vineri, aprilie 26, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăEditorialINTERVIU cu șeful unei companii IT din Ucraina: “Afacerile sunt la fel...

INTERVIU cu șeful unei companii IT din Ucraina: “Afacerile sunt la fel de mult un front de luptă”

Este important de spus că, în timp ce Ucraina se află sub bombardamentul constant al Rusiei, aproape singura unitate economică activă din Ucraina este sectorul IT. Aleksandr Ruban, directorul executiv al platformei IT ucrainene Ringostat, ne-a povestit cum face afaceri în timpul războiului.

Anna Aizenberg: Vă rugăm să ne vorbiți despre dumneavoastră.

Aleksandr Ruban: Mi-am început cariera ca jurnalist și am obținut primul meu post de conducere ca șef al departamentului „Finanțe” într-un cotidian ucrainean de afaceri. În 2012, am lansat Forbes.ua și am fost redactor-șef al acestuia. Apoi am fost director de conținut la compania de dezvoltare de jocuri Wargaming, iar în ultimii cinci ani am condus Ringostat, o platformă de urmărire a apelurilor, de telefonie și de analiză end-to-end.

A.A. Cum a început războiul pentru dumneavoastră?

A.R. În jurul orei cinci dimineața am primit un telefon de la o cunoștință apropiată. Familia ei locuia la etajul 22 al clădirii Left Bank din Kiev, foarte aproape de Aeroportul Internațional Boryspil. S-au trezit cu explozii – era apărarea aeriană ucraineană care doborâse rachetele Rashist. Soția mea s-a trezit cu mine, am intrat pe un site de știri și am înțeles imediat totul. Războiul a început. Soția mea a trezit-o pe fiica noastră și a început să își amenajeze un loc în baie pentru a ne adăposti și a  aștepta să treacă bombardamentul. Am sunat rudele și prietenii. Timp de aproximativ o jumătate de oră nu am știut ce să facem: să rămânem acasă sau să plecăm din Kiev. Nimeni nu știa unde era mai sigur. Dar apoi am decis să plecăm. Aveam „bagajele de urgență” pregătite – ne pregătisem dinainte pentru ce era mai rău, deși nu credeam pe deplin că în secolul XXI un nebun din Europa ar putea ataca o țară independentă.

În jurul orei șase dimineața ne-am pus bagajele în portbagaj și am plecat din oraș spre sud. Dar traficul era deja îngrozitor de aglomerat pe șosele și, după câteva ore, a fost clar că trebuia să schimbăm traseul. Am ajuns să mergem în vizită la niște prieteni apropiați lângă Kiev. Ei au o casă privată la 10 kilometri sud-vest de oraș, iar acolo există o pivniță. Am parcurs cei 10 kilometri în trafic timp de aproximativ șase ore. Seara, patru familii se adunaseră deja la casă și ne întrebam ce să facem în continuare.

În dimineața următoare am plecat spre vestul Ucrainei. Am plecat la șapte dimineața, am condus 15 ore până în orașul Kamyanets-Podilskyi și am stat la un prieten de-al meu. A doua zi am mers în regiunea Ivano-Frankivsk și apoi în Zakarpattya. Știi, este prima dată când îmi amintesc în detaliu primele ore și primele zile de război. A fost o experiență teribilă.

A.A.  Ce ați văzut la Kiev în timpul războiului? Ce a fost cel mai înfricoșător pentru voi?

A.R. În Kiev am auzit doar câteva explozii de foarte departe, iar seara, când eram deja la niște prieteni lângă capitală, am auzit explozii și în nord. Cel mai neplăcut moment s-a petrecut a doua zi, când am mers în vestul Ucrainei: un avion de vânătoare rusesc a zburat deasupra mașinii noastre. A zburat foarte jos, aproape deasupra unor case particulare. Eu l-am văzut prin parbrizul mașinii, dar fiica mea, care stătea în dreapta, l-a văzut mult mai bine și a fost foarte speriată. Are 14 ani și era deja foarte conștientă de faptul că se desfășoară un război. În următoarele câteva zile i-a fost frică de orice – chiar și zgomotul roților pe trotuar o neliniștea. S-a întrebat dacă nu cumva în depărtare zbura din nou un avion de vânătoare. Aceste experiențe nici nu se compară desigur cu cele trăite de ucrainenii din estul, sudul și nordul țării noastre. Astfel, familia mea și alte câteva familii de prieteni care au călătorit cu noi în a doua zi de război pot spune că nu am văzut nici măcar o mică parte din oroarea care se întâmplă cu adevărat.

A.A.  Unde locuiți acum și de ce ați plecat acolo?

A.R. Locuim în Transcarpatia. Aveam prieteni aici și ne-au ajutat să ne găsim un loc unde să locuim. Suntem aproape de granița cu Ungaria, nu există facilități militare în apropiere, rareori sunt alarme. Dacă se întâmplă ceva, putem să ne trimitem familiile în străinătate foarte repede, astfel încât acestea să fie mai în siguranță. Mulți dintre membrii echipei noastre care locuiau în Odessa și Cherkassy s-au mutat și ei. Unii au reușit să ajungă în Moldova, România și alte țări din Europa de Vest. Unii s-au mutat în vestul Ucrainei pentru că acolo este mai sigur în acest moment, în condițiile în care trupele rusești avansează dinspre estul, nordul și sudul țării. Din fericire, lucrăm cu toții online și avem telefonie în cloud pentru a comunica cu clienții. Deci avem nevoie doar de internet și de laptopuri pentru a lucra. Așadar, atât eu, cât și restul echipei ne-am apucat repede de treabă imediat ce ne-am instalat în noile locații.

A.A.  Cum este slujba ta? Cum s-au schimbat responsabilitățile odată cu venirea războiului?

A.R.  Responsabilitățile mele s-au împărțit în două domenii.  Prima este implicarea în organizarea rezistenței informaționale la propaganda rusă sub conducerea Ministerului pentru Transformare Digitală și a șefului acestuia, Mihail Fedorov. Toate companiile din Netpeak Group, printre care se numără și Ringostat, s-au alăturat luptei încă din primele zile ale războiului, imediat ce și-au revenit din șoc. O altă direcție este reorientarea afacerilor pe timp de război, managementul anticriză.  Este bine cunoscut faptul că, pe timp de criză, veniturile companiilor scad mult mai repede decât nivelul costurilor. Prin urmare, sarcina cheie este de a reduce costurile cât mai repede posibil și de a menține veniturile pe care le puteți obține.

În același timp, resursa cheie pentru orice companie IT este reprezentată de oameni. Principalul mesaj pe care l-am transmis echipei noastre în primele zile a fost „Gândiți-vă la securitate”. Abia după două săptămâni de la începutul războiului, am început să încurajăm angajații să se întoarcă activ la responsabilitățile de muncă.  O altă linie de acțiune a fost aceea de a căuta noi piețe. Înainte de război, 75% din veniturile noastre proveneau de la clienții din Ucraina. În prezent, ne îndreptăm foarte rapid spre noi piețe europene. Una dintre prioritățile noastre este piața românească.

A.A. Cu ce fel de dificultăți se confruntă diferitele tipuri de întreprinderi? Cum să lucrezi și să faci bani în Ucraina acum?

A.R. Principala dificultate pentru orice afacere ucraineană este acum de a păstra clienții. Într-o situație mai mult sau mai puțin stabilă se află companiile care vând sau produc bunuri de consum curent. La urma urmei, chiar și în vremuri de război, oamenii nu încetează să mănânce sau să folosească săpun. Întreprinderile care au lucrat cu companii străine, dar nu au fost implicate în comerțul „fizic”, de exemplu, se află, de asemenea, într-o situație relativ bună. Pentru că în zilele noastre este dificil și nesigur să transporți mărfuri. Chiar și orașele din vestul Ucrainei sunt uneori lovite de rachete, iar comerțul pe mare este paralizat, pentru că acolo se află marina ocupantă, iar în ultima vreme zona maritimă a fost minată.

Companiile care oferă produse și servicii scumpe, bunuri de lux și altele asemenea au cele mai puține vânzări. Acest lucru poate fi văzut chiar și pe rafturile magazinelor. De exemplu, uneori, un supermarket poate rămâne fără făină, iar în aceste zile nimeni nu mai cumpără brânzeturi scumpe sau cutii de ciocolată pentru cadouri. Același lucru este valabil și pentru fitness, servicii de înfrumusețare, servicii de construcții și de design interior.

A.A. Puteți să ne spuneți cu ce provocări s-a confruntat compania dumneavoastră?

A.R. Pe de o parte, nu este ușor pentru noi, pentru că noi oferim servicii pentru întreprinderi. Iar acestea nu sunt cele mai bune vremuri pentru afaceri, în ceea ce privește companiile ucrainene. Pe de altă parte, afacerile nu pot exista fără comunicare, pentru că, de exemplu, de cele mai multe ori, clienții sună mai degrabă decât scriu. Prin urmare, nu putem spune că cererea pentru serviciile noastre a „dispărut” definitiv în Ucraina, dar a scăzut foarte mult.

Prin urmare, așa cum am spus, ne adaptăm acum la piața europeană și multe companii IT fac același lucru. Noi și colegii noștri din alte companii intrăm în SUA, Bulgaria, România și Polonia. Serviciile ucrainene nu au fost niciodată la fel de scumpe ca cele europene sau americane. Deci sunt sigur că produsele IT din Ucraina vor fi apreciate în străinătate. Principalul lucru este să țineți cont de diferențele de mentalitate și să ajungeți la publicul țintă.

A.A. Întreprinderile și ucrainenii obișnuiți încearcă nu doar să supraviețuiască, ci și să îi ajute pe ceilalți?

A.R. O mulțime de oameni de afaceri și de oameni obișnuiți au început să ajute activ armata și persoanele vulnerabile din Ucraina încă de la început. Am fost și suntem în continuare în apărarea țării pe frontul informațional. Unul dintre produsele Ringostat este telefonia prin internet, care ne permite să informăm cetățenii țării agresoare despre situația reală. Nu pot da mai multe detalii.

În plus, furnizăm servicii de telefonie gratuite organizațiilor de voluntari ucraineni.

Rudele și prietenii mei – cei care nu s-au înrolat în forțele armate sau în apărarea teritorială – ajută la colectarea și livrarea de alimente în zonele de front, la evacuarea și găzduirea persoanelor care fug de război. Mulți strâng bani pentru veste antiglonț, drone, alții cos veste. Pe scurt, facem tot ceea ce fac majoritatea ucrainenilor.

A.A. De ce este important ca ucrainenii să muncească acum?

A.R. Există mai multe motive. Războiul este foarte costisitor, iar economia noastră a primit o lovitură serioasă. Așa că trebuie să economisim, pentru ca Ucraina să aibă bani pentru a putea lupta. Tehnologia informației este aproape singurul canal monetar care funcționează în Ucraina și singurul sector supraviețuitor al economiei în ansamblu. Prin urmare, simplul fapt că lucrăm este o contribuție la victorie. Chiar dacă un angajat a fost evacuat în străinătate, este important să nu înceteze să lucreze pentru companiile ucrainene și să plătească impozite în Ucraina.

O persoană care muncește și este plătită poate cumpăra bunuri și plăti servicii, de la cele vitale la cele legate de hobby-uri. Acest lucru susține economia și ajută alți profesioniști și companii să supraviețuiască. Întreprinderile din vestul Ucrainei, unde amenințarea este încă minimă, pot sprijini o parte a țării în care este război. Chiar și în Odessa, unde a fost fondată compania noastră, este relativ calm. Așa că aici afacerea continuă activitatea cât mai mult posibil.

Sprijinirea economiei, ajutorul financiar pentru armată și voluntari, plata salariilor și susținerea cererii de solvenți în țară – aceasta este o sarcină importantă, care a fost subliniată în mod repetat de către prim-ministrul nostru și alți oficiali.

Acum, afacerile sunt la fel de mult un front de luptă. Desigur, este incomparabil mai sigur, dar este și important. Iar dacă nu știți să luptați și nu sunteți în rândurile Forțelor Armate, atunci ar trebui să depuneți la fel de mult efort acolo unde este cu adevărat nevoie de voi și să ridicați economia țării noastre.

 

Anna Aizenberg
Anna Aizenberg
Anna Aizenberg este jurnalist din Kiev și a studiat Economie. În perioada războiului din Ucraina, jurnalista relatează pentru Investigatoria poveștile oamenilor care trec prin oroarea războiului care macină țara.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare