vineri, aprilie 26, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInstantaneu PoliticProtest inedit în 4 locații din centrul Moscovei menit să aducă în...

Protest inedit în 4 locații din centrul Moscovei menit să aducă în atenția poporului rus masacrul de la Bucha

Ținând cont de dezinformările propagate sistematic de „presa” Kremlinului cu privire la ceea ce se întâmplă în Ucraina și de legislația abuzivă implementată de regimul Putin pentru a reprima orice formă de opoziție, fiecare protest desfășurat în Rusia capătă o importanță aparte, fiind printre puținele căi prin care cetățenilor ruși li se poate atrage atenția despre atrocitățile comise de armata lor în țara vecină.

Astfel, în semn de protest față de atrocitățile comise de forțele rusești în orașul ucrainean Bucha, un artist rus a recreat imaginea unui bărbat mort găsit pe stradă în respectiva localitate. Bărbatul rus, al cărui nume nu-l cunoaștem, s-a întins marți dimineață pe stradă, cu fața în jos și mâinile legate la spate, această formă de protest desfășurându-se în 4 locații din centrul Moscovei. 

 

Cadavre găsite în Bucha după plecarea forțelor rusești / Sursa foto: Ronaldo Schemidt

Într-una dintre fotografii, artistul se află pe treptele unui parc din proximitatea Palatului de la Kremlin, sediul Guvernului rus fiind chiar în spatele protestatarului.

Spectacolul, intitulat „#Bucha – #Moscova”, are la bază una dintre cele mai emoționante fotografii din orașul aflat în apropierea Kievului, unde oficialii ucraineni au descoperit cel puțin 340 de cadavre de civili în urma retragerii forțelor rusești din oraș.

Rusia și-a negat vehement implicarea în orice crimă, acuzând Ucraina că a manipulat sau a regizat imaginile și filmările care au fost văzute în întreaga lume.

Protestele împotriva războiului din Rusia au fost rare de când Kremlinul a adoptat o nouă lege care presupune o pedeapsă grea cu închisoarea pentru oricine pune la îndoială „operațiunea specială” a Moscovei. Doar numirea „operațiunii speciale” drept „război” sau ridicarea unei coli goale de hârtie reprezintă în prezent fundamente suficiente pentru ca un rus să fie arestat.

Protestele stradale fiind în esență interzise, activiștii din toată țara au încercat să vină cu alte moduri mai creative de a protesta.
Una dintre cele mai vocale și organizate forțe împotriva războiului, Rezistența Feministă Anti-Război, a lansat o campanie intitulată „Mariupol5000” cu scopul de a așeza 5.000 de cruci și memoriale improvizate în toată țara în memoria celor uciși în urma asediului forțelor rusești din Mariupol.

Mișcarea a anunțat marți că a amplasat deja 500 de monumente improvizate în 37 de orașe rusești, de la cel mai vestic oraș Kaliningrad până la Vladivostok, iar memorialele vor comemora acum și victimele de la Bucha.

Fotografiile cu cruci de lemn cu pancarte pe care scrie „Bucha” sau „5.000 de oameni au fost uciși în Mariupol” au fost distribuite pe rețelele sociale.

„Fiecare curte din Rusia ar trebui să primească un memorial ca acesta. Trebuie să folosim toate metodele de protest disponibile!”, a transmis organizația într-un comunicat. (sursa: The Telegraph)

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare