vineri, martie 29, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneRadiografia primului tur al prezidențialelor din Franța: Macron pleacă cu un plus...

Radiografia primului tur al prezidențialelor din Franța: Macron pleacă cu un plus în fața extremistei Le Pen, primind susținerea a 4 contracandidați

Președintele francez Emmanuel Macron e favorit pentru a câștiga turul al doilea al alegerilor prezidențiale din 24 aprilie, dar se va confrunta cu o Marine Le Pen și mai amenințătoare decât în 2017. Bătălia se dă în următoarele 2 săptămâni pe electoratul candidaților pierzători din primul tur al prezidențialelor.

Prezentăm în cele ce urmează concluziile unei analize realizate de Euronews cu privire la primul tur al alegerilor prezidențiale, cât și detalii despre susținerea pe care au primit-o cei doi candidați din partea concurenților din primul tur.

Avem un concurs repetat între Macron și Le Pen, dar de data aceasta e o cursă mai dură

Încă o dată, Emmanuel Macron se va confrunta cu liderul de extremă dreaptă Marine Le Pen, în runda prezidențială de pe 24 aprilie, într-o repetare a concursului din 2017, dar într-o cursă mult mai strânsă decât acum cinci ani.

Macron a terminat pe primul loc duminică, cu un scur de aproximativ 27,6%, potrivit cifrelor furnizate luni de Ministerul de Interne în urma numărării a 97% din voturi, acesta fiind urmat de Le Pen pe locul doi, cu 23,4%. Ei sunt cei doi ce s-au calificat pentru turul doi al alegerilor prezidențiale.

Câțiva candidați, printre care socialista Anne Hidalgo și conservatoarea Valérie Pécresse, au spus că îl vor sprijini pe Macron în turul doi pentru a „bloca extrema dreapta”, invocând în același timp diferențele de abordare pe care le au față de președintele în exercițiu.

Macron a recunoscut în discursul său că știa că unii, care nu-i susțin politicile, îl vor vota doar pentru a o bloca pe Marine Le Pen.

Atât Macron, cât și Le Pen și-au depășit rezultatele primului tur din 2017. Un sondaj al Ifop Opinion a proiectat o cursă mult mai strânsă decât în 2017 în turul al doilea din 2022, Macron urmând să ia un scor de aproximativ 51%, iar Le Pen 49%, deși un alt sondaj, al Ipsos France, sugerează o marjă mai largă de victorie, Macron urmând să câștige alegerile cu un scor de 54%. Acum cinci ani, Macron a luat două treimi din voturi, învingând-o pe Le Pen cu 66%.

„Cele două săptămâni de campanie care urmează vor fi extrem de grele: vor trebui să compenseze lipsa de campanie pe care am experimentat-o până acum”, a declarat Tara Varma, șefa biroului de la Paris al Consiliului European pentru Relații Externe.

Jean-Luc Mélenchon termină pe locul trei

Liderul de extremă stângă, Jean-Luc Mélenchon, termină pe locul trei, cu un rezultat cu câteva puncte mai mare decât cel obținut în alegerile din 2017. Cifrele de luni dimineață îl plasează pe acesta cu 1,5% în spatele lui Le Pen, având un scor de 21,95%.

Deputatul francez în vârstă de 70 de ani a urcat în sondajele de dinainte de primul tur și probabil a atras un anumit sprijin din partea candidatului Verzilor Yannick Jadot, care a câștigat mai puțin de 5% din voturi, respectiv din partea lui Anne Hidalgo, candidata Partidului Socialist care a primit aproximativ 1,74% din voturi, conform cifrelor de luni.

„Partidul lui Melenchon este într-adevăr genul lui de creație personală. Iar el a precizat că nu va candida din nou la președinție peste cinci ani. Deci întrebarea este ce se va întâmpla cu mișcarea sa?”, a spus Douglas Webber, profesor emerit de științe politice la INSEAD.

„Va fi cineva care să-i ia locul? Sau susținătorii săi se vor îndrepta către alte mișcări politice? Stânga este în proces de reconstrucție radicală și unde se va termina acest proces este foarte greu de prevăzut”, a mai zis acesta.

Alexis Corbière, purtătorul de cuvânt al lui Jean-Luc Mélenchon, a declarat că acum există trei forțe politice majore în Franța. El a adăugat că liderul de extremă stânga, Mélenchon, care a terminat pe locul al treilea, ar fi putut accede în turul doi al alegerilor.

„Vreau să le mulțumesc tuturor celor care ne-au votat, acum trebuie să rămânem împreună”, a spus el.

Stânga și dreapta tradițională din Franța „s-au prăbușit aproape complet”

Tradiționalul Partid Socialist de stânga din Franța și republicanii de dreapta au avut cele mai scăzute rezultate din istorie, socialista Anne Hidalgo primind sub 2% din voturi, iar conservatoarea Valérie Pécresse obținând sub 5% din voturi în primul tur.

Cele două partide politice dominante din Franța „s-au prăbușit aproape complet la nivel național”, a spus Webber.

Paul Bacot, profesor emerit la Sciences Po Lyon, a spus că rezultatele socialiștilor și republicanilor, precum și cele ale verzilor și comuniștilor au fost „catastrofale” inclusiv din punct de vedere financiar, deoarece la finalul numărătorii voturilor vor avea sub 5%. Asta înseamnă că banii cheltuiți pentru campaniile lor nu vor fi rambursați.

Tara Varma, de la Consiliul European pentru Relații Externe, a mers puțin mai departe, afirmând că cele două partide sunt acum „moarte”, adăugând că „o reconfigurare completă a politicii franceze este pe cale să aibă loc. A început în 2017, dar acum se va realiza”.

Verzii nu au reușit să-și depășească rezultatele din 2002

Verzii au fost la un procent distanță de a depăși recordul din 2002 privitor la alegerile prezidențiale, atunci când candidatul Noel Mamère a câștigat 5,25% din voturi.

„Pentru oricine care e îngrijorat de viitorul planetei și schimbările climatice, respectiv de încălzirea globală, rolul relativ invizibil jucat de problemele de mediu în campania electorală din primul tur, respectiv rezultatele destul de slabe ale candidatului verde Yannick Jadot sunt cu siguranță destul de deprimante și preocupante”, a spus. Webber.

Purtătoarea de cuvânt a lui Jadot, Mélanie Vogel, a declarat săptămâna trecută pentru Euronews că următorul președinte francez ne-ar putea „permite să ne îndreptăm către o lume în care se poate trăi sau o lume de netrăit”.

După alegerile de duminică, o altă purtătoare de cuvânt a lui Jadot, Delphine Batho, a declarat pentru France Inter că „ecologia politică trebuie să se schimbe în mod clar pentru a nu mai fi văzută doar ca un denunțător”, ci ca o mișcare „capabilă să-și asume responsabilitățile”.

De asemenea, Verzii au lansat un apel pentru donații după ce nu au reușit să obțină 5% din voturi.

„Pentru a continua lupta, ecologiștii trebuie să strângă 2 milioane de euro până pe 15 mai 2022. Ecologismul are nevoie de tine! Donează!”, a transmis partidul Europe Ecology the Greens.

Alegătorii francezi se confruntă cu două programe foarte diferite

Webber a spus că există o nouă linie politică de conduită în Franța, care nu mai ține de diferendele dintre dreapta și stânga, ci mai degrabă vorbim despre o tabără „cosmopolită, liberală, internaționalistă” de partea lui Emmanuel Macron și o tabără „insulară, conservatoare naționalistă” de partea extremistei Marine Le Pen.

„Alegătorii francezi vor avea de făcut o alegere fundamentală între aceste două direcții”, a spus acesta.

Varma a completat faptul că cele două platforme prezentate de cei doi candidați au „viziuni foarte diferite asupra politicii europene și externe și asupra consecințelor ulterioare pentru suveranitatea europeană, apartenența la NATO, migrație”.

Mulți exponenți de la nivel politic le-au cerut alegătorilor francezi să-l susțină pe Emmanuel Macron, purtătoarea de cuvânt a Verzilor, Batho, declarând că „Franța nu poate, în 15 zile, să devină aliatul lui Vladimir Putin. Franța nu poate lăsa rasismul instituțional să preia puterea”.

Ea a spus că nu e un vot pentru Macron, ci un vot pentru Franța.

Rata ridicată de absenteism continuă să afecteze alegerile din Franța

Rata de absenteism din Franța a rămas din nou ridicată în cazul alegerilor prezidențiale, fiind în jur de 25,14%, potrivit cifrelor prezentate luni de Ministerul de Interne, cu 97%.

Deși nu a fost o rată record de absenteism pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, a fost una dintre cele mai mari rate de absenteism din 1965 încoace.

Câțiva tineri alegători francezi au declarat pentru Euronews înaintea alegerilor că nu cred în votul la alegerile prezidențiale.

Gaspard Hermann, un muncitor în construcții în vârstă de 24 de ani, a declarat pentru Euronews că majoritatea oamenilor votează împotriva unui candidat și nu pentru convingerile lor. El a mai precizat că simte că politicienii nu au vreo tangență cu nevoile de zi cu zi ale clasei muncitoare. (sursa: AICI)

Macron primește susținerea celor mai mulți dintre contracandidații din primul tur

În perspectiva turului doi al alegerilor prezidențiale, președintele francez Emmanuel Macron a primit duminică sprijinul candidaților socialiști, comuniști, verzi și conservatori, aceștia fiind învinși în primul tur. În schimb, Marine Le Pen a primit susținerea doar din partea extremistului de dreapta Éric Zemmour.

Ca sprijin pentru actualul președinte, candidatul Partidului Comunist Fabien Roussel, socialista Anne Hidalgo, Yannick Jadot de la Verzi și candidatul de dreapta al Les Républicains, Valérie Pécresse, au spus că îl vor vota pentru a preveni venirea la putere a liderului de extremă dreapta Marine Le Pen.

„Pentru ca Franța să nu cadă în ura tuturor împotriva tuturor, vă invit solemn să votați pe 24 aprilie împotriva extremei drepte a lui Marine Le Pen”, a spus Hidalgo.

Pécresse a avertizat despre „consecințele dezastruoase” în cazul în care Macron nu câștigă turul doi.

Candidatul francez de extremă stânga Jean-Luc Mélenchon le-a cerut pur și simplu susținătorilor săi să nu voteze pentru Le Pen în al doilea tur al alegerilor prezidențiale.

„Știm pentru cine nu vom vota niciodată… nu ar trebui să o susțineți pe Le Pen… nu trebuie să existe un singur vot pentru Le Pen în al doilea tur”, a spus Mélenchon într-un discurs adresat susținătorilor săi.

Dar Le Pen se poate baza pe sprijinul candidatului de extremă-dreapta Éric Zemmour, care le-a cerut duminică susținătorilor săi să o voteze, în pofida „dezacordurilor” pe care le are față de aceasta.

„Îmi invit alegătorii să voteze pentru Marine Le Pen”, a spus acesta, după ce a obținut 7% în primul tur al prezidențialelor.

„Am disensiuni față de Marine Le Pen”, dar ea se confruntă „cu un bărbat care a adus 2 milioane de imigranți” în Franța, a precizat acesta despre Macron.

Pe de altă parte, abordarea lui Zemmour a reușit s-o facă pe Marine Le Pen să pară frecventabilă, pozițiile acestuia fiind și mai extremiste. Analiștii atrag atenția pe de altă parte că Emmanuel Macron ar urma să o atace pe Le Pen pentru susținerea primită de aceasta din partea lui Zemmour. (sursa: AICI)

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare