vineri, aprilie 26, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInstantaneu PoliticEfectul sancțiunilor impuse de Occident: Rușii se îmbulzesc în farmacii pentru a-și...

Efectul sancțiunilor impuse de Occident: Rușii se îmbulzesc în farmacii pentru a-și face provizii de medicamente

Pe fondul sancțiunilor impuse de Occident, rușii au intrat în panică și s-au îmbulzit în farmacii pentru a-și face provizii de medicamente, golind în câteva săptămâni stocurile ce erau destinate pentru o perioadă de cel puțin 1 an.

„Nicio singură farmacie din oraș nu are acest medicament acum”, a declarat pentru Associated Press o localnică din Kazan la sfârșitul lunii martie în legătură cu un diluant de sânge de care tatăl ei are nevoie.

Experții și autoritățile sanitare din Rusia spun că penuria de medicamente este temporară – din pofida achizițiilor ce s-au produs pe fondul panicii și a dificultăților logistice cu care s-au confruntat furnizorii din cauza sancțiunilor -, dar unii rămân îngrijorați că medicamentele de înaltă calitate vor continua să dispară de pe piața rusă.

„Cel mai probabil vor fi lipsuri. Cât de catastrofal va fi, nu știu”, a spus dr. Alexey Erlikh, șeful unității de terapie intensivă a departamentului de cardiologie din Spitalul nr. 29 din Moscova și profesor la Universitatea de Medicină Pirogov din Moscova.

Rapoartele conform cărora rușii nu au putut găsi anumite medicamente în farmacii au început să apară la începutul lunii martie, la scurt timp după ce Moscova a declanșat războiul împotriva Ucrainei, iar sancțiunile ample au izolat Rusia din ce în ce mai mult pe scena internațională.

Patient’s Monitor, un grup pentru drepturile pacienților din regiunea rusă Daghestan de la Marea Caspică, a început să primească plângeri în a doua săptămână a lunii martie.

Ziyautdin Uvaysov, șeful grupului, a declarat pentru AP că a verificat personal cu mai multe farmacii de stat din regiune disponibilitatea celor mai căutate medicamente și „nu aveau un număr mare dintre acestea”.

Uvaysov a adăugat că, atunci când a întrebat când vor fi reaprovizionate stocurile, farmaciile au răspuns că „nu este clar când vor fi”.

Vrachi.Rf, una dintre cele mai mari comunități online pentru angajații sistemului medical din Rusia, a chestionat peste 3.000 de medici la jumătatea lunii martie, iar aceștia au transmis că s-au confruntat cu lipsa a peste 80 de medicamente: medicamente antiinflamatoare, gastrointestinale, antiepileptice, anticonvulsivante, dar și antidepresivele, respectiv antipsihoticele.

Mai multe persoane din diferite orașe ce au fost contactate de AP la sfârșitul lunii martie au spus că au petrecut zile întregi căutând anumite medicamente pentru tiroidă, tipuri de insulină sau chiar un sirop popular pentru ameliorarea durerii pentru copii. Unii au spus că nu le-au putut găsi deloc.

„Pacienții pe care îi tratez nu mai au unele medicamente pentru tensiunea arterială. Și unii medici pe care îi cunosc raportează probleme cu anumite medicamente foarte scumpe și foarte importante utilizate în anumite proceduri chirurgicale”, a spus Erlikh.

Ministrul rus al Sănătății, Mihail Murașko, a dat în repetate rânduri asigurări că disponibilitatea medicamentelor nu este o problemă în țară și a pus orice penurie pe seama achizițiilor făcute în masă pe fondul panicii. Acesta a mai precizat că cererea pentru anumite medicamente a crescut de zece ori în ultimele săptămâni și i-a îndemnat pe ruși să nu mai facă stocuri de medicamente.

Experții sunt de acord că achiziționarea pe fondul panicii a jucat un rol în crearea penuriei de medicamente.

„Oamenii s-au grăbit să se aprovizioneze și, în unele cazuri, proviziile care trebuiau să dureze un an sau un an și jumătate au fost cumpărate în decurs de o lună”, a declarat pentru AP Nikolay Bespalov, unul dintre directorii companiei de analiză RNC Pharma.

Bespalov a subliniat, de asemenea, problemele logistice care au apărut la începutul crizei. În timp ce marile companii farmaceutice occidentale s-au angajat să nu retragă medicamentele vitale de pe piața rusă, sancțiunile au retras băncile-cheie ale Rusiei din sistemul SWIFT, ceea ce a împiedicat plățile internaționale. De asemenea, zeci de țări au oprit traficul aerian cu Rusia, perturbând lanțurile de aprovizionare.

Expertul a subliniat că problemele logistice au fost în mare măsură rezolvate, dar cumpărăturile efectuate din motive de panică, provocate de temerile că firmele străine vor opri livrările, ar putea continua să alimenteze penuria pentru o perioadă.

„În mod clar, până când emoțiile se vor calma, problema va continua”, a spus Bespalov.

Site-urile locale de știri – de la Vladimir, chiar la est de Moscova, până în regiunea Kemerovo din Siberia – au raportat lipsuri în cazul mai multor medicamente în ultimele zile ale lunii martie.

Cu toate acestea, organul de supraveghere al sănătății din Rusia, Roszdravnadzor, a declarat vineri că „situația de pe piața medicamentelor revine treptat la normal, cumpărarea de produse farmaceutice pe fondul panicii fiind în scădere”. (sursa: Euronews)

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare