vineri, aprilie 26, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInstantaneu PoliticPutin ia la țintă FSB: Arestări la domiciliu și interogatorii cu privire...

Putin ia la țintă FSB: Arestări la domiciliu și interogatorii cu privire la modul în care decurge invazia din Ucraina

Doi membri importanți ai FSB, agenția de securitate succesoare a KGB, care ar fi trebuit să pregătească terenul pentru invazia rusească din Ucraina, se află în arest la domiciliu și sunt supuși interogatoriului, Vladimir Putin fiind total nemulțumit de modul în care a decurs până acum războiul.

Este vorba despre generalul-colonel Sergey Orestovich Beseda, șeful Serviciului 5 al FSB, respectiv despre adjunctul său.

Conform Fox News, cei doi ar avea de răspuns la următoarele întrebări în cadrul interogatoriului:

– De ce nu au fost bine-veniți soldații ruși în Ucraina?

– Unde s-au dus banii alocați pentru respectiva operațiune?

– Banii au fost cheltuiți în mod nechibzuit ori au fost furați de cei care se ocupau de operațiune?

Nu erau mulțimi care să întâmpine trupele invadatoare cu flori, așa cum anticipaseră unii din Rusia.

„Nu s-a întâmplat asta niciodată, după cum știm. Deci este vorba și despre utilizarea abuzivă a fondurilor cheltuite pe rețele probabil fictive de agenți”, a declarat Andrei Soldatov de la Centrul pentru Analiza Politicii Europene, expert în serviciile de securitate rusești.

„Serviciul 5 reprezintă cel mai sensibil departament al FSB, fiind structura care se ocupă de spionaj în Ucraina. Iar acum se pare că Vladimir Putin a înțeles în sfârșit că informațiile care i s-au furnizat înainte de invazie nu au fost extrem de exacte, motiv pentru care a început să se uite în jur, încercând să găsească pe cineva pe care să dea vina”, a mai zis acesta.

Serviciul 5, potrivit lui Soldatov, este responsabil pentru toate fostele republici sovietice, având rolul de a se infiltra în politică pentru a ajuta oamenii pro-ruși să acceadă la putere, respectiv să-i ajute să se mențină acolo. El mai spune că nu doar Serviciul 5, ci toate serviciile de informații trăiesc sub presiune de la o vreme. Să nu uităm de acele scene de dinaintea invaziei din Ucraina, când Putin a convocat Consiliul de Securitate doar pentru a-și umili public șeful serviciilor de informații externe, SVR, care s-a bâlbâit în cadrul ședinței. Consiliul de Securitate „dezbătea” în acel moment dacă să recunoască sau nu așa-zisele Republici Populare Doneţk și Lugansk.

Aparent nu doar cetățenii simplu care s-au exprimat liber și-au petrecut ultimii ani sub presiune.

„Serviciile rusești de informații trăiesc în climatul fricii de cel puțin cinci, șase ani. Putin a început represiuni selective încă din 2015-2016 și a atacat fiecare secțiune a societății ruse, inclusiv elita rusă, chiar și FSB. Noi avem guvernatori în închisoare, avem miniștri în închisoare, dar avem și ofițeri FSB, respectiv cel puțin un general în închisoare. Și, desigur, în acest gen de climat, nu te poți aștepta ca oamenii din FSB să fie gata să-i spună ceva lui Putin din ceea ce nu vrea să audă„, a explicat Soldatov.

„Putin are păreri foarte puternice despre Ucraina. Scrie articole. El crede că este cel mai bun istoric în ceea ce privește istoria Ucrainei. Iar acest gen de climat de frică îl avem deja în societatea noastră, chiar și pentru oamenii FSB. Oamenilor le-a devenit foarte dificil să-i spună lui Putin ceva ce nu vrea să audă”, a subliniat Soldatov.

A mai fost și povestea lui Roman Gavrilov, adjunctul șefului Gărzii Naționale. Se pare că a fost forțat să se pensioneze și ar putea fi acuzat penal.

„El era responsabil de forțele speciale ale Gărzii Naționale, implicate în luptele din Ucraina, iar performanța unităților acestei structuri nu sunt extrem de impresionante”, a spus Soldatov.

„Deci, probabil, acesta este motivul pentru care a fost luat la țintă. Dar ceea ce este interesant este că acest tip era cunoscut personal de Vladimir Putin, deoarece înainte de a ajunge în Garda Națională, a făcut parte din staff-ul personal de securitate al lui Vladimir Putin. Așadar, Putin nu ezită să-i atace și pe oamenii pe care îi cunoaște personal”, a precizat Soldatov.

Revenind la Serviciul 5 din cadrul FSB, poate fi o chestiune de timp până când Putin și adjuncții săi încep să le pună alte întrebări-cheie agenților de informații.

„Acest departament al FSB se ocupă de informațiile externe și de menținerea contactelor oficiale cu agențiile de securitate și de informații occidentale, inclusiv CIA”, a spus Soldatov.

„Mulți oameni din Moscova se întreabă acum de ce serviciile de informații americane erau atât de performante înainte de invazie. Astfel, se încearcă să se găsească persoana care ar putea fi sursa acelor informații furnizate SUA”, a conchis Soldatov. (sursa: AICI)

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare