sâmbătă, aprilie 20, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneEroism fără margini: O jurnalistă din Polonia a salvat, în plin bombardament...

Eroism fără margini: O jurnalistă din Polonia a salvat, în plin bombardament rusesc, 30 de ucraineni

O jurnalistă din Polonia a salvat viețile a 30 de ucraineni, printre care se aflau și bebeluși, în timp ce forțele rusești bombardau orașul Irpin, însă a precizat că nu vrea să fie catalogată drept eroină, spunând „am făcut ceea ce trebuia să fac”.

Întâmpinând un grup de localnici îngroziți care încercau să scape de bombardamente, Monika Andruszewska și-a abandonat camera pentru a-i ajuta să iasă din zona periculoasă.

Andruszewska a spus într-o postare pe Facebook: „Oamenii încercau să scape de bombardamente și de trupele rusești ce avansau”.

„Erau familii panicate cu copii, bătrâni, animale… Mergeau de-a lungul podului prăbușit, în timp ce artileria lovea în apropiere”, a mai povestit aceasta.

„Nu erau suficiente mașini pentru a-i evacua. Am început să-i transportăm și, după multe călătorii dus-întors, am reușit să evacuăm în total 30 de persoane și câteva animale la Kiev”, a relatat jurnalista, adăugând că „acei oameni erau extrem de epuizați, mulți dintre ei petrecând ultimele zile într-un subsol”.

Un soldat ucrainean voluntar care a postat pe rețelele de socializare o fotografie a roșcatei din Polonia împreună cu doi ucraineni îmbrăcați în haine de război a spus: „Astăzi, această reporteră poloneză fragilă, dar înverșunată, a salvat personal aproximativ douăzeci de familii aflate în zona podului de peste râul Irpin”.

„Ea a decis că a face reportaje despre suferința oamenilor în această situație este inadecvat, întrucât acei oameni mor. Cinste, doamnă Monica!”, a zis acesta.

Incidentul a avut loc acum trei săptămâni, iar Andruszewska respinge acum apelurile de a fi recunoscută drept eroină.

Tânăra de 30 de ani care lucrează pentru TVP World a precizat: „Primesc o mulțime de mesaje foarte calde, inclusiv solicitări de a da interviuri în presă pentru a spune despre ce s-a întâmplat. Îmi pare rău, dar nu. Făceam doar ceea ce trebuia să fac și nu este nevoie să defilez acum în mass-media. Mulțumesc, dar nu este nimic special. Adevărul este că m-am obișnuit să conduc sub astfel de atacuri militare în ultimii ani și nu prea am stat pe gânduri (în ceea ce privește intervenția prin care i-a salvat pe respectivii ucraineni – n.red.).

Ea a adăugat: „Pentru mine, femeia care a strigat ‘Du-mi mama departe!’ și ne-a forțat să așteptăm ca mama ei în vârstă să ajungă la mașină a fost mult mai eroică”.

De asemenea, „prietenul meu, care mă însoțește ca șofer și e foarte curajos, nu se va lăuda cu asta în presă, întrucât vine din zona Donbasului, aflată sub ocupație rusă”, a mai zis aceasta.

Totodată, „Victoria, o fată care în loc să fugă singură, a adus cu ea doi câini, printre care și un uriaș Alaskan Malamute”, a mai relatat jurnalista.

„Sau a mai fost vecinul ei, care a lăsat-o pe Victoria cu noi și s-a întors pe jos la Irpin pentru copiii altcuiva. Am încercat să-l conving să rămână. Nu a existat nicio șansă. El luase deja decizia și a plecat. Nu s-a mai întors…”, a mai povestit jurnalista poloneză despre ceea ce consideră ea a fi eroismul.

Monika Andruszewska, de la Televiziunea Internațională Poloneză, a făcut reportaje despre ceea ce se întâmplă în Ucraina începând de la revolta cunoscută sub numele de Euromaidan (2013-2014), activitatea ei desfășurându-se în special în teritoriile supuse agresiunii rusești.

Nedim Useinow, politolog la Universitatea din Varșovia, a scris pe Facebook cu privire la eroismul jurnalistei poloneze: „O poloneză curajoasă, prietena mea Monika Andruszewska, o mare jurnalistă și reporteră de război, dar mai ales o mare ființă umană. Potrivit mărturiei soldaților ucraineni dintr-o fotografie (probabil voluntari), ea a salvat aproximativ 20 de familii aflate în zona podului bombardat de ruși la Irpin, lângă Kiev. În timp ce jurnaliștii străini filmau reportaje pentru posturile lor, ea a pus jos camera și s-a grăbit să ajute oamenii. Bravo! Jos pălăria!”. (sursa articol / foto: AICI)

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare