marți, aprilie 16, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneOlguța Vasilescu a umplut Parcul Romanescu cu nimfe de toată... groaza

Olguța Vasilescu a umplut Parcul Romanescu cu nimfe de toată… groaza

Unul dintre cele mai apreciate parcuri din România se află la Craiova, Parcul Romanescu fiind una dintre atracțiile principale ale orașului, atât pentru turiști, cât și pentru localnici. Pentru a-l face, probabil, mai celebru, Olguța Vasilescu, primarul orașului, a umplut parcul cu niște nimfe, care nu sunt, totuși, caracterizate, de atributele armoniei și frumuseții, pentru că ele sperie, mai degrabă, trecătorii.

Parcul Romanescu din Craiova este monument istoric, construit la inițiativa primarului Nicolae P. Romanescu și realizat după planurile arhitectului francez Edouard Redont. Planurile parcului au fost medaliate cu aur în anul 1900, la Expoziția Universală de la Paris, iar construcția parcului a durat doi ani. Este considerat cel mai mare parc natural din estul Europei, iar, ca întindere, se află pe locul doi în România, aproximativ 90 de ha, după Parcul Herăstrău.

Crezând, probabil, că poate face mai mult pentru frumusețea parcului decât arhitectul de talie mondială care l-a gândit, Olguța Vasilescu a decis să vopsească copacii în culori necaracteristice și să amplaseze în parc, în zonele acoperite de apă, niște statuete în formă de nimfe.

Practic, „nimfele” Olguței Vasilescu sunt niște veritabile probe de kitsch, care nu fac altceva decât să dea unor zone ale parcului Romanescu un aspect ieftin. Nu mai spunem că trecătorii se declară îngroziți de respectivele statui amplasate în zone care, până acum, erau extrem de frumoase. Oamenii sunt și  mai îngrijorați de faptul că primarul Craiovei a promis că are și alte surprize pentru parc. De altfel, în această perioadă se fac și demersuri pentru a o determina pe Vasilescu să retragă statuile și să lase parcul în starea lui firească.

Consilierii locali din partea USR (Cezar Drăgoescu, Eduard Alexandru Cîrceag, Cosmin Teodorescu, Lucian Săuleanu și Manuel Bartoi) au solicitat deja primarului Craiovei să retragă aceste statui din Parcul ”Nicolae Romanescu”, Mai mult, ei vor să știe dacă lucrările care se execută în parc au avizul necesar din partea Ministerul Culturii.

Administrația locală PSD nu știe să gestioneze un monument istoric de o asemenea valoare, unul dintre cele mai reprezentative monumente de arhitectură peisagistică din România. Amintim că în 2019 administrația montase panouri solare pe podul suspendat din parc, monument istoric construit în 1903, după care le-a dat jos.”, susține USR printr-un comunicat public.

Iar cei de la USR nu sunt singurii care au sesizat urâtul nou apărut în cel mai mare parc al orașului. Și Asociația Craiova Noastră a transmis un comunicat de presă în care solicită oprirea vopsirii trunchiurilor de copaci din parc în culori vii și nenaturale, precum și oprirea de îndată a acestor elemente de decor, care dau un aspect ieftin parcului.

Mai mult, Asociația cere și deschiderea unei anchete cu privire la intervențiile făcute de Primăria Craiova în acest parc important.

Parcul Nicolae Romanescu a fost o bijuterie de arhitectură peisajeră, nu degeaba fiind inclus și în Lista Monumentelor Istorice. Din nefericire, această calitate nu l-a păzit de puseurile gospodărești care o încearcă pe doamna Olguța Vasilescu, ultimele intervenții, respectiv amplasarea de statui fără valoare artistică și vopsirea rădăcinilor copacilor fiind ultimele exemple în acest sens. Dintr-un reper al orașului, parcul tinde să devină o scenă în care kitsch-ul se revarsă din belșug batjocorind proiectul lui Édouard Redont, deși fusese premiat la Expoziția Universală de la Paris . Asociația Craiova Noastră protestează față de aceste noi acțiuni de urâțire a parcului și cere Direcției de Cultură a Județului Dolj să deschidă o anchetă cu privire la intervențiile făcute în parc fără a se respecta prevederile Legii 422/2001 privind protecția monumentelor istorice.
Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare