vineri, aprilie 19, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInstantaneu PoliticMinistrul german al Economiei: Nu vom impune un embargo instantaneu asupra energiei...

Ministrul german al Economiei: Nu vom impune un embargo instantaneu asupra energiei rusești!

Berlinul nu va impune un embargo instantaneu asupra energiei rusești, în pofida atrocităților comise de Rusia în Ucraina, spune ministrul german al Economiei, Robert Habeck.

Pe de altă parte, Habeck precizează că cea mai mare economie a UE lucrează pentru a se decupla de energia din Rusia.

„Lucrăm la un embargo, cu măsuri care în fiecare zi îl rănesc pe Putin. Suntem pe drumul cel bun, iar săptămâna aceasta vom face mai multe progrese”, declară acesta.

„Lucrăm la independența față de petrolul, cărbunele și gazele din Rusia”, adaugă acesta.

Habeck mai precizează că înainte de invazia rusească din Ucraina, 35% din petrolul Germaniei provenea din Rusia, iar acum procentul este în jur de 25%. Într-o declarație anterioară, Habeck a spus că, de la momentul începerii războiului din Ucraina, dependența Germaniei de gazul rusesc a scăzut de la 55% la 40%. (sursa: BBC)

Germania s-ar confrunta cu o „recesiune substanțială” dacă livrările de gaz rusesc se opresc, potrivit unuia dintre cei mai înalți oficiali germani din domeniul bancar, Christian Sewing.

„Războiul Rusiei împotriva Ucrainei și COVID-19 afectează economia germană”, a declarat luni Sewing, președintele Asociației Băncilor Germane.

„În cazul opririi livrărilor de gaz rusesc, situația s-ar agrava. O recesiune substanțială în Germania ar putea fi cu greu evitată”, a completat acesta.

Sewing, care este și CEO-ul Deutsche Bank, a prezis o reducere cu 2% a creșterii economiei germane în acest an, adăugând că „riscurile substanțiale” înseamnă că reducerea ar putea fi și mai mare.

„Acestea sunt în primul rând prețurile la energie. Sunt o povară pentru multe companii și consumatori. În ciuda măsurilor de sprijin ale Guvernului german, creșterea prețurilor sau blocajele iminente ale aprovizionării (cu energie – n.red.) ar putea încetini substanțial economia”, a avertizat Sewing. (sursa: CNN)

O reacție dură față de abordarea Germaniei a venit din partea premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, care a acuzat partea germană că a consolidat și consolidează puterea Rusiei.

Morawiecki a lansat acuzația în contextul apariției în presă și pe rețelele sociale a imaginilor înfiorătoare cu civili ucraineni ce au fost uciși de forțele rusești în zona orașului Bucha, aflat în apropierea Kievului.

„Politica Germaniei din ultimele decenii a determinat faptul că Rusia are astăzi puterea rezultată din monopolul vânzării de materii prime”, a spus Morawiecki luni.

Premierul a spus că acest mod „inadecvat” de a face politică ar trebui condamnat, întrucât „ne confruntăm astăzi cu crime groaznice”.

„Nu vocea oamenilor de afaceri germani sau a miliardarilor germani, care cu siguranță au încercat să împiedice luarea mai multor măsuri (împotriva Rusiei – n.red.), ar trebui să fie auzită astăzi la Berlin”, a spus Morawiecki.

„Vocile tuturor femeilor și copiilor nevinovați ar trebui să fie auzite de poporul german și de toți politicienii germani!”, a adăugat acesta.

Premierul Poloniei a acuzat-o, de asemenea, pe fostul cancelar german Angela Merkel că tace în aceste momente, în pofida rolului ei în ceea ce privește sprijinirea Rusiei de a-și dezvolta puterea. (sursa: AICI)

Sursa foto: AP Photo/Michael Sohn

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare