sâmbătă, aprilie 20, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneDetalii inedite: CIA s-a implicat în antrenarea trupelor ucrainene pentru a face...

Detalii inedite: CIA s-a implicat în antrenarea trupelor ucrainene pentru a face față invadatorilor ruși

După ce Rusia a anexat ilegal Crimeea în anul 2014, soldații ucraineni au fost antrenați de veterani ai CIA, ceea ce îi ajută în războiul purtat astăzi împotriva trupelor rusești.

Mai mulți ofițeri paramilitari ai CIA, din cadrul Diviziei de Activități Speciale, i-au antrenat în secret pe ucraineni în ceea ce privește tehnica de luptă militară, războiul antitanc, inclusiv folosirea rachetelor Javelin, respectiv s-au desfășurat pregătiri referitoare la modul în care poate fi evitat sistemul de supraveghere electronică al Kremlinului. Trupele ucrainene au fost învățate inclusiv cum să uziteze căile de comunicare secretizată.

Potrivit Yahoo News, șase foști oficiali ai CIA au spus că pot recunoaște, în actualul război, efectul antrenamentelor, chestiune relevată de rezistența soldaților ucraineni.

,,Cred că vedem un impact major, de pildă, în cazul lunetiștilor”, a spus un fost înalt oficial pentru Yahoo.

,,Cred că antrenamentul a dat roade”, a mai zis acesta.

În cadrul antrenamentelor de după invazia Crimeei din 2014, se spune că CIA i-a pregătit pe ucraineni pentru a evita supravegherea electronică a rușilor.

Aceste informații vin în timp ce Pentagonul estimează că cel puțin 7.000 de soldați ruși au murit în lupte, iar alți 14.000 până la 21.000 au fost răniți, reprezentând aproape o cincime din cei 150.000 de oameni pe care Putin i-a adunat la graniță înainte de a da, acum 21 de zile, ordinul de a ataca.

În cele trei săptămâni de război de când Putin a invadat Ucraina pe 24 februarie, armata ucraineană a ucis patru generali ruși.

Generalul rus de rang înalt, maiorul Oleg Mityaev, a fost ucis marți în timpul luptei din orașul Mariupol, din sud-estul orașului, au susținut oficialii ucraineni.

Generalul-maior Andrei Kolesnikov a fost ucis săptămâna trecută, cu patru zile înainte ca generalul-maior Vitali Gerasimov, care a jucat un rol inclusiv privind anexarea Crimeei, să fie ucis.

Generalul-maior Andrei Suhovetsky, în vârstă de 47 de ani, a fost împușcat mortal de un lunetist în apropiere de Mariupol, oraș asediat cu brutalitate de forțelor rusești.

Trupele rusești au acum pierderi atât de severe, încât serviciile de informații americane consideră că unele unități nu pot continua să lupte – iar, în mod neașteptat, armata ucraineană a evitat un colaps rapid și, în schimb, a provocat lovituri uriașe asupra proviziilor și soldaților ruși din prima linie.

Programul CIA din Ucraina a funcționat câțiva ani după anexarea Crimeei din 2014, spun foștii oficiali.

Paramilitarii americani care se aflau în Ucraina au fost scoși din țară înainte de începerea invaziei rusești din februarie, dar se spune că le-ar fi raportat superiorilor că ucrainenii sunt ,,gata de luptă”.

Programul CIA a avut o dimensiune redusă, fiind trimiși în estul Ucrainei doar câțiva paramilitari, asta pentru a ajuta la minimizarea expunerii agenției de informații. (sursa: AICI)

Când paramilitarii CIA au ajuns pentru prima dată în estul Ucrainei, mandatul lor a fost dublu. În primul rând, li s-a ordonat să stabilească modul în care agenția ar putea ajuta cel mai bine să antreneze personalul ucrainean de operațiuni speciale în lupta împotriva forțelor militare rusești și a aliaților separatiști.

Însă a doua parte a misiunii a fost să testeze curajul ucrainenilor, potrivit foștilor oficiali. Agenția trebuia să determine ,,coloana vertebrală” a ucrainenilor, a spus un fost înalt oficial al CIA. Întrebarea a fost: ,,Se vor ridica și vor lupta?”, își amintește fostul oficial. Ucrainenii, au raportat paramilitarii CIA superiorilor, erau într-adevăr gata de luptă.

Agenții CIA i-au învățat pe omologii lor ucraineni cele mai bune tehnici pentru un război neuzual, a spus fostul oficial superior al serviciilor secrete.

,,Am încercat să ne concentrăm cu adevărat pe planificarea operațională, apoi pe abilități militare foarte grele, cum ar fi țintirea la distanță lungă – nu doar capacitatea de a face asta, ci și să știm cum să o facem pe câmpul de luptă”, a mai explicat fostul oficial superior al serviciilor de informații. (sursa: AICI)

Sursa foto: Yuriy Dyachyshyn/AFP via Getty Images

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare