înainte ca Putin să o anunțe oficial. Activiștii...

„Autopurificarea Rusiei” a început înainte ca Putin să o anunțe oficial. Activiștii anti-război, torturați de regimul de la Kremlin

Inclusiv înainte ca Putin să anunțe vânătoarea de ,,trădători naționali”, acțiune pe care o cataloghează drept ,,autopurificarea Rusiei”, cei care s-au pronunțat împotriva invaziei din Ucraina s-au confruntat cu o presiune tot mai mare din partea regimului, inclusiv tortură polițienească, tactici de intimidare, concedieri și alte amenințări.

Într-o secție de poliție din Moscova, la începutul acestei luni, o protestatară anti-război a reușit să înregistreze bătaia primită, în timp ce ofițerii continuau să o amenințe pentru că a participat la demonstrații pașnice, în urma cărora au fost reținute aproximativ 15 mii de persoane.

,,Loc de studiu?”, o întreabă un polițist pe studentă în înregistrarea pe care a publicat-o online.

Când nu a răspuns, au lovit-o.

,,Vei avea o mică vânătaie. Ridică-te, încearcă să-ți amintești!”, i-au mai transmis polițiștii.

Apoi au lovit-o din nou.

Într-un interviu acordat The Guardian, o altă studentă, Anastasia, în vârstă de 18 ani, a descris că a fost amenințată ore în șir după ce a fost arestată pentru că a ieșit în stradă și a scandat ,,Nu războiului!”.

,,Mi-au spus că mă vor bate, că ne vor arunca alături de oamenii străzii și că ne vor viola”, a spus ea. Ea a mai precizat că nu a fost bătută, dar că ofițerii au devenit violenți cu alți activiști, deoarece aceștia au refuzat să coopereze.

Războiul Rusiei a afectat mai ales viețile a milioane de ucraineni, transformând orașe aglomerate precum Mariupol și Harkov în câmpuri de luptă cu mii de morți.

Dar și rușii s-au trezit într-o Rusie diferită, una aflată în căutarea de dușmani interni care să fie trași la răspundere pentru prăbușirea economică și alte dificultăți.

Într-un discurs șocant susținut miercuri, Vladimir Putin și-a prezentat viziunea pentru noua Rusie, cerând o ,,curățare” a ,,trădătorilor naționali”.

,,Poporul rus va putea să distingă adevărații patrioți de trădători, iar pe cei din urmă pur și simplu îi va scuipa precum o muscă care le-a zburat accidental în gură”, a zis Putin.

,,Sunt convins că o astfel de curățare naturală și necesară a societății nu va face decât să ne întărească țara”, a adăugat acesta.

Războiul a accelerat alunecarea Rusiei de la autoritarism la totalitarism. De ani de zile, poliția a intensificat persecutarea opoziției, atât închizându-i pe criticii de top precum Alexei Navalnîi, cât și învățând cum să înăbușe marile proteste.

,,Puteți vedea ceea ce se întâmplă acum ca un rezultat al acestor ani de pregătiri”, a spus Daniil Beilinson de la OVD-Info, care a publicat un raport referitor la presiunea exercitată de Kremlin asupra mișcării anti-război.

Acum, începerea războiului a dat frâu liber atât forțelor de ordine, cât și grupărilor patriotice periculoase.

Activiștii pro-Kremlin au adoptat litera Z ca simbol pentru sprijinirea războiului din Ucraina. Litera Z e un simbol tactic pictat pe unele vehicule militare rusești din Ucraina. Outlet-ul RT, finanțat de stat, a vândut tricouri cu simbolul Z, în timp ce alții l-au folosit pentru a-i amenința pe activiștii anti-război.

Când criticul de teatru Marina Davydova a găsit pictat un Z alb pe ușa ei de acasă și a bănuit că telefonul ei a fost ascultat, prietenii au început să-i spună că este timpul să plece. Aceasta a fost un critic timpuriu și vocal al războiului declanșat de Rusia în Ucraina, publicând inclusiv o petiție prin care s-a opus invaziei. În ultima vreme, Davydova a primit un val de amenințări trimise prin e-mail. Când a plecat din țară, pe internet a apărut un videoclip cu ea părăsind apartamentul.

Chiar și la graniță, Davydova a fost interogată de un gardian care i-a transmis că viza ei Schengen nu reprezintă un fundament suficient pentru a părăsi țara.

Viteza transformării (trecerii de la autoritarism la totalitarism – n.red.) a surprins-o, a spus ea.

,,Nici în urmă cu o lună nu mi-aș fi putut imagina asta”, a spus ea dintr-o locație nedezvăluită din Europa. Referitor la discursul lui Putin despre ,,trădătorii naționali”, ea a precizat: ,,Înainte, această retorică era folosită doar de radicali, dar acum este rostită de președinte. E oribil!”.

Alții care s-au opus războiului s-au confruntat cu repercusiuni la locul de muncă sau alte forme de presiune.

Un medic rus a spus că a fugit din țară în Serbia după ce le-a împărtășit colegilor o petiție împotriva războiului.

,,La început mi-au sugerat să-mi dau demisia, dar apoi mi-au dat o cale de ieșire (luându-și astfel zilele de concediu rămase – n.red.). Trăiam normal acum o lună! Ce este acum cu această situație de rahat?!”, a spus acesta.

Alte grupuri profesionale au fost nevoite să-și ascundă numele de pe petițiile inițiate împotriva războiului, pentru a se proteja astfel de represaliile violente.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat joi că toți acești oameni sunt efectiv trădători.

,,Ei dispar din viața noastră singuri. Unii își dau demisia, unii părăsesc serviciul activ, alții părăsesc țara. Așa este curățată Rusia! Unii încalcă legea și sunt pedepsiți de instanțe”, a precizat Peskov. (sursa: The Guardian)

Sursa foto 2: Maxim Shipenkov / EPA-EFE

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare