sâmbătă, octombrie 5, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneUn profesor de istorie din Rusia care le-a spus elevilor adevărul despre...

Un profesor de istorie din Rusia care le-a spus elevilor adevărul despre războiul din Ucraina se pregătește să plece din țară până nu vor exista noi repercusiuni

Un profesor de istorie din Rusia care a avut curajul să se opună directivelor de la Kremlin de a-i învăța pe elevi narativele toxice cu privire la ceea ce se întâmplă acum în Ucraina și, mai mult decât atât, a ales să le spună acestora adevărul referitor la război, se pregătește să plece din țară până nu va fi prea târziu.

La câteva zile după începerea invaziei rusești din Ucraina, Andrei Shestakov a deschis un set de fișiere dintr-un grup de WhatsApp destinat profesorilor de istorie.

Fișierele, pe care Reuters le-a consultat, conțin zeci de pagini de documente și prezentări, precum și link-uri video ce reprezintă instrucțiuni despre ceea ce trebuie să li se spună adolescenților legat de cele întâmplate în Ucraina. Nu este clar cine a trimis fișierele pe acel grup, dar multe dintre documente poartă emblema Ministerului Educației din Moscova.

Materialul didactic include planuri de lecții în care se afirmă că soldații ruși care luptă în Ucraina sunt eroi, că actualii conducători ai Ucrainei au o cauză comună cu oamenii care au colaborat cu naziștii în al Doilea Război Mondial, că Occidentul încearcă să răspândească discordia în societatea rusă și că rușii trebuie să rămână uniți.

Shestakov a precizat că a consultat fișierele în timpul uneia dintre lecțiile sale. Bărbatul de 38 de ani a ținut să menționeze în acest context că înainte de a deveni profesor în ianuarie, a petrecut 16 ani ca ofițer de poliție, adăugând că a avut îndoieli tot mai mari în ultimii ani cu privire la dacă conducătorii Rusiei se ridicau la valorile pe care le invocau referitoare la democrație, în timp ce erau influențați parțial de proeminentul critic al Kremlinului Alexei Navalnîi.

El a decis să nu predea modulele elevilor săi de la Școala Gimnazială Nr. 2 din Neryungri, un oraș minier din estul Siberiei, situat la aproximativ 6.700 km la est de Moscova.

În schimb, Shestakov le-a spus elevilor săi despre conținutul ghidului didactic și de ce era inexact din punct de vedere istoric, a precizat acesta pentru Reuters. De pildă, acesta a menționat că a explicat că materialele didactice susțineau că Ucraina a fost o invenție a Rusiei comuniste bolșevice, dar manualele de istorie discutau despre istoria Ucrainei cu secole în urmă.

Acesta a mers mai departe. La 1 martie, el le-a spus elevilor, în timpul unei ore de educație civică, că nu îi va sfătui să se înroleze în armata rusă, că se opune războiului împotriva Ucrainei și că liderii Rusiei au prezentat elemente de fascism în acțiunile lor chiar și atunci când au zis că se luptă cu fascismul din Ucraina, arată o declarație luată de poliție și consultată de Reuters.

În zilele următoare, poliția locală și Serviciul Federal de Securitate, cunoscut sub numele de FSB, l-au chemat pe Shestakov pentru audieri, conform declarației semnate pe 5 martie despre comentariile pe care le-a făcut în clasă. El a precizat că nu a fost acuzat în legătură cu aceste comentarii.

Un tribunal l-a amendat pe 18 martie cu 35.000 de ruble (aproximativ 420 de dolari) pentru discreditarea forțelor armate ruse, după ce a postat online mai multe videoclipuri cu interviuri cu soldații ruși capturați în Ucraina, arată o hotărâre judecătorească consultată de Reuters.

El a mai precizat că și-a dat demisia luna trecută pentru că a considerat că oricum va fi concediat pentru opoziția sa publică față de război.

Profesorii din Rusia au primit aceleași ghiduri de predare sau forme similare, conform celor spuse de doi oficiali ai sindicatului profesorilor.

Inițiativa arată cum statul rus – care de altfel și-a intensificat controlul asupra mass-mediei – își extinde acum efortul propagandistic despre războiul din Ucraina în școli. De când a început războiul, multe școli rusești au postat imagini pe rețelele sociale în care elevii trimit mesaje de sprijin trupelor care luptă în Ucraina și se grupează în formație pentru a scrie litera „Z”, un simbol al sprijinului pentru războiul purtat de Rusia.

Profesorii care nu sunt de acord cu războiul se alătură acum activiștilor din opoziție, activiștilor ONG-urilor și jurnaliștilor independenți în ceea ce privește represiunea pe care Kremlinul o va exercita asupra lor. Vor avea parte cel puțin de amenzi, urmăriri penale și pierderea locurilor de muncă. Președintele Vladimir Putin a semnat la începutul lunii martie o legislație care face ca răspândirea de informații „false” despre forțele armate ruse să fie o infracțiune pedepsită cu amenzi sau închisoare de până la 15 ani.

Ministrul rus al Educației, Serghei Kravtsov, a declarat în martie că ministerul său a lansat o acțiune la nivel național pentru a discuta despre relațiile ruso-ucrainene cu elevii, pe fondul întrebărilor copiilor despre situația din Ucraina și despre sancțiuni.

Kremlinul a spus că aplică legi pentru a contracara extremismul și amenințările la adresa stabilității. Moscova mai pretinde că efectuează ceea ce numește o „operațiune specială” pentru a distruge capacitățile militare ale Ucrainei și pentru a o „denazifica”. Kievul și aliații săi occidentali au respins acest lucru ca fiind un pretext fără temei pentru război și acuză forțele rusești de uciderea civililor.

Ghidul didactic primit de Shestakov spune că se adresează elevilor cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani. Acesta cuprinde planuri detaliate de lecții pentru profesori, link-uri către videoclipuri cu discursurile președintelui Putin și scurtmetraje pentru a ilustra lecțiile.

Potrivit materialelor didactice, Occidentul poartă un război informațional pentru a încerca să întoarcă opinia publică împotriva conducătorilor Rusiei, iar rușii trebuie să fie fermi împotriva acestui lucru.

Un plan de lecție arată că Rusia ducea un război cultural împotriva Occidentului, întrucât occidentalii au distrus „instituția familiei tradiționale” și încercau acum să-și impună valorile asupra poporului rus.

În ghidul didactic se mai spune că de la prăbușirea Uniunii Sovietice, Ucraina a condus o politică anti-rusă.

„Au fost atacuri asupra limbii ruse, istoria noastră comună a fost falsificată, criminalii de război și membrii grupurilor criminale din al Doilea Război Mondial au fost transformați în eroi”, potrivit documentului, care se referă la naționaliștii ucraineni care au făcut o alianță cu Germania pe perioada acelui război.

O altă lecție spune că Occidentul desfășoară un „război hibrid” – un amestec de propagandă, sancțiuni economice și presiune militară – pentru a încerca să învingă Rusia prin alimentarea unui conflict intern.

„Tocmai de aceea ne îndeamnă să participăm la demonstrații nesancționate, ne incită să încălcăm legea și încearcă să ne sperie”, se arată în acel document.

„Nu trebuie să cedăm în fața acestei provocări!”, se mai spune în document.

Modulele includ un joc în care elevii au 15 secunde pentru a decide dacă o afirmație este adevărată sau falsă. Într-o declarație se spune: „Organizarea protestelor, provocările la adresa autorităților și adunările în masă sunt o modalitate eficientă de rezolvare a unui conflict hibrid”. Potrivit ghidului de lecție, răspunsul corect este „fals”.

Shestakov spune că în 2018, când era ofițer comunitar care lucra cu delincvenți minori, a avut o trezire din punct de vedere politic. El a precizat că a început să se uite la videoclipuri difuzate de Navalnîi, figura opoziției care se află acum într-o închisoare rusă, în care liderii de la Kremlin erau acuzați de corupție.

„Am devenit o adevărată persoană aflată opoziție”, a zis Shestakov.

El a spus că, de când a început războiul din Ucraina, imaginile cu victimele l-au deranjat și a petrecut ore întregi vizionând videoclipuri cu luptele pe rețelele sociale.

Sub pseudonim, el a postat din nou videoclipurile interviurilor cu soldații ruși capturați în Ucraina în secțiunea de comentarii a unei publicații locale de presă care are aproximativ 5.200 de abonați, conform hotărârii judecătorești din 18 martie ce a fost consultată de Reuters.

Instanța a spus că acțiunile lui Shestakov au fost o încălcare a legii care interzice discreditarea forțelor armate ruse.

Shestakov a spus că bănuiește că FSB i-a ascultat conversațiile telefonice din ultimele săptămâni, deși nu are dovezi în acest sens. El a mai precizat că a văzut de trei ori în ultimele zile oameni pe care îi recunoaște ca fiind ofițeri FSB sub acoperire. FSB nu a răspuns solicitărilor Reuters de a comenta dacă îl monitorizează pe Shestakov.

Acum, Shestakov plănuiește să părăsească Rusia pentru că spune că se teme de noi reprercusiuni din partea autorităților. El s-ar alătura zecilor de mii de oponenți ai Kremlinului care au fugit la rândul lor din țară de când Putin a început să reprime opoziția.

Shestakov a spus că plănuiește să plece în Turcia, cu excepția cazului în care autoritățile îi interzic să părăsească țara.

Să rămână și să renunțe la opoziția publică față de război nu a reprezentat o opțiune pentru el, a precizat acesta.

„Îmi va fi greu să-mi țin gura”, a conchis Shestakov. (sursa: Reuters)

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare