Conform unui sondaj realizat între 22 și 28 martie de think tank-ul IDEA Institute, partidul de guvernământ Fidesz, la șefia căruia se află premierul maghiar Viktor Orban, are un avans mic față de alianța opoziției înainte de alegerile parlamentare de duminică.
Potrivit sondajului, Fidesz, ar fi cotat la 41% din electorat, în timp ce alianța formată din partidele de opoziție ar obține un scor de 39%, diferența între cele 2 poli electorali reducându-se cu 1% în comparație cu datele prezentate de sondajul precedent realizat de IDEA.
Față de sondajul precedent furnizat presei de IDEA, procentul nehotărâților a scăzut cu 5%, fiind în prezent cotat la 6%.
Redăm mai multe date sociologice privind alegerile parlamentare de duminică:
Viktor Orban se află în funcția de premier al Ungariei din 2010, iar acum este pentru prima dată când se confruntă cu o opoziție unită în alegeri.
Îngrijorați fiind de avansul șubred în sondaje, cei din Fidesz i-au acuzat pe vecinii ucraineni, care se confruntă cu invazia rusească, că interferează cu alegerile parlamentare din Ungaria.
Ministrul de Externe al Ungariei a acuzat miercuri conducerea Ucrainei că a încercat să se amestece în alegerile din Ungaria, acuzație negata ulterior de omologul ucrainean.
Într-un videoclip publicat pe rețelele sociale, ministrul maghiar de Externe, Peter Szijjarto, a susținut că există „o coordonare continuă între stânga maghiară și reprezentanții Guvernului ucrainean” și că Ucraina încearcă să influențeze alegerile din data de 3 aprilie în favoarea opoziției maghiare.
Szijjarto nu a furnizat nicio dovadă care să susțină afirmațiile făcute.
Declarațiile au venit după ce președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a făcut recent câteva comentarii prin care a criticat dur abordarea Guvernului maghiar față de invazia rusească.
Ungaria, spre deosebire de majoritatea aliaților săi din Uniunea Europeană și singura dintre vecinii Ucrainei ce fac parte din UE, a refuzat să furnizeze Kievului arme sau să permită transferul acestora peste granițele sale.
Guvernul maghiar s-a opus, de asemenea, în mod activ impunerii de sancțiuni împotriva importurilor de energie din Rusia, argumentând că acest lucru ar afecta profund economia sa.
Această abordare l-a determinat vineri pe Zelenski să facă un apel direct către premierul naționalist maghiar, Viktor Orban, considerat pe scară largă ca cel mai apropiat aliat al Kremlinului din Uniunea Europeană, să adopte o poziție mai clară asupra războiului și astfel să-i sprijine pe ucraineni.
La alegerile din Ungaria de duminică, Orban vizează obținerea celui de-al patrulea mandat consecutiv în cadrul unor alegeri despre care sondajele sugerează că vor fi cele mai strânse de când acesta a preluat puterea în 2010.
Pe parcursul guvernării de 12 ani, Executivul lui Orban a creat legături economice și diplomatice profunde cu regimul Putin și a adâncit dependența Ungariei de combustibilii fosili și tehnologia energiei nucleare rusești.
Partidul lui Viktor Orban s-a proclamat garant al păcii și securității Ungariei, în timp ce a pretins în mod fals că partidele de opoziție vor să implice Ungaria într-un conflict în numele Ucrainei.
Miercuri, Szijjarto a susținut că ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, l-a contactat pe ambasadorul ucrainean la Budapesta pentru a discuta despre cum pot fi influențate alegerile din Ungaria.
Szijjarto a sugerat, din nou, fără să furnizeze dovezi, că partidele de opoziție care încearcă să-l învingă pe Orban au promis că vor furniza Ucrainei arme și că vor opri importurile de gaze și petrol rusești dacă vor fi alese.
Dar vorbind miercuri pentru publicația Evropeiska Pravda, Kuleba a negat acuzațiile.
„Spre deosebire de comportamentul Ungariei cu privire la Ucraina, nu ne-am amestecat niciodată în afacerile interne ale Ungariei și mai ales înainte de alegeri. Este păcat să vedem cum, de dragul unui avantaj pre-electoral pe termen scurt, ministrul Szijjarto este pregătit să se gândească la prostii și să ne distrugă relația pe care am construit-o atât de mult timp”, a zis acesta. (sursa: AICI)