joi, aprilie 25, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneACUZAȚII GRAVE: PNL și PSD și-au dat mâna pentru preluarea abuzivă a...

ACUZAȚII GRAVE: PNL și PSD și-au dat mâna pentru preluarea abuzivă a patrimoniului CECCAR

Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) face acuzații grave la adresa parlamentarilor PNL și PSD, care au scos din sertarele Comisiei pentru Buget și Finanțe o inițiativă legislativă, la care au adăugat, sub anonimat, amendamente noi ce ar putea duce la sechestrarea patrimoniului CECCAR.

Acuzațiile sunt făcute prin intermediului unui comunicat al CECCAR, care susține că demersul s-a făcut în mod ciudat și fără o consultare prealabilă a factorilor afectați de inițiativa legislativă, cu o rapiditate ieșită din comun. Mai mult, experții contabili spun că forma inițială a proiectului de lege cuprindea strict articole necesare desfășurării profesiei lor, însă noile amendamente pot fi serios bănuite de a avea un caracter neconstituțional și abuziv.

Potrivit comunicatului, amendamentele introduse pot duce la pierderea independenței expertului contabil judiciar, prin „restrângerea nejustificată, printr-o măsură pur administrativă, a activităților pe care experții contabili le pot desfășura din anul 1994 (anul reînființării corpului profesional) în materie de expertiză contabilă judiciară, fără a exista o modificare la nivelul competențelor necesare.”

Ei explică un fapt grav și anume că, dacă mâine acest proiect ar intra în vigoare, multe dintre expertizele aflate pe rol decad ca probe și acest lucru poate avantaja pe unii. De fapt, noile reglementări pot conduce la situații în care decăderea probei în anumite dosare să rezolve într-un anumit fel cauza respectivă, la fel cum există expertize în dosare aflate la poliție, DIICOT, parchete, iar reluarea expertizei poate conduce la prescrierea faptelor.

Comunicatul CECCAR susține că s-ar urmări crearea unui sistem de control etatist asupra activităților desfășurate de experții contabili, inclusiv în domeniul expertizelor contabile judiciare, asupra patrimoniului actual al profesiei contabile și asupra gestiunii fluxurilor financiare semnificative ale organismului profesional.

Încercarea de a institui prin lege un mecanism de intervenție a statului, chiar și pe o perioadă limitată, în gestiunea unui patrimoniu PRIVAT și activitatea profesională a unei profesii liberale, care ar trebui, teoretic, să continue să fie exercitată în mod independent, va avea implicații majore asupra statutului real al profesiei contabile de profesie liberală.  Vor fi implicații majore asupra sistemului judiciar, unde reprezentanți ai diferitelor profesii liberale sunt implicați ca experți judiciari. Practic, acest mecanism, dacă ar fi promovat la rang de reglementare, va ANULA definitiv statutul de profesie liberală în România, permițând puterii executive a statului să intervină în preluarea abuzivă a guvernanței organismelor profesionale și a gestionării patrimoniilor PRIVATE ale acestora.  Acest mecanism plasează activitatea profesională într-o relație de subordonare etatizată, de plano incompatibilă inter alia cu exigența imparțialității cerute liber-profesioniștilor, mai ales dacă aceștia sunt implicați în expertize judiciare.”, se arată în comunicat.

Sistemul de supraveghere urmează a fi implementat prin intermediul unei autorități aflate în subordinea Ministerului Finanțelor și, spun experții contabili, se preia controlul direct prin înlocuirea cu un administrator din partea unei autorități publice a peste 200 de mandate aferente structurilor de conducere locală și centrală, democratic alese prin votul membrilor CECCAR.

Se vizează, totodată, sechestrarea patrimoniului CECCAR, prin preluarea abuzivă a administrării acestuia, prin numirea unui administrator de către stat care să înlocuiască mandatele deținute de membrii forurilor de conducere, aleși în mod democratic de către membrii CECCAR. Astfel, proprietarii de drept sunt lipsiți de libertatea de a dispune de propriul patrimoniu după regulile stabilite de către aceștia, puse în practică de reprezentanții legal desemnați de aceștia. Considerăm că aceasta este practic o naționalizare disimulată și această modificare afectează un drept constituțional al membrilor CECCAR – dreptul la proprietate privată.  Amendamentele propuse aduc grave prejudicii materiale și morale membrilor CECCAR – proprietarii de drept ai patrimoniului, implicit organismului profesional.”, se mai susține în comunicat.

 

 

 

REDACTIA
REDACTIAhttps://investigatoria.ro/
Investigatoria este un site on-line de investigație, reportaje și știri cu acoperire națională, care își propune să aducă în România conceptul de “jurnalism constructiv “. Practic, el pune laolaltă problema și soluția ei, astfel încât să genereze schimbare autentică în societate. Încă de la început, publicația a abordat subiecte dificile care au avut impact nu doar la nivelul traficului, ci și la nivelul efectelor. S-au scris investigații din domeniul traficului de persoane, fraudelor din fonduri europene, spălării de bani, corupției și traficului de influență. Pe termen lung, Investigatoria își propune, așa cum susține și prin motto, să pună realitatea sub lupă și să dea un cadru inovativ de înțelegere a lumii, exact așa cum e ea: cu lumini și umbre.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare