Deși mulți se așteptau ca Viktor Orban să nu mai beneficieze de o largă susținere în Ungaria, date fiind valorile tradiționale promovate într-un mod extremist și atitudinea premierului țării în raport cu războiul din Ucraina, se pare că situația a stat exact invers: Viktor Orban și-a asigurat chiar o majoritate absolută, de două treimi, în Parlamentul de la Budapesta.
Numărătoarea voturilor a demonstrat că în continuare populația din Ungaria sprijină politicile lui Orban, iar prezența la urne a fost impresionantă, apropiată de recordul din 2018. După numărarea a 98% dintre voturi, Viktor Orban a câştigat 53,1% din sufragii, față de 35,04% pentru opoziție, arată datele oficiale.
Un alt element care merită menționat despre alegerile din Ungaria este acela că în topul preferințelor populației de acolo a apărut un nou partid, de extremă dreaptă, care a obținut 7 mandate în Parlament și puțin peste 6% în alegeri. Partidul se numește Patria Noastră și ar avea, potrivit unor specialiști, un rol de a intensifica propaganda naționalistă care sprijină iliberalismul lui Orban.
În discursul susținut cu prilejul câștigării celui de-al patrulea mandat, Orban a specificat faptul că victoria lui este atât de mare, încât absolut nimeni n-o poate contesta.
„Dragi prieteni, am obţinut o victorie excepţională – o victorie atât de mare, încât probabil se poate vedea de pe Lună şi, în orice caz, cu siguranță, de la Bruxelles (…) Ne vom aminti această victorie până la sfârșitul vieții noastre, pentru că a trebuit să luptăm împotriva atâtor adversari: stânga locală, stânga internațională de pretutindeni, birocrații de la Bruxelles, toți banii și instituțiile imperiului Soros, presa internațională mainstream și, de asemenea, președintele ucrainean. Niciodată nu am avut atât de mulți adversari în același timp”, a spus Orban în fața susținătorilor săi și membrilor FIDESZ care s-au întâlnit duminică seara să-i celebreze victoria.
Câștigarea alegerilor de către Viktor Orban ridică serioase probleme unei Europe deja afectate de dictatura rusă și de metodele ei, dar pune probleme și României, care continuă să aibă, la granița ei, un vecin autocrat, obsedat de trauma Trianonului și de misiunea specială a Ungariei.
De ce e periculos un astfel de comportament pentru Europa? Păi o să-l cităm pe adversarul tradițional al lui Orban, George Soros (fost patron al lui Orban în tinerețea lui) care afirma într-un interviu pentru The New York Review of Books că Orban atacă Uniunea Europeană din interior, iar Putin din exterior și că ambii vor să inverseze subordonarea suveranității naționale pentru a schimba balanța de putere.
Și așa ajungem la relația cu Rusia și, mai exact, cu Vladimir Putin. Orban nu s-a ferit niciodată să facă un titlu de fală din relația bună cu președintele Rusiei, el adoptând o atitudine critică față de Uniunea Europeană atunci când s-a pus problema sancționării Rusiei ca urmare a anexării Crimeei.
Acum, în contextul războiului din Ucraina, Orban se manifestă din nou ca un veritabil suporter al măcelului. A declarat deschis, după cum știm, că nu e treaba NATO să intervină în limitarea agresiunii Rusiei.
Sursă foto: Viktor Orban, Facebook