vineri, aprilie 19, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInstantaneu PoliticCetățenii din estul Ucrainei, avertizați de la Kiev să evacueze de urgență...

Cetățenii din estul Ucrainei, avertizați de la Kiev să evacueze de urgență zona, însă o parte dintre aceștia pleacă urechea doar către propaganda Kremlinului

Vicepremierul Ucrainei, Iryna Vereșciuk, i-a avertizat pe ucrainenii aflați în estul țării să evacueze respectivele zone cât mai repede posibil, însă aceste apeluri sunt privite cu reticență de persoanele nostalgice după epoca sovietică ce-și iau informațiile din „presa” controlată de Kremlin.

Iryna Vereșciuk a precizat că liderii militari din regiunile Harkiv, Donețk și Lugansk le cer localnicilor să încerce să plece și transmit că fac tot posibilul pentru ca acest lucru să se întâmple „într-un mod organizat”.

Dacă oamenii nu pleacă, a precizat aceasta, atunci s-ar trezi în curând sub bombardamente.

Rusia a declarat că își reorientează operațiunile militare spre zona Donbasului, care cuprinde atât Donețk, cât și Lugansk. (sursa: AICI)

Cu toate acestea, BBC relatează într-un reportaj că unele persoane din estul Ucrainei, mai ales cele în vârstă, cred că Zelenski este de vină pentru atrocitățile ce se petrec, ceea ce prezintă riscul ca avertismentele lansate de Kiev să nu fie luate în seamă: „Mii de oameni care locuiesc în Donbas, în estul Ucrainei, fug spre vest, în timp ce Rusia își intensifică ofensiva.

Mai există câteva semne de viață în satele și orașele prin care călătorim în această regiune din estul Ucrainei – dar aceste zone se golesc rapid.

Am vizitat orașul Lysychansk, la aproximativ o milă de linia frontului. Este una dintre multele zone rezidențiale care au fost lovite de artileria rusă în ultimele zile.

Încă se auzea zgomotul ocazional al artileriei în depărtare.

Un soldat ucrainean ne-a condus pe străzile în mare parte pustii până la un adăpost subteran.

Înăuntru, într-o cameră mohorâtă, am vorbit cu două bătrâne, care încercau să se încălzească în fața unui șemineu electric.

I-am întrebat despre cine credeau că este responsabil pentru bombardarea orașului lor – în mod uimitor, nu au dat vina pe Rusia sau pe președintele Vladimir Putin. Ele au crezut că situația lor sumbră era din vina Ucrainei și a președintelui Volodimir Zelenski.

Femeile, care crescuseră în epoca sovietică, păreau să împărtășească nostalgia lui Putin pentru trecut.

Traducătorul nostru a explicat că probabil acestea au crezut ceea ce au văzut și auzit în presa de stat rusă.

Acesta nu a fost punctul de vedere al tuturor cu care am vorbit, dar evidențiază legăturile mai strânse ale Ucrainei de Est cu Rusia – precum și o divizare între generații”. (sursa: AICI)

Forțele rusești continuă să bombardeze orașele din estul și sudul Ucrainei și să lovească alte ținte cu rachete. În Harkiv au avut loc bombardamente intense în ultima noapte.

Au existat, de asemenea, atacuri de artilerie în anumite părți din regiunile Lugansk și Donețk, unde cel mai probabil se vor intensifica luptele în săptămânile următoare, pe măsură ce Rusia își regrupează forțele.

Potrivit Statului Major al Forțelor Armate Ucrainene, Rusia a vizat poziții ale armatei ucrainene și infrastructura civilă în Borivske, Novoluhanske, Solodke, Marinka și Zolota Nyva – în regiunile de est Lugansk și Donețk.

Forțele rusești și-au continuat, de asemenea, ofensiva împotriva Mariupolului, pe care l-au blocat și bombardat fără încetare de peste o lună. Cea mai recentă actualizare a informațiilor de la Ministerul Apărării din Marea Britanie transmitea că situația umanitară din oraș se „înrăutățea”.

„Majoritatea din cei 160.000 de locuitori ai orașului nu au lumină, comunicații, medicamente, căldură sau apă. Forțele rusești au împiedicat accesul umanitar”, au precizat oficialii britanici.

De asemenea, Rusia a distrus un depozit de petrol în apropierea orașului Dnipro și a lovit ținte în regiunea Vinnytsia din centrul Ucrainei și Radekhiv în vest. (sursa: AICI)

 

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare