joi, aprilie 25, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneAnaliză: Macron nu mai poate conta de data aceasta pe frontul anti-Le...

Analiză: Macron nu mai poate conta de data aceasta pe frontul anti-Le Pen în turul 2

Președintele Emmanuel Macron nu va putea conta pe tradiționalul front anti-extrema dreaptă al alegătorilor francezi în turul al doilea și va trebui să-și intensifice campania dacă dorește să o învingă pe Marine Le Pen, care și-a creat cu succes o imagine mult mai soft de data aceasta, atrage atenția publicația Reuters într-o analiză. 

La alegerile trecute la nivel național, regional și municipal, alegătorii de stânga și de dreapta s-au unit istoric pentru a bloca extrema dreaptă, un fenomen cunoscut sub numele de „frontul republican”.

În timp ce toți candidații mainstream, inclusiv cei ai partidului conservator Les Republicains și Socialist, și-au anunțat duminică susținerea pentru Macron, nu este clar că alegătorii vor ține cont de această îndrumare. Mai mult decât atât, scorurile candidaților mainstream de o singură cifră au fost atât de jalnice, încât sprijinul lor ar putea avea un impact minor.

„În cazul politicienilor, frontul republican se pune în mișcare. Rămâne de văzut dacă alegătorii îi vor urma”, a declarat Mathieu Gallard, șeful departamentului de cercetare al Ipsos Franța.

Un sondaj Ifop desfășurat în afara secțiilor de votare în timpul votului de duminică a prognozat că Macron va avea un scor de 51% în turul al doilea, ceea ce reprezintă un indiciu clar conform căruia „frontul republican” se prăbușește.

Complicând sarcina lui Macron, Le Pen a renunțat în mare măsură la retorica ei agresivă împotriva imigrației și a Uniunii Europene, concentrându-se mai mult pe problemele legate de costul vieții.

Un alt sondaj Ifop din martie a arătat că mai puțin de jumătate dintre francezi o consideră acum „înfricoșătoare” pe Marine Le Pen.

În discursul ei de duminică, ea s-a prezentat ca o figură unificatoare, care va vindeca „fracturile” sociale ale Franței și va opri presupusul „haos” cauzat de Macron, un fost bancher despre care a spus că întruchipează „puterea banilor” și, totodată, că a lucrat pentru cei puțini, abandonându-i pe restul francezilor.

Între timp, Macron nu are asigurați votanții de stânga.

Candidatul de pe locul trei, Jean-Luc Melenchon, i-a îndemnat pe alegători să nu o susțină pe Le Pen, dar nu și-a anunțat direct susținerea pentru Macron, ceea ce a crescut incertitudinea cu privire la modul în care cei 21% de alegători de extremă stânga vor proceda în turul al doilea.

Sondajele arată că mulți ar putea decide să absenteze.

„Politica lui Macron… a întărit extrema-dreaptă”, a declarat pentru Reuters votanta Lea Druet, în vârstă de 27 de ani, aflată la sediul de campanie al lui Melenchon. Ea a votat pentru Macron în 2017 și a spus că se va abține în ceea ce privește votul în turul al doilea din data de 24 aprilie.

Alți susținători de-ai lui Melenchon nu erau încă siguri.

„O să văd cum decurg următoarele două săptămâni. Dacă sondajele spun 49-51, în acel moment îl voi vota pe Macron”, a spus Guillaume Raffi, 36 de ani, un producător muzical din Montpellier.

Susținătorii lui Macron și cei care participă direct la campanie spun că liderul în exercițiu va trebui să petreacă mai mult timp făcând campanie pe teren decât a făcut-o în perioada premergătoare primului tur, dacă dorește să o contracareze pe Le Pen, care a profitat de furia cetățenilor împotriva creșterii costului vieții și de nemulțumirea profundă a acestora față de o elită ce pare îndepărtată de realitate.

Macron a recunoscut că a intrat în campanie prea târziu, deoarece s-a concentrat pe gestionarea consecințelor războiului din Ucraina.

„În turul doi, Emmanuel Macron va trebui să-și sufle mânecile puțin mai mult decât a făcut-o pentru primul”, a scris pe Twitter fostul ambasador al Franței la Washington, Gerard Araud.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare