vineri, martie 29, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInstantaneu PoliticXi Jinping le-a ordonat academicienilor chinezi să analizeze scenariul unirii prin forță...

Xi Jinping le-a ordonat academicienilor chinezi să analizeze scenariul unirii prin forță cu Taiwanul

Academicienilor chinezi li s-a cerut să evalueze posibilitatea unirii prin forță cu Taiwanul, dat fiind faptul că războiul din Ucraina a determinat Beijingul să aducă problema Taiwanului în prim-planul agendei sale, a declarat duminică un oficial din domeniul securității naționale.

Partidul Comunist Chinez avansează în ceea ce privește strategia privind „rezolvarea problemei Taiwanului în noua eră”, care se concentrează pe metode pașnice cum ar fi acțiunile legale sau de altă natură, a spus oficialul, vorbind sub rezerva anonimatului.

Cu toate acestea, se studiază posibilitatea utilizării forței, respectiv lecțiile ce trebuie învățate din invazia rusească din Ucraina, dar și efectele potențiale ale sancțiunilor, au spus academicienii.

Este posibil ca PCC să folosească metode violente și nonviolente în căutarea celei mai puțin costisitoare soluții, a spus oficialul.

Dacă președintele chinez Xi Jinping alege să imite Rusia, iar astfel va opta pentru soluție militară, atunci ar încerca mai întâi să creeze cele mai benefice condiții pentru o asemenea invazie, au spus aceștia.

Acest lucru ar putea presupune îndemnarea țărilor să nu interfereze, semănarea discordiei între taiwanezi, protejarea împotriva potențialelor sancțiuni și consolidarea unui plan de reconstrucție după invazie, au adăugat academicienii.

Există trei scenarii principale ale desfășurării invaziei rusești din Ucraina, fiecare având un efect diferit asupra Taiwanului, a precizat oficialul.

În primul scenariu, Rusia câștigă războiul, iar președintele rus Vladimir Putin obține tot ceea ce își dorește, inclusiv capitularea Kievului și jurământul Ucrainei de a nu adera la NATO, au spus aceștia, adăugând că doar în acest scenariu Putin va pune capăt războiului.

Acest scenariu, în care acțiunea militară a unui stat autoritar se dovedește a fi de succes, ar fi cel mai nociv pentru Taiwan, deoarece l-ar încuraja pe Xi să înceapă un astfel de război, a spus oficialul.

În cel de-al doilea scenariu, războiul continuă mai mult de două luni, trăgând Rusia și mai mult spre colapsul economic, iar Putin nu ar putea să se retragă de teama repercusiunilor politice, a spus oficialul.

Între timp, criza refugiaților din Europa și inflația din SUA s-ar agrava, iar alegerile ”de mijloc de mandat” din SUA ar putea fi afectate, au spus aceștia.

Confruntându-se cu provocări tot mai mari, aceste națiuni ar solicita asistență din partea Chinei, permițând astfel Beijingului să exercite o influență mai mare la nivel internațional și să facă presiuni asupra națiunilor occidentale să accepte principiul „o singură China” (unificarea cu Taiwanul) și alte concesii, a spus oficialul.

Ultimul scenariu ar presupune ca Ucraina să reziste cu succes, inclusiv datorită sprijinului internațional, iar într-un final Putin să fie forțat să plece de la putere, a spus oficialul.

Acest lucru ar fi încurajator pentru Taiwan, care ar putea învăța de la Ucraina cum să se apere și să-i arate Chinei potențialele consecințe ale declanșării unui conflict militar, au spus academicienii.

Cu toate acestea, scenariile în cauză sunt variabile, a spus oficialul.

Beijingul ar putea decide că unificarea pașnică este imposibilă, iar astfel ar hotărî să atace înainte ca Taiwanul să își finalizeze pregătirile de apărare, au mai zis academicienii. (sursa: AICI)

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare