sâmbătă, aprilie 27, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInstantaneu PoliticÎn urma presiunilor exercitate de Kremlin, un ziar independent din Rusia își...

În urma presiunilor exercitate de Kremlin, un ziar independent din Rusia își suspendă activitatea

Novaya Gazeta, una dintre ultimele instituții independente de mass-media din Rusia, a anunțat că își suspendă activitatea până la sfârșitul războiului din Ucraina.

Decizia a fost luată după ce publicația a primit un al doilea avertisment din partea cenzorului de stat pentru că ar fi încălcat legea „agenților străini”.

Avertismentul a venit la o zi după ce redactorul-șef, Dmitri Muratov (foto), câștigător al premiului Nobel pentru Pace în 2021, a vorbit cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, într-un interviu luat împreună cu mai mulți jurnaliști, care a fost interzis cu rapiditate de organul de control al presei de stat, Roskomnadzor.

Novaya Gazeta este una dintre cele mai importante publicații independente din Rusia. Mai mulți jurnaliști ai Novaya Gazeta au fost uciși începând cu anii 1990 ca răzbunare pentru reportajele lor, inclusiv cele despre războiul din Cecenia.

Avertismentul primit de Novaya Gazeta ar fi fost determinat de abordarea ziarului de a nu cataloga drept „agent străin”, în cadrul unui articol, o organizație neguvernamentală catalogată astfel de Kremlin.

Cei ce sunt catalogați drept „agenți străini” sunt obligați să se prezinte în acest mod în fiecare dintre publicațiile lor, inclusiv pe rețelele sociale. Aceeași regulă se aplică și instituțiilor mass-media, care au obligația de a preciza de fiecare dată terminologia referitoare la „agenții străini”.

În realitate, pare a fi un act de răzbunare pe fondul deciziei ziarului de a furniza informații despre război, respectiv pe fondul interviului pe care Muratov i l-a luat lui Zelenski.

În efortul de a evita închiderea și alte presiuni, respectiv abuzuri, ziarul a anunțat decizia de a opri publicațiile până la sfârșitul „operațiunii speciale” a Rusiei, termenul oficial folosit de Kremlinul cu privire la invazia din Ucraina.

„Am primit un alt avertisment de la Roskomnadzor. Astfel, până la finalul ‘operațiunii speciale de pe teritoriul Ucrainei’ vom suspenda publicarea ziarului în varianta online și varianta tipărită”, a transmis comisia editorială a Novaya Gazeta într-un comunicat. (sursa: The Guardian)

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare