sâmbătă, aprilie 20, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInstantaneu PoliticCosmin Marinescu, despre nota de plată a crizelor succesive: "Istoria ne arată...

Cosmin Marinescu, despre nota de plată a crizelor succesive: „Istoria ne arată că dintotdeauna războaiele au mers mână în mână cu inflația”

Plătim în acest moment o notă de plată a pandemiei și una a instabilității la nivel regional, ceea de duce, în mod evident, la inflație și la o încetinire a creșterii economice. Cosmin Marinescu, doctor în Economie, explică într-o postare pe blogul său că economia are nevoie de pace și că războiul va agrava situația economică, deja afectată de anii pandemici precedenți.

Izbucnirea războiului din Ucraina a determinat apariția și mai multor incertitudini pe plan economic, de unde au rezultat creșteri semnificative de prețuri pentru produse cu efect multiplicator în structura prețurilor, precum gazele naturale, energia electrică, anumite metale și carburanții. Reacția societății a fost destul de puternică, mai ales în România, unde orice mică instabilitate degenerează în reacții aproape isterice, și ne amintim cozile din benzinării sau imaginile cu oameni transportând zeci de litri de ulei pe stradă.

Expertul în economie Cosmin Marinescu arată, pe blogul său, care e interpretarea situației economice globale, în contextul crizelor succesive și explică perspectiva rațională asupra inflației în acest ansamblu complicat.

Pachetul de restricții economice la adresa Rusiei va duce, spune expertul, la o creștere a prețurilor, în condițiile în care ofertele pieței din zonă vor fi dificil de substituit. Iar piețele financiare au reacționat la război, deși cotațiile pe piața produselor energetice a revenit, treptat, către niveluri anterioare.

Venim, spune expertul, dintr-o perioadă în care economiile erau deja afectate, pentru că pandemia a avut nota ei de plată. Ulterior, parcursul politicilor economice a fost afectat de războiul din Ucraina.

„Creșterea necesară a cheltuielilor pentru apărare, imperativele umanitare de la granițele Ucrainei, spectrul de contagiune a efectelor negative ale sancțiunilor economice, perpetuarea crizei energetice, toate acestea fac și mai dificilă sarcina politicilor anti-inflaționiste. Din păcate, istoria ne arată că dintotdeauna războaiele au mers mână în mână cu inflația. În funcție de amploarea impactului regresiv al războiului asupra economiei nu este exclusă, cel puțin în plan european, o combinație între inflație și încetinirea creșterii economice, fără ca de aici să rezulte neapărat perspectiva deja vehiculată a stagnării economice, adică stagflația. Însă nu trebuie să uităm că economia are nevoie de pace.”, subliniază Cosmin Marinescu.

În concluzie, expertul susține că, în paralel cu politice de normalizare a situației în plan economic, este necesar ca acel comportament de consum al populației să nu fie perturbat de știri false care să inducă panica și să determine atitudini iraționale în rândul oamenilor. Iar concluzia sa e una cât se poate de logică: „dacă ne tot gândim că prețurile vor crește mai mult, atunci vom alimenta cererea, iar prețurile vor crește cu siguranță mai repede!

REDACTIA
REDACTIAhttps://investigatoria.ro/
Investigatoria este un site on-line de investigație, reportaje și știri cu acoperire națională, care își propune să aducă în România conceptul de “jurnalism constructiv “. Practic, el pune laolaltă problema și soluția ei, astfel încât să genereze schimbare autentică în societate. Încă de la început, publicația a abordat subiecte dificile care au avut impact nu doar la nivelul traficului, ci și la nivelul efectelor. S-au scris investigații din domeniul traficului de persoane, fraudelor din fonduri europene, spălării de bani, corupției și traficului de influență. Pe termen lung, Investigatoria își propune, așa cum susține și prin motto, să pună realitatea sub lupă și să dea un cadru inovativ de înțelegere a lumii, exact așa cum e ea: cu lumini și umbre.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare