Mai mulți profesori din cadrul Universității București, printre care decanul Facultății de Științe Politice, Cristian Preda, lansează un apel public de solidarizare cu jurnalista de investigații Emilia Șercan, care a devenit ținta constantă a unor de campanii intimidare după ce a dezvăluit o serie de date ce relevă că premierul Nicolae Ciucă a plagiat în teza de doctorat.
Redăm textul apelului lansat de reprezentanții Universității București:
„Lansez, alături de 4 colegi din UB, un apel la solidaritate cu colega noastră de la Jurnalism, Emilia Șercan.
Dacă doriți să semnați apelul, vă rog să-i scrieți Danei Jalobeanu la [email protected]
Iată textul:
Alături de Emilia Șercan.
Noi, semnatarii acestui apel, ne solidarizăm cu colega noastră de la Facultatea de Jurnalism și Științele comunicării a Universității din București, doamna Emilia Șercan. Ea este de multă vreme ținta unor campanii de intimidare, încă de când a început să acționeze nu doar ca avertizor de integritate și voce esențială a cultivării eticii academice, cât mai ales ca ziarist de investigații preocupat de asanarea morală a imposturii în societatea românească. Atacurile la adresa colegei noastre s-au înmulțit în ultima vreme, mai ales după ce ea a dat publicității analiza detaliată a tezei de doctorat a domnului Nicolae Ciucă. Conform analizei doamnei Șercan, cel puțin 42 de pagini din teza de doctorat analizată sunt suspecte de un potențial plagiat. Această analiză a intrat în atenția organelor abilitate. Sperăm ca ea să fie rapid analizată mai departe de Consiliul Național de Atestare Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), organismul care să formuleze și verdictul în acest caz.
Între timp, însă, nu putem să asistăm fără reacție la modul în care colega noastră este supusă unor amenințări și presiuni. Am citit cu tristețe și revoltă articolul publicat de colega noastră în Press One, articol care documentează nu doar amenințări, ci și o reacție total inadecvată a instituțiilor îndrituite să apere cetățeanul în fața infractorilor. Felul în care au reacționat autoritățile la plângerile repetate ale doamnei Șercan ridică mari semne de întrebare pentru întreaga noastră comunitate academică și pentru siguranța oricărei voci universitare care iese în evidență, în lupta împotriva corupției din lumea românească.
Emilia Șercan este un model pentru mulți dintre noi. Suntem alături de ea și privim cu îngrijorare și foarte mare atenție desfășurarea evenimentelor, cerând autorităților statului să protejeze libertatea de exprimare și siguranța cetățenilor României.
Suntem, atât individual, cât și colectiv, împreună cu Universitatea din care facem parte, alături de Emilia Șercan.
Conf. Dana Jalobeanu, Facultatea de filosofie, UB
Prof. Cristian Preda, decan Facultatea de Științe Politice, UB
Conf. Cătălin Avramescu, Facultatea de Științe Politice, UB
Lect. Cătălin Cioabă, Facultatea de Filosofie, UB
Prof. Vlad Alexandrescu, Facultatea de Limbi Străine, UB”.
Jurnalista Emilia Şercan a acuzat autoritățile statului că au orchestrat o operațiune de kompromat împotriva sa după ce a dezvăluit că teza premierului Nicolae Ciucă este plagiată. Aceasta a afirmat că în decurs de o lună a fost vizată de trei acțiuni distincte de amenințare, defăimare și intimidare și că una dintre acestea a fost făcută, potrivit probelor pe care le deține, cu complicitatea unor persoane din instituții ale statului. Publicația INVESTIGATORIA a purtat un dialog pe marginea acestei povești sordide cu jurnalista Emilia Șercan, într-o încercare de a înțelege dacă democrația din România alunecă pe o pantă periculoasă și de a elucida metodele pe care jurnaliștii le mai au la îndemână astăzi pentru a se proteja de astfel de acțiuni, absolut condamnabile. (citiți AICI interviul acordat de Emilia Șercan pentru INVESTIGATORIA)