marți, septembrie 17, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InternePrimăria Craiova se asociază cu un ONG apropiat de Moscova: “Festivalul Mondial”...

Primăria Craiova se asociază cu un ONG apropiat de Moscova: “Festivalul Mondial” de poezie de la Craiova închină ode Olguței Vasilescu și pregătește “apeluri la pace”

20.000 de lei este suma pe care Olguța Vasilescu o oferă, din bani publici, unui ONG controversat, cu apetențe rusofile, care sub titulatura pompoasă de “Festival Mondial de Poezie” și sub numele lui Mihai Eminescu, ar urma să aducă la Craiova în acest an peste 40 de poeți din toată lumea. Aceștia ar urma să semneze un “apel al păcii fără frontiere” și dedică, de pe acum, ode social-democratei Olguța Vasilescu pe care o consideră “o iubitoare de poezie, de emoție și frumos”, deși ONG-ul despre care discutăm se declară, încă din statut, “apolitic”.

Lucrurile devin chiar și mai complicate de atât, dacă e să ne uităm chiar pe site-ul oficial al ONG-ului. Înființată pe 10 noiembrie 1994, Fundația Europeană “Mihai Eminescu” a hotărât în anul 2003 să înființeze o așa numită “Academie Internațională Mihai Eminescu”, printre ai cărei membri fondatori se numără și un anume Ion Deaconescu.

Jurnalistul Ion Spînu descria în 2013 acest proiect în următorii termeni: “O „academie” fantomă care funcţionează de ani de zile într-un apartament din Craiova, acordând anual diplome „honoris causa” unor personalităţi venite din SUA, Japonia sau Cuba! Cine citeşte cu atenţie diplomele înmânate observă agramatismul şi grandomania mentorului Ion Deaconescu, care batjocoreşte numele lui Eminescu. În fiecare an, după ce Ion Deaconescu reuşeşte să obţină finanţare de la instituţiile publice craiovene şi de la diverşi particulari, „Academia” din Brazdă invită diverse personalităţi pentru a le înmâna o diplomă ridicolă”.

 

Dar să ne oprim la acest Ion Deaconescu, care este, de fapt, omul din spatele proiectului.

Ion Deaconescu

Descris în presa locală drept un “amic al Rusiei”, Ion Deaconescu a fost detașat cultural la Belgrad în anii ’80 și este consul onorific al Muntenegrului la Craiova, după ce, în martie 2021, s-a deschis primul Consulat Onorific al Muntenegrului în România, cu sediul în Craiova.

Deaconescu a fost văzut în mai multe ocazii și la evenimentele Fundației “Nicolae Titulescu”, patronată de Adrian Năstase, atunci când temele de dezbatere vizau Rusia.

În 2017, Deaconescu îl invita pe ambasadorul Federației Ruse în România, Valery Kuzmin, în cadrul unui eveniment organizat la Craiova de Academia Internațională “Mihai Eminescu”, pentru a le vorbi studenților craioveni despre politica externă a Rusiei. Despre Deaconescu, jurnalistul Ion Spânu susținea, la momentul nominalizării sale în poziția de director al ICR Târgu Jiu, că ar fi chiar finul lui Ristea Priboi și că una dintre misiunile sale ar fi fost aceea de a-l “tatona” chiar pe Emil Cioran la Paris.

Avea ca misiune adulmecarea unor scriitori importanţi din diaspora. În această operaţiune, Nelu Deaconescu, cum este mai cunoscut personajul nostru, se dădea la nevoie un român din Iugoslavia, devenind în scurtă vreme unul dintre cei mai penetranţi agenţi de influenţă! Între victimele sale, cităm: Emil Cioran, Virgil Ierunca, George Tomaziu (nepotul lui George Enescu, condamnat la moarte ca spion englez şi salvat cu mare dificultate de către unchiul său), George Uscătescu, Gellu Ionescu (nepotul dramaturgului Eugen Ionescu), care lucra la “Europa liberă”. Este greu de imaginat că un banal lector de limba română se putea plimba în voie prin Europa acelor timpuri, când, se ştie, nici pasărea cerului nu putea să plece prin Occident fără aprobarea partidului şi a Securităţii. ”, scria jurnalistul Ion Spânu în anul 2013.

Vedem, așadar, că avem de-a face cu un personaj controversat, al cărui trecut pune sub semnul întrebării și această “Academie Internațională” de apartament din Craiova.

De altfel, dacă e să ne uităm la ecourile acestui “Festival Mondial” de poezie în mediul online, constatăm că el este cunoscut în România utilizatoare de Internet de numai 684 de persoane.

Cu toate acestea, Primăria Craiova insistă să finanțeze evenimentul din bani publici. Motivul oficial se poate găsi chiar în Hotărârea Consiliului Local Craiova de luna aceasta.

Într-un oraș precum Craiova, considerat citadela culturii, a artei, a teatrului și a muzicii, poezia trebuie să își recâștige locul său, mai ales după o lungă perioadă de restricții și limitarea libertăților individuale și colective. Inițiat în 2013, Festivalul Mondial de Poezie „Mihai Eminescu“ se constituite într-un act artistic de o amplitudine excepțională, ce a rezonat amplu, încă de la debutul său, în mediile literare de pe tot mapamondul. De fiecare dată, evenimentul a transformat Craiova în capitala mondială a poeziei, având ca invitați laureați ai premiului Nobel, academicieni sau jurnaliști de la renumite publicații internaționale. Scriitorii participanți la edițiile anterioare ale festivalului au scris elogios despre Bănie, au comentat în articole și însemnări impresiile lor despre Craiova și au dedicat poezii orașului nostru, reunite în volumul Craiova, mon amour!, poeții fiind cetățeni ai lumii fără frontiere.

Extras din Hotărârea Consiliului Local Craiova, Nr. 67409 /07.04.2022

În schimbul acestei prezentări pline de pompă a evenimentului, pe pagina de Facebook a “festivalului mondial” găsim și câteva rânduri elogioase la adresa Olguței Vasilescu.

O rugăm pe Doamna Lia Olguța Vasilescu, primarul Craiovei, o iubitoare de poezie, de emoție și frumos, cea care a susținut întotdeauna acest festival, să primească omagiile noastre, semn că poezia trebuie să triumfe și să fie în permanență în inimile și-n sufletele noastre, ale tuturor.”

De altfel, Academia Internațională “Mihai Eminescu” l-a și premiat în anul 2018 pe Claudiu Manda  “pentru clarviziunea, diplomația și talentul de a construi un altfel de edificiu al politicii românești în anul Marii Uniri”.

În acest an, în calitate de partener al evenimentului, Primăria Craiova a alocat suma de 20.000 lei de la bugetul local pentru organizarea manifestărilor din cadrul Festivalului Mondial de Poezie „Mihai Eminescu”, cuprinzând cheltuieli pentru: Antologia Festivalului (traducere și tipărire, trofee speciale pentru premii, marele trofeu Mihai Eminescu, etc), materiale publicitare (album personalizat, mape plușate, roll-up, etc).

Singura reacție dură din spațiul public craiovean a venit din direcția USR, mai precis din partea președintelui formațiunii politice, Cezar Drăgoescu. Acesta susține că nu banii publici sunt problema în contextul dat, ci asocierea dintre Primăria Craiova și o organizație non-guvernamentală, condusă de un rusofil cunoscut.

Grupul USR s-a împotrivit asocierii dintre Primăria Craiova și Asociația Internațională Mihai Eminescu, având în vedere faptul că în contextul actual geo-politic, această asociere reprezintă o vulnerabilitate pentru primărie și cetățenii din Craiova, având în vedere trecutul controversat și apropierea față de Moscova a președintelui acestei asociații, domnul Ion Deaconescu. Atât eu, cât și consilierii USR susținem necondiționat evenimentele culturale și cele poetice, cu condiția ca acestea să fie organizate de persoane cu expertiză în domeniu. Acest festival nu este altceva decât o propagandă și o suită de elogii la adresa partidului stat PSD și ai liderilor locali ai acestuia, Olguța Vasilescu, Claudiu Manda, Cosmin Vasile, iar drept dovadă, este declarația demnă de o plenară PCR de pe pagina de Facebook a acestei asociații”, a declarat Cezar Drăgoescu pentru INVESTIGATORIA.

De altfel, la opoziția USR, ONG-ul care organizează “festivalul mondial” a reacționat printr-un protest public, postat pe Facebook:

Știm, din nefericire, că unii oameni politici sunt indiferenți la manifestările ce înnobilează spiritul și conștiința, de aceea trebuie să ne unim pentru a întemeia un nou umanism, o altfel de concepție despre viață, clădită prin dragoste, înțelegere, demnitate și adevăr. Refuzăm să credem că, respectivul consilier și ceilalți colegi, dintr-o grupare politică controversată, batjocoresc dragostea de cultură, omagierea marilor spirite și, în fond, a propriei identități naționale. În consecință, protestăm vehement vis à vis de poziția acestui fals om politic, Cezar Drăgoescu, cel care se împotrivește prezenței acestui festival în viața noastră.”

Dincolo de aceste schimburi de replici,  de laudele deșănțate și de diplome fără substanță, plătite din bani publici, rămâne de remarcat un fenomen: în Oltenia (unde se află și scutul de la Deveselu) se lucrează de ani buni la construirea unui pol de influență rusesc cu sprijinul factorilor politici social-democrați și nu numai.

Ne amintim, de exemplu, și de asociația “Amicii Rusiei” din Craiova, care voia, cu puțin înainte de declanșarea invaziei rusești în Ucraina, să organizeze “Zilele Culturii Ruse”, eveniment care a fost, în cele din urmă, anulat pe fondul presiunii publice.

 

CARMEN DUMITRESCU
CARMEN DUMITRESCU
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare